Yhteiskunta

”Kumi on uusi kaakao”

Lukuaika: < 1 minuutti

”Kumi on uusi kaakao”

Teksti Mikko Siltanen

Aasialaista luonnonkumia käyttävät yritykset eivät tunnusta tuotantoon liittyviä ongelmia, kansalaisjärjestö Finnwatchin tuore tutkimus kertoo. Tutkimus tarkastelee Suomessa myytävien autonrenkaiden ja sairaalakäsineiden vastuullisuutta.

Nokian Renkaiden markkinointi- ja viestintäpäällikkö Antti-Jussi Tähtinen myöntää, etteivät he pysty jäljittämään käyttämänsä raakakumin alkuperää.

”Se on tällä hetkellä mahdotonta. Käyttämämme prosessoijat ostavat kumia sadoilta eri pienviljelijöiltä, jotka saattavat vaihtua päivittäin. Sinne asti meidän valvontamme ei yletä. Olisi toivottavaa, että tuotantomaat sitoutuisivat kansainvälisiin työ- ja ympäristöalan sopimuksiin.”

Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala vertaa kumia toiseen viime aikoina paljon puhuttaneeseen raaka-aineeseen.

”Kumi on uusi kaakao. Kummankin tuotantoon liittyy paljon samankaltaisia ongelmia. Kumin alkuperän jäljitys pientiloille on käytännössä mahdotonta.”

Finnwatch kävi tutustumassa tilanteeseen Indonesiassa ja Malesiassa. Suurin osa kumista tulee pientiloilta, joita kukaan ei valvo. Valvonnan puute johtaa monenlaisiin ongelmiin: kuminkerääjien palkat ovat elämiseen riittämättömät, työturvallisuudessa on puutteita, siirtotyöläisten asema on heikko ja maaoikeuksia poljetaan. Lisäksi tuotannossa hyödynnetään lapsityövoimaa.

”Kenttätutkimuksemme löysi lapsityövoimaa ja vaarallisten kemikaalien kuten paraquatin käyttöä. Suojavarusteet ovat yleensä riittämättömiä ja myös lapset osallistuvat plantaasien myrkytyksiin”, Vartiala kertoo.

Autonrenkaiden lisäksi ongelmia löytyi myös sairaalakäsineiden tuotannosta. Esimerkiksi Mölnlycke Health Caren sairaalakäsineisiin kumia toimittavan alihankkijan plantaaseilla työskentelevien siirtotyöläisten palkat olivat huomattavasti luvattua alemmat.

Suomalaisille sairaanhoitopiireille käsineitä valmistaa myös joukko muita kansainvälisiä yrityksiä, joiden alihankkijat jäivät kuitenkin hämärän peittoon.

”Tilanne on huolestuttava, sillä emme saaneet niistä mitään tietoa”, Vartiala kertoo.

Tuotannosta löytyvistä vakavista ongelmista huolimatta suomalaisilla sairaanhoitopiireillä ei ole minkäänlaisia eettisiä vaatimuksia riskimaista tuleville käsinehankinnoilleen.

”Julkisten hankintojen vastuullisuuteen pitäisi kiinnittää huomiota. Tämä edellyttää tarkempaa yritysvastuupolitiikkaa ja konkreettisia tekoja.”

Finnwatchin luonnonkumituotantoa käsittelevän selvityksen löydät täältä.

Kaakaon alkuperää käsiteltiin Fifin artikkelissa Näkökulma: Fazer tarjoaa sokeroitua kärsimystä.

  • 23.10.2012