Teksti Bruno Jäntti
Laajamittaisesta vastustuksesta huolimatta Suomen hallitus on juuri solminut yli 16,2 miljoonan euron arvoisen sopimuksen israelilaisen tietotekniikkayhtiön ECI Telecomin kanssa. Israelin armeijalta erityismaininnan saanut ECI Telecom kuvailee yhteistyötään Suomen kanssa “huikeaksi menestykseksi”.
Suomi jatkaa aseteknologiahankintoja Israelista. Puolustusministeriö ostaa israelilaiselta ECI Telecom -yhtiöltä tietotekniikka- ja ylläpitopalveluita yli 16 miljoonalla eurolla.
ECI Telecom on Israelin armeijan tärkein telekommunikaatiolaitteistojen toimittaja. Yhtiöllä on ollut tärkeä osa Israelin asevoimien laajan viestintäverkon rakentamisessa.
Suomen armeijan viestintäverkkoa on rakennettu vuodesta 2001 lähtien ECI Telecomin laitteistoilla. Uusista hankinnoista ei järjestetty kilpailutusta, sillä Suomen puolustusvoimien verkossa käytetään teknologiaa, jota ainoastaan ECI Telecom voi valmistaa ja ylläpitää.
Vuonna 2009, pian Israelin Gaza-hyökkäyksen jälkeen, Israelin armeija antoi ECI Telecomille erityistunnustuksen yhtiön tuesta niille ECI Telecomin työntekijöille, jotka olivat osallistuneet Israelin sotatoimiin Gazassa.
YK totesi Israelin syyllistyneen 2008–2009 vuodenvaihteen Gaza-hyökkäyksessään sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Palestinian Center for Human Rights -ihmisoikeusjärjestö raportoi Israelin tappaneen suurhyökkäyksessään 1167 palestiinalaista siviiliä, mukaan lukien 318 lasta.
Vain harva israelilaisyhtiö saa maan armeijan erityismaininnan, joka tunnetaan Israelissa nimellä Magen Miluim (“sotilasreservin kilpi”). Israelin armeija myöntää kunniamaininnan mikäli se katsoo, että yhtiöllä on erityisen “läheiset” ja “esimerkilliset” suhteet reserviläisiin työntekijöihinsä.
ECI Telecomin henkilöstöosaston esimiehen Adi Bildnerin mukaan “tämän maan rakastamisen henki on osa organisaatiomme kulttuuria. Olemme ylpeitä reserviläisistämme ja teemme kaiken voitavamme heidän tukemiseksi myös jatkossa.”
Suomen päätös solmia yhä uusia sopimuksia israelilaisten aseteknologiayhtiöiden kanssa nähdään Israelissa markkinavalttina. ECI Telecom kuvailee käytössään olevaa bisnes-strategiaa “ainutlaatuiseksi konseptiksi” ja korostaa sen onnistunutta soveltamista Suomessa:
“Metodi kehitettiin 10 vuotta sitten kun ECI [Telecomista] tuli Israelin armeijan tärkein telekommunikaatiolaitteistojen toimittaja. Samaa konseptia sovellettiin Suomen asevoimien kohdalla niin ikään huikealla menestyksellä.”
23 miljoonan euron sopimuksen Suomen kanssa vuonna 2012 solminut israelilainen aseyhtiö Aeronautics Defense Systems kuvaili Suomen päätöstä valita juuri Aeronauticsin laitteet vuorostaan seuraavasti: “Se on kuin voittaisi miehittämättömien lentokoneiden Oscar-palkinnon.”
Yli 250 tunnettua suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa on vaatinut Suomea lakkauttamaan välittömästi kaiken asekaupan ja aseteknologisen yhteistyön Israelin kanssa. Allekirjoittaneiden joukossa on ulkoministeri Erkki Tuomioja, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.
Vetoomuksen allekirjoittajissa on yli 40 professoria, kansanedustajia useista eduskuntapuolueista, europarlamentaarikkoja, Finlandia-palkinnon voittajia ja tutkijoita.
Kirjoittaja on kansainväliseen politiikkaan erikoistunut toimittaja ja ICAHD Finland -järjestön puheenjohtaja.