Ohituksia ja astronautteja

Vuoden odotetuimman hip-hop-levyn tekijä Khid räppää ulkopuolisuudesta.

Teksti & kuva Suvi Auvinen

Minä olen rakastunut ja nämä ovat treffit, mutta Kristo Laanti ei tiedä sitä vielä. Helsinkiläinen räppäri tunnetaan paremmin DJ Kridlokkina ja Khidinä. Tummasävyistä ja grimevaikutteista räppiä tekevä Khid kuulosti edellisellä julkaisullaan siltä kuin olisi päättämässä räppiuransa. Aivovuodon kanssa tehty splitti päättyi Khidin julistukseen:

Ja niin mä päätin lopettaa räppäämisen/ Ku jokainen laini jonka kirjotan on klisee/ Oon tehny kaikki biisit jotka halusin/ Ja kuka jaksaa kuunnella räppii räppäämisest.
Niin räppikentän kuin minunkin helpotuksekseni Khidin uusi levy on kuitenkin näkemässä päivänvalon vuotta myöhemmin. Huhtikuussa julkaistava Ohi on Khidin ensimmäinen kokonaan oma julkaisu. Paperi T:n, RPK:n ja Aivovuodon kanssa julkaistut levyt ovat jättäneet jälkensä, ja Khidin uutta julkaisua ympäröi jo ennalta hype. ­Rumba nimittää Ohia vuoden odotetuimmaksi hip hop -albumiksi.

Laanti odottaa tapaamispaikan edessä. Minä olen myöhässä ja hengästynyt. Katson varovasti kohti, Laannilla on musta pipo, kuten aina.

”Koko levyä leimaa sivustakatsojan rooli. Se ’tarkkailijan rooli’ on tosi kusinen ja korni läppä, mut siinä on sitä”, Laanti kertoo.

Räppärin mukaan uudella levyllä käsitellään muun muassa hänen suhdettaan sieluun ja henkisyyteen, joita hän on käsitellyt aiemmillakin levyillään.

”Aloin miettiä, miksi puhun jostain sielusta, joka on täysin kristinuskon alainen termi. Olen aina ollut ateisti ja käyttänyt silti uskonnollista terminologiaa.”

Nyökkäilen ihastuneena, minäkin olen ateisti. Pyörittelen jäitä lasissani ja yritän näyttää fanitytöltä mahdollisimman vähän.

Khidin musiikki ei ole missään nimessä kevyttä. Se käy myös ilmi, kun kuuntelee hänen kertovan levyn teemoista.

”Kun päästin irti ajatuksesta, että olemassaolollani olisi mitään väliä universumin kannalta, niin on tullut paljon helpottuneempi olo. Elämä on yksinkertaistunut tosi paljon. Se, mitä räppään, ei ole välttämättä suoraan näitä asioita, mutta se on se ajatus taustalla.”

Koska Khidin musiikin teemat ovat vaativia, musiikkia kuunnellessa ja siitä pitäessä tulee erikoinen olo. Sellainen, että on erityisen syvällinen ihminen itsekin älykköräpistä pitäessään.

Esittelen Laannille yhteiskunnallisen tulkintani Ohin singlelohkaisusta Maa jota ei ole. Kappaleessa avaruuspukua rakentaa ja pois haikailee hahmo, joka ei tiedä, kuinka selittää avaruusolioille, miksi maailmalle on tällainen kuin on:

Piilotin piirilevyn mun ihon alle/ Valmis muualle/ Hakekaa pois/ Hakekaa mut helvettiin.

Eikö niin, että tässä on kyse siitä, kuinka yhteiskunnallinen tilanne on lamaannuttava? Laanti kohottaa kulmiaan.

”On siistiä, että joskus joku voi lukea levystä jotain, mitä en edes kelannut sitä tehdessäni. Mutta tuntuu, että joissain arvioissa on väkisin haettu jotain taiteen syvällistä tasoa, jota sinne ei ole laitettu.”

Nielaisen. Ei pitäisi yrittää olla nokkelampi kuin mitä on.

Ohi on kokonaisvaltainen teos. Siitä kertoo jo se, että kappale Maa jota ei ole syntyi visuaalisista lähtökohdista.

”Mietin, millaisen levynkannen haluan. Halusin siihen valkoista väriä ja minimalistisuutta, futurismia, jonkin oudon elementin. Halusin, että levynkansi vastaisi levyn teknistä saundia, ja sain idean astronauttipuvusta.”
Nasalla on ainoa lisenssi astronauttipukujen varsinaisiin replikoihin, ja puvut maksavat kymmenentuhatta dollaria. Laanti päätyikin tilaamaan isokokoisille lapsille tarkoitetun naamiaisasun ja ryhtyi muokkaamaan sitä.

”Halusin rikkoa sen puvun muotokieltä jotenkin. Modasin siihen vyölaukkuja ja imurin letkua, maalasin mustaksi. Nyt se on sellainen installaatiomainen piissi. Maa jota ei ole on viimeinen biisi, joka tälle levylle syntyi, ja se syntyi sen puvun tekoprosessin myötä. Kuvittelin henkilön, joka kokee kuulumattomuuden tunnetta suhteessa siihen maailmaan, jossa olemme. Halusin ymmärtää, millainen kylähullu tekisi tällaisen puvun. Mulle on mielenkiintoisempaa kirjoittaa hahmoja eikä kirjoittaa vain itsestäni joka biisiä.”

Laanti puhuu paljon ja asiaa. Jäsentelen jo päässäni sitä promillea, jonka pystyn kohtaamisestamme vangitsemaan juttuuni.

”Vaikka puhun paljon ulkopuolella olemisesta, en halua tuomita sitä”, Laanti toteaa. ”Koko levy ja biisi Ohi viittaa siihen, että sä vaan seisot ja katsot, kun asiat menee sun ohi. Joo, kun sitä miettii, niin aika helvetin korni teemahan se on.”
Poistumme eri suuntiin Hämeenkatua. Tuulee, mutta ei ole enää kylmä. En ole ajatellut perussuomalaisia puoleen tuntiin.

Khid: Ohi ulkona 8.4.

Levynjulkkarikeikat: 15.4. @ 45 Special, Oulu, 24.4. @ Korjaamo, Helsinki, 13.5. @ Yo-talo, Tampere.

Kommentoi Facebookissa

Avatar
 • 2.4.2016
 • Avatar Konsta

  Hei,

  En tiiä, onko se vaan mä, vai kokiko joku muukin jokseenkin kiusaantuneita fiiliksiä tätä juttua lukiessa. Mun mielestä Auvinen on kirjottanut tähän juttuun liikaa henkilökohtaista, fanityttömäistä suhdettaan artistiin. Se on jotenkin paskanmakusta luettavaa ja vie tekstin rajausta pois itse haastateltavasta, ja hänen jutuistaan, ikään kuin määrittäen niitä.
  Jos jutun aiheena on jopa vuoden räppilevyn tittelin saanut levy, niin en näe, että hyvä journalisti vie juttua liikaa kohti muusikon pipon väriä, tai liittää itseään välillisesti häneen aatemaailman (ateismin) kautta. Se ei kiinnosta.
  Häiritsemään jäi myös tapa, miten toimittaja harmitteli omaa ”nokkeluuttaan”, kun hänen yhteiskunnalliseen tilanteeseen viittaava kysymyksensä ei kohdannut toivottua vastakaikua. Se oli ihan ok kysymys, kyllä tuollaisten takana pitää voida seisoa. Vaikka kuinka pyörii jäät vesilasissa, sen näkökulman voi jättää pois valmiista jutusta.

  Hienoa kuitenkin, että teit jutun, tässä oli myös hyviä puolia!

  Vastaa
 • Avatar Konsta E.

  Hei,

  En tiedä olinko ainoa, joka koki kiusaantumisen tunteita, kun luin tätä tekstiä. Minä koin. Jutun luettuani koin kuitenkin tarpeelliseksi ilmaista mielipiteeni koskien tämän artikkelin näkökulmaa.

  Vaikka toimittaja fanittaisi haastateltavaa hurjasti, ei hänen tarvitse kertoa sitä jutussaan, tai varsinkaan perustaa juttuaan sille. Pipon jatkuva mustuus ja yhteinen aatemaailma(ateismi) eivät liity olennaisesti artistin uusimpaan levyyn, eikä toimittajan ajatustyön henkilökohtaista-lokero palvele lukijaa, vaan alkaa vaivihkaa määrittämää haastateltavan sanoja ärsyttävällä tavalla. Ei kiinnosta. Kun kyseessä on jopa ”suomen odotetuimmaksi hip hop-albumiksi” tituleerattu levy, ei lukijan mielenkiinto ole toimittajan fanituskäyrässä, vaan artistissa ja hänen tuotannossaan.

  Erityisen ärsyttävää on lukea, kun haastattelija vetää takaisin ”liian nokkelana” pitämäänsä kysymystä. Se yhteiskuntakysymys (”Eikö niin, että tässä on kyse siitä, kuinka yhteiskunnallinen tilanne on lamaannuttava?”) oli ihan hyvä kysymys, kyllä tuollaisen takana pitää pystyä seisomaan, vaikka haastateltava lähestyisi asiaa eri kulmasta.

  Vaikka kuinka pyörisi jääpalat lasissa, olen sitä mieltä, että fanityttönäkökulman voi jättää pois valmiista jutusta. Se on epäolennainen.

  Jutussa oli kuitenkin myös kiinnostavia puolia, ja kaikesta huolimatta hyvä, että tää tehtiin!

  Vastaa
  • Avatar jep

   Enimmäkseen tämä artikkeli oli kirjoittajaa varten tehty teksti. Näkyy viimeisestä virkkeestä

   Haastateltava jää pelkäksi elementiksi, jolla ilmastaan omat mielipiteet.

   Vastaa
 • Avatar Atte H

  Yhdyn edelliseen kommenttiin , haastattelun olisi voinut tehdä paljon paremmin. Toisaalta turha odottaa hyvää haastattelua jos haastattelijana on Suvi Auvinen nukketeatterikoulutuksella .

  Ei tässäkään tarvitse mitään politiikkaa väkisin vääntää mukaan

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.