MusiikkiKirjoittanut anna-sofia joro

(Yemen) Bluesia autiomaasta

Lukuaika: 2 minuuttia

(Yemen) Bluesia autiomaasta

Teksti Anna-Sofia Joro

Blues, jazz, funk, jemeninjuutalaiset rytmit & Saharan soundit tanssittavat läpi yön. ”Näen hyvyyttä jokaisessa sielussa, jonka kohtaan matkallani ja koen, että jokaisella meistä on jotain annettavaa”, yhtyeen laulaja Ravid Kahalani runoilee. Tampere Jazz Happeningissa vierailevalle Kahalanille musiikki on uskonto.

Tampere Jazz Happeningissa pyhäinpäivänä esiintyvän Yemen Bluesin takana seisoo israelilainen laulaja Ravid Kahalani. Tel Aviviin asettunut laulaja mainitsee Suomen toiseksi kotimaakseen Israelin rinnalla, sillä hänen tyttärensä asuu täällä.

Kahalani kuuluu jemeninjuutalaisiin, jotka tunnetaan lauluperinteestään, ja myös Kahalanin sukuun kuuluu paljon laulajia. Tosin nuoren miehen polku on poikennut hyvin kauas perinteisestä.

”Tulen uskonnollisesta jemeninjuutalaisesta perheestä ja kasvoin perinteisen musiikkimme parissa. Olin kuitenkin avoin kaikelle Skip Jamesista Miles Davisiin ja Princeen. Sitten löysin länsiafrikkalaisen musiikin, Ali Farkan, Oumou Sangaren, Salif Keitan…”, Kahalani luettelee.

Muusikon intohimot ulottuvat länsiafrikkalaisista rytmeistä serbianortodoksiseen perinteeseen ja klassiseen musiikkiin. Kahalani intoutuu laulamaan keksityillä kielillä ja käyttää lyömäsoittimenaan vaikkapa bensakanisteria.

”Jos sokea Willie Johnson hengaisi pohjoisafrikkalaisten trance-muusikoiden kanssa tai Stevie Wonder opiskelisi jemeniläistä laulua, niin se kuulostaisi Yemen Bluesilta”, bändin biossa kuvaillaan.

Eriskummallisen valloittava sekoitus on nopeaan tahtiin hurmannut yleisöjä ympäri maailmaa. Yemen Blues perustettiin vuonna 2009 ja bändi on tähän mennessä esittänyt yli 60 konserttia eri puolilla maailmaa. Siitäkin huolimatta, että esikoisalbumi Yemen Blues julkaistiin vasta tänä vuonna.

Kaikki alkoi, kun Kahalani tutustui New Yorkissa asuvaan säveltäjä-sovittaja-basisti Omer Avitaliin. Mukaan kutsuttiin lisää eri genrejen muusikoita, kuten klassiset muusikot alttoviulisti Galia Hai ja sellisti Hilla Epstein sekä nouseva newyorkilainen jazztrumpetisti Itamar Borochov. Yemen Bluesista kehkeytyi yhdeksän muusikon kokoonpano.

”Yemen Blues on kaikkea, siinä sen kauneus. Emme ajatelleet tekevämme fuusiota, vaan jokainen tuli mukaan tyylillään ja loimme voimakkaan musiikillisen kielen”, Kahalani kertoo.

Kahalani myös ilmoittaa musiikin olevan hänen uskontonsa. Hän laulaa ylevistä asioista, kuten rakkaudesta autiomaahan, kielen ja kokemuksen ykseydestä, kiitollisuudesta elämän lahjoja kohtaan ja tietenkin myös rakkaudesta ihmisten välillä.

”Musiikki on enemmän kuin hauskanpitoa tai tunnetta, se on elämäntapa! Musiikille voi rakentaa elämänsä ja sen avulla voi paremmin ymmärtää muita kulttuureja ja uskontoja. Ihmisten välille muodostuu syvä yhteys, kun he tanssivat yhtä aikaa samassa huoneessa.”

Kahalani uskoo vakaasti, että musiikilla voidaan tehdä maailmasta parempi paikka.

”Musiikki on kieli, jota kaikki ymmärtävät. Bändimme haluaa, että ihmiset nauttivat ja ovat yhdessä erilaisine uskonnollisine ja poliittisine ideoineen ja tajuavat samalla, että pohjimmiltaan me olemme kaikki samanlaisia.”

”Näen hyvyyttä jokaisessa sielussa, jonka kohtaan matkallani ja koen, että jokaisella meistä on jotain annettavaa”, Kahalani runoilee.

”Hyviä asioita tapahtuu maailmassa koko ajan paljon enemmän kuin huonoja, vaikkeivät ne päädy isoihin otsikoihin. Tätä ajatusta haluamme välittää yleisöllemme – kauniiden soundien lisäksi.”