ElämäKirjoittanut kati pietarinen

Ilmaista leipää, rahatta sirkukseen

Lukuaika: 2 minuuttia

Ilmaista leipää, rahatta sirkukseen

Teksti Kati Pietarinen

Leipää & sirkushuveja -sivusto listaa vinkkejä säästeliääseen elämäntapaan. Matti Taussi aloitti persaukisten portaali -projektin neljä vuotta sitten, nyt kesällä 2011 valmistuneelta sivustolta löytyy ilmaistapahtumia Helsingissä & esimerkiksi käyttörahalaskuri.

Milloin onkaan Ateneumissa ilmaispäivä? Missä on helsinkiläisen lähin kirpputori? Missä saa käyttää maksutta ompelukonetta? Milloin jaetaan ilmaista ruokaa?

”Nelisen vuotta sitten tein TKK:lle harjoitustyönä nettiportaalin, jonka ideana oli kerätä tietoa erilaisista ilmaispalveluista rahattomille. Nimi oli persaukisten portaali”, kertoo kartografi Matti Taussi.

”Esimerkiksi museoiden ilmaispäiviä ei mainosteta paljon missään, tai sitä, että missä on leipäjonot. On paljon sellaista tietoa, jota ei saa, ellei sitä itse kaiva esille. Ideana oli koota tämä tieto yhteen paikkaan.”

Taussi puhui ideastaan baarissa ja sai kannustusta. Vähitellen mukaan tuli muita innokkaita, jotka kehittivät ajatusta eteenpäin. Taussin mielestä keskeisintä oli halpojen vaihtoehtojen tarjoaminen rahattomille, muut mukaan tulleet nostivat näkökulmiksi myös kulutuskriittisyyden ja ekologisen elämäntavan.

Alle kymmenhenkinen aktiiviryhmä keräsi mukaan materiaalia vuoden ajan. Tuloksena on kesällä avattu nettisivustollinen vinkkejä siitä, miten henkeä ja mieltä voi ravita ilmaiseksi tai pienellä rahalla. Mukana on niin keikkoja, kirpputorien osoitteita, yleisöluentoja, tietovisoja, Suvilahden leivinuunin varausohjeet, kaupungin puistojen satokartta, kampaamokoulujen tukanleikkuut kuin käytettyjen kannettavien nettikauppa. Moni vinkki on käytännössä linkki toiselle nettisivulle.

”Tapahtumatietoja päivitetään jopa joka päivä”, kertoo sivunteossa aktiivisesti mukana ollut Henna Hurme. ”Välillä on hiljaisempaa, koska sivustoa tehdään vapaaehtoistyönä.”

Käyttäjät voivat myös lähettää palautelomakkeen kautta omia vinkkejään. Paikat ja tapahtumat ovat helsinkiläisiä. Muut vinkit, kuten edulliset ruokaohjeet, energiansäästövinkit, nettikirpputorit ja -vaihtopiirit sekä neulontaohjeet auttavat missä tahansa.

”Jos jollakin muulla paikkakunnalla löytyy porukka, joka haluaisi ryhtyä puuhaamaan samanlaista, autamme mielellämme”, Hurme rohkaisee.

Hurmeen oma edullisen elämän kestosuosikki on linssien ja papujen hyödyntäminen ruoanlaitossa: kun proteiinit saa edullisesti, jää rahaa ostaa hedelmät ja vihannekset luomuna. Sivuston tietoja kootessa Hurme yllättyi ja ilahtui erityisesti siitä, miten paljon ilmaista keikkatarjontaa Helsingissä on.

Kulutuskriittisyys ja ympäristönäkökulma ovat selvästi esillä. Ruokaohjeissa ei ole lihaa, matkailusivuilla pysytään kotimaassa ja lähialueilla, lentomatkoja ei mainita. Omaa kokkaamista luomu- ja reilun kaupan aineksista suositellaan einesten tilalle.

Ilahduttavinta on kuitenkin arkisen monipuolinen suhtautuminen rahattomuuteen: sivustolla on linkit ruokamarkettiketjujen tarjouksiin, lahjoiksi suositellaan itse leivotun lisäksi alennuskirjoja ja matkan vaihtoehdoksi sohvasurffaajan majoittamista. Sitäkään ei unohdeta, ettei aina ole rahaa edes keskeisimpään: sivustolla on päiväkohtaiset listat järjestöjen ja seurakuntien jakamasta ilmaisruoasta.

Matti Taussi näkee, että rahattomia voisivat kiinnostaa kulttuurin ja leivän lisäksi myös hankalasti löytyvät tiedot sosiaalipalveluista.

”Työvoimapoliittisessa koulutuksessa kouluttajakaan ei tiennyt, että on olemassa sellainen asia kuin irtisanomistilanteiden muutosturva. On paljon sellaista, jota ei saa, jos sitä ei osaa pyytää.”

www.leipaajasirkushuveja.com