Elokuva

Puolitoista tuntia kliseitä ja tökeryyttä

Lukuaika: < 1 minuutti

Puolitoista tuntia kliseitä ja tökeryyttä

Teksti Ellen Eljaala

Max Josephin debyyttiohjaus We Are Your Friends yllättää kyynisimmänkin elokuvankatsojan. Juonen ja repliikit voi tosin arvata ennalta, mutta koskaan en olisi uskonut, että noin paljon kliseitä ja tökeryyttä saadaan ahdettua puoleentoista tuntiin.

Tarina kertoo 23-vuotiaasta Colesta (Zac Efron, kukas muukaan), joka unelmoi valloittavansa maailman DJ:nä. Sattumoisin hän törmääkin ihailemaansa entiseen huippu-DJ:hin, nykyiseen rappiolliseen alkoholistiin, joka ottaa Colen oppipojakseen ja opettaa tälle elektronisen musiikin salat.

Alussa esitellään Colen rasavillit huumekauppiasystävät. Jokainen näyttää vuorollaan kapinallisesti keskisormea kameraan. Samastun vahvasti. En tosin mihinkään, mitä valkokankaalla näkyy, vaan edessäni istuvaan mieheen, joka valuu penkillään kuin räkä melkein lattialle asti ja huokaa raskaasti.

mainos

Totta kai romantiikkaakin on. Cole rakastuu mentorinsa tyttöystävään. Kipinät lentelevät kuin paperisilput hidastetussa kohtauksessa, jossa Cole ja tyttö tuijottavat toisiaan reivibileissä – tai kuin ne minuutit elämästäni, jotka olen päättänyt tähän käyttää. Katselen ihaillen ja jopa hieman kadehtien, kun penkiltään valunut mies astelee ulos salista.

Tietenkin mentori hieman tuohtuu, kun Cole päätyy kuksauttamaan tämän tyttöystävää, mutta asiat saadaan sovittua ja lopussa kaikki bilettävät Colen ainutlaatuisen biisin tahtiin.

Elokuvan viesti on, että täytyy löytää oma äänensä. Se tulee esille kuin ala-astelaisen kouluesitelmässä, kun Colen musiikkisoittimesta loppuu akku ja hän kuuleekin aitoja ääniä ja mixaa niistä menestysbiisinsä.

Kopioimalla ei voi saada aikaan mitään hyvää, mitään aitoa, niin kuin lopussa Cole toteaa ajatuksissaan pyyhkäistessään kyyneltä silmäkulmastaan keikalla mentorinsa myhäillessä hyväksyvästi taustalla. Jos aikoo vain kopioida puhkihiottuja kliseitä, voi yhtä hyvin olla tekemättä mitään. Niin rautalangasta vääntäen kuin asia katsojalle tuodaankin ilmi, epäilen vahvasti, että viesti olisi mennyt perille itse elokuvan tekijöille.

Max Josephin We Are Your Friends saa ensi-iltansa 28.8. Rooleissa mm. Zac Efron, Wes Bentley ja Emily Ratajkowski.

  • 28.8.2015