Teksti Hannele Huhtala
Päiväkodintäti Helinä Tanner yhdistää musiikissaan orgaanisen elektroniseen.
Osa artikkelista on julkaistu Voimassa 7/2012.
”Jännä ilmiö, jonka olen huomannut, että moni mies on tullut ihan kyyneleet silmissä kiittämään keikoista”, laulaja Helinä Tanner kertoo.
Omista etunimistä kootulla artistinimellä Tiiu Helinä esiintyvä Tanner yhdistää kansanmusiikin elektroon ja laulaa esimerkiksi yksinäisyydestä hyvin kauniisti. Tiiu Helinä esiintyi tänä kesänä Helsingissä Flowssa ja Kuudes aisti -festivaaleilla. Ensimmäinen levy Veli ilmestyy lokakuussa.
Yhteen toinen puolisko on Helinän veli Samuli Tanner. Dubstep- ja elektropiireissä Tannerin sisarukset tunnetaan Clouds-yhtyeestä. Sisarukset ovat laulaneet ja soittaneet lapsesta saakka yhdessä.
”Meillä on kotona soitettu aina paljon. Meidän isä on kansanmuusikko. Samulilla on ollut kaikkia bändejä pienestä pitäen. Minulla on musiikkiopistotausta ja olen laulanut kuoroissa.”
Tanner on soittanut isänsä kanssa paljon kansanmusiikkia.
”Minä soitin viulua, isä kitaraa tai mandoliinia. Muistan kyllä, että teini-ikäisenä suostuin vähän vängäten soittamaan, mutta myöhemmin olen ollut todella kiitollinen tästä taustasta.”
Tanner valmistui juuri steinerpedagogiseksi varhaiskasvattajaksi Snellman-korkeakoulun nelivuotisesta koulutuksesta ja aloitti työt elokuun alussa.
Kouluprojektin kautta Tanner keksi Tiiu Helinän. Koulussa ensimmäisen vuoden lopuksi piti tehdä ”minkälainen vaan” päätöstyö, ja Tanner päätti tehdä muutaman laulun.
”Meidän piti tehdä pari kappaletta ihan akustisesti, kitaralla. Menin Samulin studiolle ja me nauhoitettiin kappaleet. Sitten menin käymään jossain hetkeksi, vessassa tai muuta, ja sillä välin Samuli oli lisäillyt sinne kaikkea häröä taustalle ja se kuulostikin todella hienolta. Innostuin siitä, ja Samuli innostui kun minä innostuin ja sitten teimmekin muihinkin kappaleisiin samantyylisiä taustoja.”
Koulussa Tanner esitteli kappaleista eri versioit: tällaisia ne olivat ensin, kun hän teki kappaleet pianolla ja laulaen, ja tällaisiksi ne tulivat.
”Oli hauska vielä itsekin miettiä sitä matkaa, miten kappaleet muuttuivat minun ja Samulin yhteistyöllä.”
Tanner kertoo, että sanat ja melodiat ovat hänen, Samuli-veli luo taustalle äänimaiseman.
”Tässä yhdistyy meidän molempien vahvat puolet. Kaikki aina kysyy, että riidelläänkö me paljon, mutta en mä tiedä, riiteleekö muut sisarukset sitten paljon. Pystyy sanomaan suoraan, kun tuntee toisen, ettei ole sellaista vieraskoreutta. Toisaalta, jotain saattaa jäädä roikkumaan, kun voi vaan soittaa, että tänään en jaksa.”
Bändistä on tullut koko perheen projekti: kun piti keksiä mukaan haitaristi, sekin löytyi läheltä. Helinän poikaystävä Ville Husgafvel soittaa haitaria, ja hän tuli Tannerin mukaan mielellään osaksi yhtyettä.
”Ja sekin on sujunut ihan hyvin”, Tanner nauraa.
Husgafvel soittaa myös Banda Madrugadassa, kitaristiksi tuli Samulin hyvä ystävä Teemu Hietaniemi, joka tunnetaan Fun-yhtyeestä.
”En ole itse päässyt ollenkaan mukaan tähän, että ihmisillä on hirveästi musiikkia jossain laitteella. Siihen että musiikki on vain kulutustavaraa, mielettömät määrät kaikkialla. Muusikkona tuntuu ihanalta, että oman levyn saa konkreettisesti käteensä. Meillä on vielä niin hienot kansitaidegrafiikat, jotka Heta Bilaletdin teki.”
On selvää, että Tannerille esteettisellä puolella on merkitystä. Ensimmäinen sinkku ilmestyy vinyylillä. Muuri-singlen remixin latauskoodia on jaettu origamikirpuissa.
”Jos musiikki on vain liian erikoista ja spesiaalia, se on tavallaan ihan siistiä, mutta onhan digijutut sellaisia, että niiden kautta musiikki saa kuulijoita.”
Tiiu Helinän musiikki kuulostaa varsin ajattomalta.
”Isoäitini, joka on 82-vuotias, on meidän suurin fani. On mukavaa, etten ole irtautunut vain nykypäivän muusikoksi. Pidän siitä, että meidän musiikista voi nauttia monen ikäiset, vaikka siinä on kokeellisia elementtejä, melua ja kaikkea. Tuntuu hienolta saada isoäitinikin kuuntelemaan elektronista musiikkia. Isoäiti on sanonut minulle, että nyt radiosta ei tule mitään hyvää musiikkia, että minä soitan sinne Radio Helsinkiin ja pyydän niitä soittamaan Muuri-kappaleen”, Tanner hymyilee.
Musiikin jakamisen mahdollistavalla Soundcloud-sivustolla on Helinä Tannerin tekemiä versioita Joose Keskitalon, Pekka Strengin ja Joni Mitchellin kappaleista.
”Joni Mitchell on ihan lukioikäisestä saakka ollut minulle tärkeä, se on äidin perintöä. Olen kuunnellut paljon naislaulajia. Yksi hieno artisti on Ane Brun, hänessä on sellaista skandinaavista melankolisuutta.”
Uuden levyn vanhin kappale on vuodelta 2009.
”Nyt on hyvä tunne, kun levy on tulossa, niin vapautuu tilaa tehdä uutta.”
Tiiu Helinän levy Veli ilmestyy El Camino -levy-yhtiöltä lokakuussa. Tiiu Helinä keikoilla 22.9. Tampereella Monsters of Popissa, 5.10. Jyväskylän Höstfestillä & 6.10. Helsingin Korjaamolla.