Elokuva

Prinsessan kaunis kaipuu

Lukuaika: < 1 minuutti

Prinsessan kaunis kaipuu

Teksti Noora Kananen

Prinsessa Kaguyan taru on ehjä ja kaunis tarina, joka henkii perinteistä japanilaisuutta.

Studio Ghiblin Prinsessa Kaguyan taru perustuu japanilaiseen kansansatuun vanhasta bambunleikkaajasta, joka löytää pienen prinsessan bambumetsästä. Bambunhakkaaja tahtoo toteuttaa taivaiden pyynnön ja kasvattaa tytön prinsessan tavoin.

Kaguyan huoleton lapsuus vuoristossa vaihtuu pian etikettien opiskeluun pääkaupungissa. Alkuperäinen kansantarina ei kerro kaikkea prinsessan mystisestä menneisyydestä, mutta Isao Takahatan ohjaus pyrkii selittämään Kaguyan taustaa ja kaipuuta kuuta kohtaan. Lopputuloksena on ehjä ja kaunis tarina, joka henkii perinteistä japanilaisuutta.

Takahatan kädenjälki on suomalaisille tuttu Naapurini Yamadat -animaatiosta. Vesivärimäiset taustat ja hahmotelmallinen animointi yltävät aivan uusiin ulottuvuuksiin pitkässä ja vakavassa tarinassa.

Elokuvaa tehtiin kahdeksan vuotta kilpaa Hayao Miyazakin Tuuli nousee -elokuvan kanssa. Prinsessa Kaguyan tarusta välittyy pitkä työstäminen ja yksityiskohtien hiominen. Vaikka perus-Ghiblistä poikkeavat tuhrusilmät ja rouheinen, huojuva ääriviiva vaativat aluksi totuttelua, on tärkeimmät merkkipaalut elokuvan juonessa taiteiltu hengästyttävän hyvin. Kauniista taustoista esiin nousevat erityisesti temppelin maisemat sekä tietysti itse kuutamo.

Prinsessa Kaguyan tarua on helppo suositella myös aikuiselle yleisölle sekä elokuvan taiteen että sen juonen vuoksi.

Isao Takahata: Prinsessa Kaguyan taru. Ensi-ilta 24.10. Viisi tähteä.

  • 23.10.2014