Kotona Tallinnassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kotona Tallinnassa

Muutaman tunnin matkan päähän Helsingistä on rakentunut yllättävä urbaanin kulttuurin keidas.

Teksti ja kuva Suvi Auvinen

Berliinilarppia voi harrastaa nopean laivamatkan päässä Helsingistä: Tallinnan Telliskiven alue tar­joaa lähes kaiken sen, mitä fillarikommunisti kesäkohteelta kaipaa.

Telliskivi Loomelinnak on vanha teollisuusalue Tallinnan rautatieaseman vieressä. Teollisuus on väistynyt Viron suurimman luovan keskuksen tieltä jättäen jälkeensä suuret hallit, kuluneet tiiliseinät ja juuri sopivan määrän suurten koneiden osia päästäkseen graafikoiden, designereiden ja fiksipyöräilijöiden suosioon.

mainos

Telliskivi on muutaman suuren tehtaan rajaama alue, joka kesäviikonloppuina täyttyy ihmisistä. Ennen kuin gentrifikaatiokauhistelu alkaa, todettakoon ettei Telliskivessä juuri ole mitä gentrifioida. Alueen välittömässä läheisyydessä ei asuta, teollisuus on muuttanut kaupunkien keskustoista pois Euroopassa (Tamperetta lukuunottamatta), ja myös Tallinnassa on useita vanhoja tehdas- ja varastoalueita täysin tyhjillään.

Vielä muutama vuosi sitten taksikuski kohotti kulmiaan, jos kyydin tilasi Telliskiveen, ja kysyi, miksi kukaan haluaisi sinne mennä. Alueen uudistaminen ottikin kunnolla tulta alleen vasta vuonna 2014, joskin sen jälkeen kehitys on ollut nopeaa.

Telliskiven kortteli jää ratojen väliin. Vanhojen tehtaiden sisätiloista löytyy designliikkeitä, pop-up-kauppoja ja vintagea, mutta Telliskiven vahvuus ovat sen suuret avoimet sisäpihat. Tehdasalueen pihoille levittäytyy joka lauantai kirpputori, jossa sulassa sovussa ylijäämäänsä myymässä ovat vironvenäläiset perheet, suomalaiset lp-harrastajat ja nuoret tallinnalaiset. Kirpputorin lisäksi paikalla on lukuisia kojuja, polkupyöriä ja peräkärryviritelmiä myymässä ruokaa, kahvia ja jäätelöä.

Pienelle alueelle on pakkautunut myös koko joukko ravintoloita, baareja ja kahviloita, joita Telliskiven ­alueella palvelee nykyään jo kymmenen. Tunnetuin ja suosituin näistä lienee F-hoone, joka vastaa myös sisätiloiltaan alueen yleistä estetiikkaa. Korkeaan tiiliskivihalliin on rakennettu varsin mietitty kokonaisuus metallisine portaikkoineen ja liitutauluille kirjailtuine IPA-valikoimineen.

F-hoone vaatii ainakin suuremmalle seurueelle pöytävarauksen suosituimpina aikoinaan, eikä ihme. Ravintolan ulkopuolella on sen oma grilli ja savustamo, jonka tuoksu leijuu koko alueen yllä. Vegaanisia vaihtoehtoja löytyy listalta useampia, ja hintataso on Suomen vastaaviin ravintoloihin verrattuna vielä edullinen.

Ruoan ja ylipäätään palvelun saamisessa voi useampien kertojien kokemuksella kestää, mutta kiireettömään päivään F-hoone on hyvä valinta. Terassi sulautuu saumattomasti muuhun ympäristöön ja muistuttaa enemmän keskelle betonialuetta noussutta puistonpenkkirykelmää kuin anniskelualuetta.

Koko aluetta leimaa huolettomuuden ja sattumanvaraisuuden illuusio. Vaikka Telliskivi on varmasti tarkoin suunniteltu ja koostettu, ei siellä voi olla ajattelematta, että olisipa kaupunkitila useammin tällaista. Valtavat avoimet graffitiseinät ja talojen julkisivuja koristavat tilaustyöt kunnioittavat alueen alkuperäistä arkkitehtuuria, mutta kiinnittävät sen 2010-lukuun. Sinne tänne ripotellut penkit ja talojen väliin jäävät epätilat kutsuvat betoniselle piknikille. Katutaiteilijat ympäri maailman akrobaateista muusikoihin ja klovneihin löytävät tiensä keskeisiin kohtiin, joista näiden esityksiä voi seurata useammalta eri terassilta tai talon seinään nojaillen, ja omia eväitä nauttien.

Telliskivessä on paljon tiloja, joita vuokrataan erilaisia tapahtumia varten. Alueella näkee esittäviä taiteita tanssista teatteriin, ja esimerkiksi Tallinnan anarkistiset kirjamessut pidettiin vuonna 2015 Telliskivessä.

Tapahtumie­n kirjo näkyy myös alueella­ aikaan­sa viettävässä väessä. Sisä­pihoilla liikkuu turisteja, mutta pää­asiassa ympärillä puhutaan viroa ja venäjää. On selvää, että paikalliset ovat löytäneet ja ottaneet alueen­ omakseen. Illan tullen ravintolat vaihtavat iltavalaistukseen, teatteritilat avaavat ovensa ja baareissa aloitellaan keikkoja funkbändeistä venäläisten dj-duojen tarjontaan. Helsingin Teurastamon ja Suvilahden sekä Berliinin Mauerparkin ystäville Telliskivi on kokemisen arvoinen ja varmasti kotoisa tila lahden toisella puolella.

  • 4.7.2016