Taide

Venäjän barrikadeilla netissä

Lukuaika: 2 minuuttia

Venäjän barrikadeilla netissä

Teksti Anna Kankaanpää

Vallankumous netissä -näyttely Kaapelitehtaalla ottaa kantaa Venäjän poliittiseen tilanteeseen.

“Leiki sun pillulla, niin leikin mun kalulla :P”, kirjoittaa nuori saksalaismies englanniksi taiteilija Olga Zhitlinalle.

ChatRoulette-keskustelupalvelun kautta Zhitlina näyttää miehelle puhelimellaan kuvaamaansa videomateriaalia rajuista mielenosoituksista Venäjällä. Zhitlina pohtii empaattisesti miehen vaatimuksineen vaikuttavan yksinäiseltä ja epätoivoiselta. Kun vastakaikua ei heru, mies sulkee chatin.

“Haluatko nähdä jotakin?” Zhitlina kysyy jokaiselta uudelta tuttavuudelta. Moni saa nähdä jotakin aivan muuta kuin mitä odottaa. Useat pyrkivät tuohtuneisuuttaan loukkaamaan häntä ennen keskustelun sulkemista.

“Puhelimesi on paska ja näytät pojalta.”

Zhitlina näyttää puhelimestaan saman videon jokaiselle, joka pysähtyy katsomaan.

Performanssi on osa Kaapelitehtaan gallerian Vallankumous netissä -näyttelyä, jonka Zhitlina toteutti näyttelyavajaisissa livenä. Se tallennettiin ja videon voi katsoa näyttelyssä.

Performanssillaan Zhitlina pyrkii saamaan mukaan poliittiseen keskusteluun ihmisiä, jotka ovat liian mukavuudenhaluisia tai välinpitämättömiä ajatellakseen maansa tulevaisuutta. Samalla se kuvastaa tämän hetken poliittista tilannetta Venäjällä ja ihmisten kaksijakoista suhtautumista poliittiseen vaikuttamiseen.

Keväällä 2012 Vladimir Putin voitti jälleen presidentinvaalit. Tämän aiheuttaman valtavan vastareaktion seurauksena valtio on pyrkinyt sensuroimaan ja vaientamaan protestoijia ja mielenosoittajia. Ainoa paikka, jota ei ole onnistuttu täysin kontrolloimaan ja jossa poliittisesti aktiiviset vielä saavat äänensä kuuluville, on internet.

Zhitlina on yksi tilannetta kommentoivan näyttelyn venäläisistä taiteilijoista.

“Vaikka he eivät ole ehkä varsinaisesti poliittisia taiteilijoita, heillä on vahvoja näkemyksiä”, sanoo näyttelyn kuraattori Anna Bitkina.

Factory of Found Clothes on laatinut Pussy Riot -hengessä värikkään installaation naisten vaatteista: seinillä roikkuu mekkoja ja katossa risteilee verkkomaisesti yhteen punottuja kirkkaan värisiä sukkahousuja.

“Vaatteet voivat jollain tavoin sanoa: tee muutos”, Bitkina perustelee FFC:n valintaa mukaan näyttelyyn.

“Vaatteet ovat vahva valinta. Tässä tapauksessa värit ja materiaalit kertovat, että vaatteiden kantajat ovat globaaleja, nuoria ja raikkaita – ja ärsyttäviä samaan aikaan.”

Taiteilijakollektiivi Gentle Women puolestaan on tuottanut näyttelyyn videoteoksen nimeltä Dirt. Videolla kaksi herkkään valkoiseen mekkoon pukeutunutta naista ryömii mudassa ja liejussa. Abstrakti video toimii tulkinnasta riippuen metaforana venäläisnaisten samanaikaiselle avuttomuudelle ja sinnikkyydelle vallankumouksen keskellä.

“Tilanne on käymässä vaaralliseksi. Et voi periaatteessa sanoa, mitä ajattelet, koska voit joutua vankilaan tai perhettäsi voidaan uhata. Olen aika varma, että tilanne menee huonommaksi. En usko, että ihmiset haluavat tilanteen muuttuvan, koska he eivät tiedä, kuinka muutos saadaan aikaan tai kuinka taistella omien oikeuksien puolesta”, Bitkina harmittelee.

Vaikka Bitkina näkee tilanteen Venäjällä lohduttomana, ei toivoa ole kuitenkaan täysin menetetty.

“Ihmiset tykkäävät, lähettävät ja jakavat Facebookissa informaatiota hallituksen toiminnasta. Venäjällä on käynnissä poliittinen online-kapina. He, jotka ajattelevat maansa tulevaisuutta, todella haluavat muuttaa asioita.”

Vallankumous netissä -näyttely 2.12. asti Helsingin Kaapelitehtaalla.

  • 20.11.2012