Kolumni

Rädyn puheet eivät lämmitä

Lukuaika: 2 minuuttia

Rädyn puheet eivät lämmitä

Naisasialiitto Unionin huvilan sängyt ja lattiat ovat täynnä: järjestö on perjantaista 18. maaliskuuta lähtien majoittanut 22 naista ja yhden teinipojan. He eivät ole päässeet koko talvena lämpimään, sillä Helsinki ei halua päästää Itä-Euroopan liikkuvaa väestöä suojaan pakkasilta.

Kaikki pakkaseen jääneet eivät mahtuneet Unionin tiloihin. Majoitusta järjestäneet vapaaehtoiset saattoivat tiistaina 22. maaliskuuta 17 miestä ja viisi naista so­siaalipäivystykseen, jossa he hakivat hätämajoitusta kaupungilta.

Sosiaalitoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on luvannut, että kaikki pääsevät Helsingissä hätämajoitukseen.

Vajaan neljän tunnin odottelun jälkeen sosiaalityöntekijät sanoivat, että kyseessä ei ollut kiireellinen tilanne, joka oikeuttaisi hätämajoitukseen. He eivät suostuneet haastattelemaan ihmisiä tai antamaan hätämajoituksen eväämisestä kirjallista päätöstä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sen sijaan he pyysivät vahtimestaria soittamaan poliisin poistamaan ihmiset tilasta.

Helsinki on solmussa perusoikeuksien toteuttamisen kanssa. Muut kuin helsinkiläiset pääsevät hätämajoitusta järjestävään Hietaniemenkadun palvelukeskukseen vain yhdeksi yöksi, jos eivät ole jo käyttäneet yötään, eli jos eivät koskaan aiemmin ole yöpyneet siellä. Hätämajoituspaikkoja ei ole riittävästi, ja voimassa on sosiaaliviraston ohjeistus, joka kieltää tarpeellisen hätämajoittamisen.

Valtiolla ja kunnilla on negatiivinen velvollisuus olla rikkomatta ihmisten oikeuksia. Sen lisäksi niillä on myös positiivinen suojeluvelvoite turvata ihmisten perusoikeudet, kuten oikeudet hengen ja terveyden suojaan. Jos kunta tai valtio ei tartu tarvittaviin toimiin suojatakseen sen vaikutuspiirissä olevien ihmisten ihmisoikeuksia, se rikkoo oikeuksia yhtä räikeästi kuin jos Laura Räty itse ajaisi ihmiset ulos pakkaseen.

Helsingin pitäisi kumota sosiaaliviraston ohje, joka estää hätämajoittamisen, lopettaa sen soveltaminen ja lakata käännyttämästä ihmisiä pakkaseen. Tämä ei vielä riitä. Tiistaina Hietaniemenkadulla oli neljä vapaata sänkypaikkaa, 22 ihmistä haki kaupungilta tuloksetta hätämajoitusta ja ulkona nukkui vielä ainakin 20 ihmistä.

Majoitusta tarvitsevilla ei ole kielitaitoa neuvotella majoituspaikoista, ei bussilippuja, joilla sukkuloitaisiin kaupungin hätämajoitusarvioinnista toiseen, eikä tietoa oikeuksistaan.

Kaupungin on järjestettävä tarpeeksi majoituspaikkoja, taattava suora mahdollisuus päästä suojaan ilman sosiaalityön harkintavaltaa ja perustettava liikkuvan sosiaalityön tiimejä, joilla on kielitaitoa ohjata ihmiset suojaan.

Tiistaina Helsinki jätti yhteen etniseen ryhmään kuuluvat ihmiset kaikkien palveluiden ulkopuolelle. Kaupunki jättää myös tietoisesti huolehtimatta heidän perusoikeuksiensa toteutumisesta. Se on perus- ja ihmisoikeuksien rikkomista, syrjintää ja rakenteellista rasismia.

Atlas Saarikoski

  • 24.3.2016