Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Naisten kesken

Lukuaika: < 1 minuutti

Naisten kesken

Valtimonteatterin juhlanäytelmässä naiset alistavat toisiaan.

Valtimonteatteri on Helsingin Kalliossa toimiva, vuonna 2000 perustettu kotimaisiin kantaesityksiin keskittyvä ammattiteatteri. Teatterin 15-vuotisjuhlanäytelmä on Jenni Toivoniemen ja Ulla Heikkilän yhdessä käsikirjoittama ja ohjaama Naisten juhla.

Vahvasti naisnäkökulmaisen näytelmän roolit kuvaavat etenkin taiteilijapiirien kautta hahmottuvia sukupuoliroolistereotypioita sekä naisten uraan ja parisuhteisiin liittyviä selviytymisratkaisuja.

Tarinassa vietetään elokuvaohjaaja Alman (Iida-Maaria Lindstedt) ja tanssija Essin (Outi Ikonen) parhaalle ystävälleen, viestintäpäällikkö Rebekkalle (Iida-Maria Heinonen) saarimökkiin järjestämiä polttareita. Paikalle on itsensä kutsumana lyöttäytynyt morsiamen narsistinen näyttelijä-äiti Salome (Mona Kortelampi), ja sinne ilmaantuu myös morsiamen ensirakkauden uusi tyttöystävä, pissismäinen mediakasvo Leyla (Aksa Korttila).

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esityksen dramaturgia perustuu mutkikkaan ihmissuhde- ja kilpailuverkon paljastumiseen ja ­kiristymiseen. Naisten väliseen ystävyyteen ja kilpailuun sisältyvien jännitteiden ohella esiin nousevat äiti–tytär-­suhteen traumaattisuus, sitoutumisen ja itsenäisyyden jännitteet ihmis­suhteissa sekä taiteilijuuteen liittyvät aidot, tekopyhät ja egoistiset motiivit.

Entiset ja nykyiset miesystävät on ulkoistettu ja paketoitu nokkelasti live­videotekniikkaa hyödyntäen samojen naisnäyttelijöiden esittämiksi sivurooleiksi.

Naisten juhlat on toimivasti kirjoitettua ja innostuneella ensemble-hengellä näyteltyä teatteria. Se on parhaimmillaan asetelmien kärjistyessä ja dialogin terävimmissä viilloissa. Esitystä vaivaa hiukan asetelmien ja henkilöiden ilmeisyys ja etenkin alkupuolen hidas kehittely. Jotkut kohtauksista saattavat esityksen edistyessä puhjeta ensi-iltaa terävämmin kukkaansa.

Tekijöille ja kaikille roolihahmoille hyvin keskeinen ajatus itsensä luovasta ilmaisemisesta taiteen tai median kautta nousee ehkä turhankin hallitsevaksi. Kysymys oman elämänsä hallitsemisesta on tietenkin yleispätevä ja koskee muitakin kuin kulttuuripiirejä.

Jenni Toivoniemi ja Ulla Heikkilä: Naisten juhlat

Esitykset Valtimonteatterissa 5.12. asti