PolitiikkaKirjoittanut Kristiina Koivunen

Mosulin pato jihadistien hallussa olisi atomipommin veroinen joukkotuhoase

Lukuaika: 4 minuuttia

Mosulin pato jihadistien hallussa olisi atomipommin veroinen joukkotuhoase

Teksti Kristiina Koivunen

Mikäli Isis saa Mosulin padon haltuunsa, se räjäyttää sen, Kurdistanissa uskotaan. Padon räjäyttäminen aiheuttaisi tulvan valtavalle alueelle Tikritistä Bagdadiin. Skypellä tavoitettu diplomi-insinööri Karwan Kurdi kertoo tunnelmia Hewlêristä, Kurdistanin autiosta pääkaupungista.

Yhdysvaltojen lennokki-iskut estivät viime viikolla Islamilaisen valtion eli Isisin joukkoja valtaamasta Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupunkia Hewlêria (arabiaksi Erbil). Viikonloppuna niiden ja kurdi-peshmergojen välillä käytiin rajuja taisteluja Mosulin padon luona. Sen suuri tekojärvi on Irakin tärkein vesivarasto. Jos Isis valtaa padon, se voi kontrolloida koko maan veden ja sähkön saantia.

Median huomion keskittyessä jesideihin, Mosulin patoon liittyvää katastrofin mahdollisuus ei ole ollut juuri esillä, mutta eräästä artikkelista selviää, että Isis tavoittelee tuhovälinettä, jolle ei löydy vertaa ihmiskunnan historiasta.

Vuonna 2007 amerikkalaiset asiantuntijat arvioivat, että tämän Tigris-joessa olevan padon sortuminen voisi johtaa tuhotulvaan, joka voisi surmata puoli miljoonaa ihmistä. Pahimman skenaarion mukaan Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul peittyisi parissa tunnissa 20 metrin korkuisten vesimassojen alle, ja pian Bagdadissakin olisi vettä useita metrejä.

Saddamin aikana 1980-luvulla rakennettu Mosulin pato on huonossa kunnossa, ja sitä saumataan kuutena päivänä viikossa. Mikäli huoltotyöt lopetetaan, pato ja sen alla oleva kallio saattavat murtua. Jos pato päätyy Isisin haltuun ja sen miehet yrittäisivät saumata sitä, heillä ei ehkä ole tähän tarvittavaa asiantuntemusta.

”Hewlêr ja Dihok ovat autioita, melkein kaikki asukkaat ovat paenneet”, kertoo Karwan Kurdi Hewlêrissa Skype-haastattelussa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kurdin perhe on kotoisin Sengalista (arabiaksi Sinjar), joka on nyt Isisin hallussa.

”Vanhempani pakkaavat parhaillaan autoa – jos Isis lähestyy, mekin pakenemme. Parhaillaan sen joukot ovat 15 minuutin ajomatkan päässä Hewlêrista. He valvovat Hewlêrin ja Dihokin (arabiaksi Dohuk) välistä tietä, joten sinne on nyt mahdoton mennä. Mutta jos tilanne muuttuu, ajamme Dihokiin auttamaan sinne paenneita ihmisiä, joiden joukossa on sukulaisiamme”, Kurdi kertoo ja jatkaa:

“Vanhempani eivät ole jesidejä vaan muslimeja. He muuttivat Hewlêriin vuonna 1975. Meillä on edelleen talo Sengalissa, kaksi päivää sitten arabit ryöstivät sieltä kaikki tavarat. Isäni serkku oli peshmerga. Hän kuoli taistelussa, kun Isisin hyökkäys alkoi.”

Vuonna 1975 oli eräs kurdien suurista katastrofeista, kun kurdipuolue KDP:n johdolla käyty kansannousu päättyi tappioon ja siviilien joukkopakoon Algierin sopimuksen jälkeen. Tällä sopimuksella kurdeja tukenut Iranin shaahi sopi yhteistyöstä Saddam Husseinin kanssa ja lopetti tuen kurdeille.

Peshmergat ovat Kurdistanin autonomisen alueen sotilaita. Heillä on käsiaseiden lisäksi vain muutama Irakin armeijalta vallattu panssarivaunu. Haastattelun aikaan sunnuntaiyönä Hewlêrissa oli sähköä kuten normaalisti.

”Isis yrittää vallata Xebatin, jossa sijaitsee tärkeä voimalaitos. Silloin se pystyisi katkaisemaan sähköt Hewlêrista. Xebat sijaitsee Hewlêrin länsipuolella parinkymmenen kilometrin päässä siitä. Toistaiseksi peshmergat ovat pystyneet estämään Isistä valtaamasta Xebatia, taisteluja käydään aivan sen tuntumassa”, Kurdi kertoo. Sunnuntaina tulee tietoja, että kurdijoukot ovat ajaneet Isisin kauemmas pääkaupungista.

”Peshmergat sanovat, että Isistä vastaan on mahdoton taistella, ne tyypit eivät pelkää mitään. He tulevat aivan lähelle, kymmenen metrin päähän, sillä he haluavat kuolla. He uskovat pääsevänsä silloin paratiisiin”, Kurdi sanoo.

Karwan pitää Isisin ideologiaa sairautena, jota maailman on hoidettava ennen kuin se leviää yhä laajemmalle alueelle.

”Kun Isis on saanut jonkun alueen hallintaansa, siihen on enää mahdoton vaikuttaa. Jos he saavat Kurdistanin valtaansa, seuraavaksi on Turkin vuoro”, hän uskoo. Kurdistanin öljykenttien joutuminen Isisin haltuun olisi Turkille ja sen taloudelle valtava takaisku, sillä se on täysin riippuvainen Etelä-Kurdistanin öljystä.

Kurdi kertoo ihmisten ostaneen paljon ruokaa varastoon, lasten ruoka on lähes loppu kaupoista.

”Ihmiset pelkäävät naisten kunnian, namuzin, puolesta. Isis on kidnapannut Sengalissa tuhansia naisia ja raiskannut heidät tai pakottanut jihadistin vaimoksi”, hän kertoo.

Jotkut ovat päässeet Sengalista Dilokiin, he ovat shokkitilassa nähtyään hirveitä asioita kuten joukkomurhia. Monet lapset ovat nähneet, kuinka heidän perheensä jäseniä on tapettu.

”Jotkut jesidimiehet ovat kääntyneet muslimeiksi. Isisin tyypit ovat vieneet heidät moskeijaan lausumaan uskontunnustuksen, jolla heistä tuli muslimeja. Tämän jälkeen jotkut heistä on kuitenkin ammuttu. Isis sanoo, että vainajat ovat päässeet paratiisiin, koska he olivat kuollessaan muslimeja”, jatkaa Kurdi.

Hewlêrin valtausyritys on järkyttänyt kurdeja, sillä se on Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupunki.

”Hewlër on sekä hallinnollinen että taloudellinen keskus, jossa on monien ulkomaisten öljy-yhtiöiden pääkonttori. Kaupungissa on paljon siirtotyöläisiä ja pakolaisia Syyriasta ja Iranista”, kuvaa Kurdi tilanteen monia ulottuvuuksia ja lisää:

”Hewlêrin asukkaat vihaavat nyt arabeja, joten vihan kierre jatkuu tulevaisuudessa.”

Karwan Kurdi valmistelee petrokemian väitöskirjaa Lissabonin yliopistossa.

”Tulin kotimaahan kuukauden lomalle elokuun alussa, kaksi päivää sen jälkeen Isisin tyypit aloittivat Hewlêrin valtausyrityksen. On vain Obaman ansiota, etteivät he ole saaneet kaupunkia haltuunsa, ja kyse oli lyhyestä ajasta, korkeintaan 24–48 tunnista. Ilman Yhdysvaltojen ilmapommituksia Isis hallitsisi nyt Hewlêria”, Kurdi uskoo.

”En tiedä, palaanko Portugaliin syyskuun alussa, haluaisin jäädä tänne tekemään humanitaarista työtä. En aio alkaa peshmergaksi, en usko sellaisiin keinoihin. Enkä halua mennä paratiisiin, elän mieluummin täällä helvetissä”, hän naurahtaa.

Haastattelun aikana kaikki lennot Hewlêriin oli peruttu, ja Isis valvoi kaupungista Turkkiin vievää tietä.

”Sen jälkeen kun Isis valtasi kesäkuussa Mosulin, Isis on perustanut sinne oman hallituksen. Ensimmäinen määräys, jonka se antoi, on että miesten on pukeuduttava tosi vanhanaikaisiin vaatteisiin. Kaikki eurooppalaiset asiat, jopa hiusvoide, ovat haram eli kiellettyjä”, Kurdi kertoo.

Naiset eivät saa liikkua kadulla yksin, vaan ainoastaan maherin eli sellaisen miehen seurassa, joita he saavat islamilaisen lain sharian mukaan tavata. Mahereita ovat isä, veljet, aviomies ja pojat. Muita miehiä naiset eivät saa tavata.

Isis ei usko muodolliseen koulutukseen, eivätkä tytöt saa mennä minkäänlaiseen kouluun.

Sanon, että tämä kuulostaa samalta kuin talibanien Afganistan.

”Isis on paljon jyrkempi kuin talibanit. Afganistan on köyhä maa, Isis sen sijaan valvoo valtavan rikasta aluetta”, vertaa Kurdi. Isisillä on paljon käteistä, jonka se sai haltuunsa Mosulin valtauksessa. Se on maailman rikkain terroristijärjestö.

”Viime päivinä Isis on ryöstänyt jesideiltä paljon lampaita ja muuta omaisuutta. Ja sen valvomalla alueella on öljyä ja kaasua. Isis myy öljyä tosi halpaan hintaan salakuljettajille ja se viedään pois Irakista”, hän selittää. ”Kaikki on täällä mahdollista.”

Viime päivinä internetissä on ollut tietoja ääri-islamistien keskinäisistä erimielisyyksistä.

Vaikka viikonloppuna näytti siltä, että Isisin hyökkäys on pysäytetty, Karwan Kurdi uskoo, että menee ainakin kuukausi, että koko tilanne selviää.

”Yhdysvaltojen ilmapommitukset eivät riitä, tarvitsemme myös ulkomaalaisia sotilasasiantuntijoita, meidän taitomme eivät riitä. On katastrofi, jos emme saa lähipäivinä Sengalia takaisin”, hän sanoo ja jatkaa:

”Tämä on psykologista sodankäyntiä. Isisillä on päteviä ihmisiä: lääkäreitä, insinöörejä, it-asiantuntijoita. Heillä on paljon suunnitelmia, ja he käyttävät taitavasti sosiaalista mediaa. He lataavat koko ajan internetiin lisää aineistoa, esimerkiksi kuvia kuolleista peshmergoista.”