Teksti Matti Koivisto
Kambodzhalaisen rock-musiikin kultaisen ajan pioneerit jäivät punakhmerien kuoleman kentille. Viikonloppuna Suomessa vieraileva The Cambodian Space Project jatkaa kesken jäänyttä työtä.
Lauantaina Maailma Kylässä -festivaaleilla esiintyvän The Cambodian Space Projectin laulaja Srey Chanthy vakavoituu, kun hän muistelee likaista bordellia Phnom Penhissä.
Maalta kaupunkiin paremman elämän toivossa lähtenyt nuori kambodzhalaisnainen oli joutunut ojasta allikkoon. Samalla vaatetehtaalla työskennellyt tuttava oli kertonut Chanthylle hyväpalkkaisesta työstä, jossa ei tarvitsisi raataa hikipajassa. Tarjolla olisi kunniallista hierojan työtä arvostetussa hieromalaitoksessa.
Pian unelmien työpaikka paljastui kuitenkin bordelliksi, ja uudesta työn kuvasta eri mieltä ollut Chanthy taivuteltiin jäämään sitomalla tämän kädet ja jalat sähköjohdoilla sänkyyn. Tuleva ura Suomessa asti keikkailevana kambodzharockin supertähtenä tuntui luultavasti hyvin kaukaiselta, kun Chanthy makasi sidottuna bordellivankilassaan, huusi apua ja odotti ensimmäistä asiakastaan.
Chanthyn onneksi avunpyynnöt kuullut ohikulkija pelasti tilanteen. Pelastaja vapautti Chanthyn, antoi hänelle pari dollaria mopokyytiä varten ja käski pakenemaan mahdollisimman kauas bordellista.
Sen Chanthy on totisesti tehnyt.
Tuottaja ja kitaristi, australialainen Julien Poulson sekä kambodzhalainen laulaja Srey Chanthy muodostavat psykedeelistä khmer-rockia soittavan Cambodian Space Projectin ytimen. He ovat omien arvioidensa mukaan kiertäneet bändin kanssa esiintyessään maapallon jo kolmeen kertaan.
Yhteistyö alkoi vuonna 2009 Julienin mennessä Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Penhissä karaokebaariin kuuntelemaan tuttaviensa suosittelemaa lahjakasta laulajaa. Lauluääni vakuutti musiikkituottajana työskennelleen Julienin, laulajan kielitaito ei niinkään.
”Pidätkö oluen syömisestä?” oli ainoa tarjoilijana tuolloin työskennelleen Chanthyn osaama englanninkielen fraasi.
Kielimuurista huolimatta kaksikko kokosi ympärilleen kambodzhalaisista sekä Kambodzhassa asuvista ulkomaalaisista muusikoista koostuvan bändin, joka soitti kambodzhalaisen popmusiikin kultakaudelta ammentavaa energistä rockia. Resepti toimi ja ahkerasti keikkaileva bändi julkaisi ensimmäisen levynsä 2011: A Space Odyssey.
Levy julkaistiin Kambodzhassa myös vinyylinä, ensimmäisenä laatuaan miltei neljäänkymmeneen vuoteen.
Julkaisuformaatilla on silkkaa retropoppailua suurempi merkitys, sillä 1960–70-luvun kambodzhalaisia hittejä coveroivan bändin musiikillisista innoittajista miltei kaikki päättivät päivänsä väkivaltaisesti. Valtaan noussut punakhmerien hirmuhallinto ei suvainnut musiikkia tai kulttuuria ylipäätään, ja taiteilijat sekä intellektuellit olivat ensimmäisinä teloitettavien joukossa.
Vinyylin julkaiseminen ja Kambodzhan rockin kultakauden vaikutteiden hyödyntäminen on osoitus siitä, että täystuhon aikoinaan läpikäynyt kulttuurielämä on elpymässä.
”Musiikintekijät kuolivat, mutta heidän musiikkinsa elää”, Srey Chanthy kertoo.
Kambodzhan rikkaan musiikkiperinnön elvyttämisen lisäksi Chanthy toimii naisten oikeuksien puolestapuhujana: hän on YK:n hyvän tahdon lähettiläs ja yksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan keulahahmoja.
Chanthy tietää mistä puhuu: sen lisäksi että hän vältti nuorempana täpärästi ihmiskaupan uhriksi joutumisen, on takana Kambodzhan maaseudulla yleinen tarina työttömästä, väkivaltaisesta aviomiehestä sekä köyhyydestä kumpuavasta toivottomuudesta.
Nyt Chanthy haluaa rohkaista myös muita naisia ottamaan ohjat omiin käsiinsä. Kambodzhan syrjäisiä provinsseja kiertäessään Chanthy kertoo tarinaansa ja toivoo samassa tilanteessa olevien naisten rohkaistuvan ja hakevan uutta suuntaa elämäänsä.
Kambodzhan provinssit saavat kuitenkin odottaa vielä hetken.
Kööpenhaminasta Suomeen tullut bändi esiintyy seuraavaksi Ranskassa, jonka jälkeen matka jatkuu Australiaan. Suunnitelmissa on myös uuden levyn työstäminen Yhdysvalloissa.
Bordelli Phnom Penhissä on todellakin jäänyt kauas.
The Cambodian Space Project Maailma Kylässä festivaaleilla Helsingin Kaisaniemessä 25.5.