Valhe viettelee vaikka vesisateessa


Ryhmäteatterin klassikkosovitus on kelpo kesäteatteria.

Suomalainen kesä­teatteriyleisö asettuu ur­heasti sekä ailahtelevien sääolojen että sietämättömästä keveydestä hyveen tehneen teatteri-ilmaisun armoille. Ryhmäteatterin Suomenlinnaan tekemä Valheet ja viettelijät torjuu arktisia olosuhteita tiiviillä sadekatoksella ja filteillä, muuta tuskaa aidolla kunnianhimolla.

Valheet ja viettelijät perustuu Pierre Choderlos de Laclosin vuonna 1782 julkaistuun kirjeromaaniin Vaarallisia suhteita. Näytelmässä on kyse ihmisten välisistä valtasuhteista, viettelystä, viattomuuden menettämisestä, eroottisesta nautinnosta, aidosta rakkaudesta sekä petollisuudesta ja itsepetoksesta. 

Sukupuolten välinen kamppailu näyttäytyy yllättävänkin tasa-arvoisena: siipeensä saavat myös miehet.

Esitys alkaa hiukan sekavasti kaik­kien­ henkilöiden ryntäillessä sisään ja ulos. Se on kuitenkin vain hämäys­tä. Juha Kukkosen ohjauksessa on tarkkuutta, mutta katsojalta vie hetken päästä esityksen liikkeeseen mukaan.

Esityksen dynamiikka nojaa oleellisesti Janne Siltavuoren eri suuntiin nokkelasti avautuvaan ja ­sulkeutuvaan lavastusrakennelmaan. Se ilmentää samalla kohtausten sisäistä näyttämöllisyyttä – melkein kaikissa kohtauksissa on kyse vilpillisen ­juonittelun esittämisestä.

Toinen erityisen onnistunut oma ratkaisu on tanssin hyödyntäminen. Apocalyptican musiikissa herkkyys yhdistyy alhaisempien viettien energiaan ja neljän tanssijan intensiteetti ravisuttaa teoksen tunnetasoa.

Vaikka Saija Lentosen kypsässä Madame de Tourvelissa on aidon rakkauden kohtalokasta hehkua, ensemblessä jää jotain puuttumaan. Antti Virmavirran Vicomte de Valmontissa on petollista elostelijaa, mutta hahmosta uupuu charmi, joka tekisi hänen valloittajuutensa uskottavammaksi. ­Minna Suurosen madame de Merteuilista taas puuttuu annos julmuutta, joka kirkastaisi draaman ydintä. 

Intoutuneempi rypeminen näiden kahden kyynikon itsekeskeisissä haluissa olisi voinut pippuroida esitystä lisää ja vapauttaa esityksessä muuten turhan tukahdutettuna kulkevaa sarkastista huumoria. 

Kokonaisuutena esitys osoittaa hyvin alkutekstin vahvuuden ja sen, kuinka klassikoiden sovituksessa omien ideoiden hyödyntäminen kannattaa.

Pierre Choderlos de Laclos ja Juha Kukkonen: Valheet ja viettelijät  Suomenlinnassa 29.8. asti.

★★★★

Tuomas Rantanen

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Nauti tyhjyydestä