ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Transrakkautta Filippiineillä

Lukuaika: < 1 minuutti

Transrakkautta Filippiineillä

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla on perinteisesti ollut edustettuna sekä dokumenttien että LGBT-elokuvien genret. Jaakko Jaskarin henkilökohtaisesti latautunut tv-elokuva filippiiniläisistä transnaisista edustaa näitä molempia.

Dokumentissa liikutaan kauneuskilpailujen ja karnevaalien pinnan ohella arkisen syrjinnän, väkivallan uhkan ja köyhyyden tasoilla. Filippiiniläisten transnaisten historiaakin raapaistaan hiukan.

Tekijän itsensä ohella tapahtumia kommentoi paikallinen transaktivisti Char. Heidän välilleen syntyy elokuvan tekemisen kuluessa myös romanttinen suhde.

Tekemisen paloa ja aiheeseen liittyvää innostusta säteilevän tee-se-itse-elokuvan muoto horjuu opettavaisen matkailuohjelman, jännitteistä sosiaalista ilmiötä valottavan dokumentin ja omien tuntemusten paljastamisen välillä. Valitettavasti nämä tasot eivät kohtaa kitkatta.

mainos

Kepeästi haastattellut ihmiset jäävät sittenkin enimmäkseen rooliensa taakse. Geneerinen taustamusiikki ja kuvia koko ajan tyhjäksi selittävä voice over vieraannuttavat aidompien tunnetasojen näkökulmista. Lopulta kulttuurisesta kohtaamisesta jää katsojalle enemmän uteliaisuuden kuin ymmärtämisen jälkimaku.

Jaakko Jaskari: Jack in the Land of Transpinays Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla 22.9. kello 16:15.