Kirjallisuus

Euroopan intiaanit

Lukuaika: 2 minuuttia

Euroopan intiaanit

Teksti Tapani Möttönen

Uusi artikkelikokoelma Huomio! Romaneja tiellä tarkastelee niin romanien päähänpotkimisen historiaa kuin sen nykyistä juridista ja poliittista mekaniikkaa.

Osa artikkelista on julkaistu Voimassa 5–6/2012.

Huomio! Romaneja tiellä kokoaa yhteen tärkeää tietoa koko Euroopan yhteisestä etnisestä vähemmistöstä, josta on tehty valtapolitiikassa hygieeninen ongelma. Airi Markkasen, Heini Puurusen ja Aino Saarisen toimittama artikkelikokoelma tarkastelee niin romanien päähänpotkimisen historiaa kuin sen nykyistä juridista ja poliittista mekaniikkaa.

Aihevalinta on tärkeä sinänsä. Suomeen tulleet romanikerjäläiset ovat kyllä saaneet osansa median huomiosta järjestyshäiriönä ja kosmeettisena haittana, mutta ihmisinä ja täysivaltaisina EU-kansalaisina he ovat pysyneet pimennossa. Huomio! Romaneja tiellä keskittyykin romanien kohtaloon EU-lainsäädännön kontekstissa, jossa vapaa liikkuvuus näyttää olevan enemmistön etuoikeus.

Huomio! Romaneja tiellä avaa mielenkiintoisella tavalla laajenevan EU:n ja markkinatalouteen väkivaltaisesti ajettavan itä-blokin vaikutusta karsastettuun vähemmistöön. Rasismin ja yleisen pahoinvoinnin symbioosi konkretisoituu maakohtaisissa tapauskertomuksissa. Myös romanikulttuurin omat sisäsyntyiset ongelmat, esimerkiksi naisten heikko asema, tulevat sivutuiksi.

Kirjan puute on toisaalta se, että romaneja syyllistävä julkinen diskurssi jää auttamatta liian vähälle käsittelylle. Romanivastaisuus antisemitismin kaltaisena historiallisena ilmiönä saa taustoituksensa, mutta ilmiön anatomiaa Euroopan nykyisyydessä ei avata. Toisaalta romanien oma ääni on kirjassa harvassa.

Romanien leimaaminen rikollisiksi kytkeytyy laajempaan kansanmoraaliseen trendiin, joka vaivaa kansainvälistyvää Eurooppaa. Sosiaalisten vääristymien sijaan yleinen paheksunta kiinnittyy vääristymien julkisiin edustumiin; likaisiin ja epäilyttävännäköisiin ihmisiin, jotka jonkin kolmannen käden tiedon mukaan ovat maassa järjestäytyneen rikollisuuden kätyreinä ja siksi verrattavissa ongelmajätteeseen.

Ennakkoluulojen perustuessa toisiin ennakkoluuloihin ovat ratkaisuehdotuksetkin irti tästä todellisuudesta: maastakarkoitus ja ongelmien sysääminen lähtömaan harteille ovat houkuttelevia vaihtoehtoja mutta epärealistisia ja epämoraalisia yhdentyneessä Euroopassa. Yhdentymisen peruminen ja rajojen sulkeminen on puolestaan jo populismia häiriintyneimmästä päästä.

Häiriintynyttä tai ei, romanofobinen järkeily huutaa asiallista vasta-argumentaatiota. Miksi romanit halutaan nähdä oman kansanluonteensa uhreina kun toisaalta sosiaalisten ongelmien periytyminen nähdään tragediana, johon voi ja pitää puuttua valtiovallan taholta? Tämän kysymyksen syvällinen käsittely jää odotuttamaan itseään – kenties oman artikkelikokoelmansa muodossa.

Airi Markkanen, Heini Puurunen & Aino Saarinen (toim.): Huomio! Romaneja tiellä. Pystykorva 2012. 200 s.

  • 8.6.2012