Taide

Kallion tai’debaari

Lukuaika: 2 minuuttia

Kallion tai’debaari

Teksti Erkki Pirtola

Kallion sydämessä ihan kirkon vieressä sijaitsevan korttelibaari Om’pun galleria täyttää viisi vuotta helmikuussa. Näyttelyitä on ollut jo 60. Helmikuun yhteisnäyttely esittelee taiteilijoita, jotka ovat pitäneet siellä näyttelyitä.

Osa artikkelista on julkaistu Voimassa 1/2013.

Om`pu on indie-kortteligalleria, johon kuka tahansa voi tarjota töitään kuukauden näyttelyyn.

”Vuokraa emme ota, emmekä provikkaa myynnistä”, täsmentää galleristina toimiva Joonika Kaukoranta.

Tarjonta on yllättänyt monimuotoisuudellaan. Kalliolaisten kotitaiteilijoiden lisäksi tarjonta on ulottunut aina Afrikasta tuotuihin töihin asti. Yksikin valokuvaaja liftasi Oulusta rekan kyydissä pitämään ensimmäisen näyttelynsä Helsingissä.

”Myynti on kasvanut vuosi vuodelta”, Kaukoranta kertoo.

”Paikalliset ovat oppineet vastaanottamaan taidetta ja ostamaan sitä mukaan kotiinsa. Jopa tarjouskilpailuita on käyty ja originaalien kysyntä on opittu, niitä on joskus lähdetty valomerkin jälkeen hakemaan taiteilijan kodista.”

Teosten hinnat lähtevät kympistä ylöspäin tuhansiin euroihin.

”Emme kuitenkaan ylitä verottajan vuosiminimirajoja. Järjestäjän palkkana on hyvä mieli.”

Kaukoranta on myös helsinkiläinen taideaktivisti, joka koordinoi keväisin Kallion kukkimaan taiteella näyteikkunoissa, kaduilla, puistoissa ja muissa julkisissa tiloissa. Hän on myös aikoinaan järjestänyt Punavuoreen katujuhlat sekä Juhlaviikoille katu-installaatioita Kaartinkaupungin katulyhtyihin.

”Olin 9-vuotias, kun äitini järjesti korttelijuhlia Pietarinkadulla. Sain jakaa ruusuja kadulla ja pukeutua vintagekaupan vaatteisiin, suutari soitti haitaria ja maitokauppias tarjoili keksejä. Äitini oli pyytänyt kivijalkaputiikit mukaan ja itse jakoi ilmaisia sisustusneuvoja Utopia-toimistonsa edessä. Siitä asti on katukulttuuri tuntunut vain normaalilta.”

Kaukorannan äiti on suomalaisen sisustusarkkitehtuurin uranuurtaja Kaisa Blomstedt, joka on tehnyt Suomen baareista viihtyisiä unohtamatta kanta-asiakkaiden reviiriä.

Myös Om’pussa kantikset ovat osa sisustusta. Baarissa nuoret ekakertalaiset näyttelynpitäjät saavat tärkeää palautetta tuntemattomilta: kaiken nähneet kadunkulkijat osaavat joskus sanoa mielipiteensä niin, että se rohkaisee jatkamaan muihinkin projekteihin.

Nyt Kaukoranta on avannut nettiin gallerialle omat sivut, jotta voisi mainostaa taiteilijoita myös laajemmin.

”Tästä tulee kuin karkkikauppa, josta tilaajat voi valita tyylilajien mukaan kuvittajia. Ideana on, että taiteilijat ja ostajat löytäisivät toisensa myös varsinaisten näyttelyiden jälkeen ilman välikäsiä. Pidän yhteydet auki taiteilijoihin ja kannustan heitä jatkamaan.”

Usein nuoren lahjakkaan taiteilijan tie nousee pystyyn kalliitten galleriavuokrien edessä, ja ostajat pakenevat teosten hintoja. Om`pun galleria nostaa esille nuorten itsetehtyä piilotaidetta. Juuri tällaisista ideapajoista kasvaa mitä vaan, kun tekijät saavat höyryä pannuun ja mahdollisuuksia tehdä sitä maailmaa mullistavaa taidettaan. Siksi tällaisia ilmais-halpispaikkoja pitäisi olla joka korttelissa.

”Baari on muutenkin kohtauspaikka, ja meillä on jatkot ja jamit samassa paikassa”, Joonika Kaukoranta muistuttaa.

Näyttelyiden avajaiset joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina kello 21‒02, musiikki dj Tixa. Om-Pu Bar, Siltasaarenkatu 15, Helsinki. Galleria netissä.

  • 30.1.2013