TaideKirjoittanut anna-sofia joro

Hei relaa vähän, jazz

Lukuaika: 2 minuuttia

Hei relaa vähän, jazz

Teksti Anna-Sofia Joro

Mostly Other People Do the Killing tekee hupaisaa jazzia, mutta perustaa kaiken satojen vuosien musiikkiperinteelle. Anna-Sofia Joro kyseli Tampereelle saapuvan newyorkilaisbändin basistilta, miksi bändillä on niin synkkä nimi ja kepeä mieli.

”Jazz, kuten suurin osa kaikesta musiikista, otetaan ihan liian vakavasti”, julistaa basisti Matthew ”Moppa” Elliott, Tampere Jazz Happeningille saapuvan newyorkilaiskokoonpanon keulahahmo.

Elliottin mielestä muusikoiden pitäisi karistaa turhat maailmanparannusangstinsa ja pitää yksinkertaisesti hauskaa.

”1960-luvulta asti on ollut selvää, ettei yksi muusikko voi muuttaa maailmaa. Miksi siis edelleen käyttäydymme ikään kuin yhteiskunnan tulevaisuus riippuisi jostain sydänverellä tehdystä esityksestä? Jos musiikin tekeminen ei ole hauskaa, miksi edes vaivautua”, Elliott haastaa.

Asiaan soveltuvasti bändi sai alkunsa hilpeinä opiskeluvuosina. Elliott tutustui trumpetisti Peter Evansiin Oberlin konservatoriossa 1990-luvun lopulla.

”Asuimme kämppiksinä ja soitimme samoissa kokoonpanoissa. Kesällä 2002 muutin New Yorkiin, jossa tapasin bändin loput jäsenet eli saksofonisti Jon Irabagon ja rumpali Kevin Shean.”

Näennäisen hauskuuden ja helppouden takaa löytyy tässäkin tapauksessa valtava määrä tietoa ja taitoa. Elliott opettaa musiikkia St. Maryn lukiossa.

”Kuten kaikkien myös minun sävellykseni ja soittoni saavat paljon vaikutteita musiikin historiasta. Täydennän jatkuvasti tietojeni aukkoja, sillä käymme oppilaitten kanssa vuosittain läpi satoja historiallisia äänitteitä.”

Tieto voi myös lisätä luomisen tuskaa.

”Pelkään että menneisyys rajoittaa minua, sillä sävellykseni perustuvat historiallisille kliseille. Toisaalta 2000-luvun alun taide ja musiikki on pitkälti historian uudelleentulkintaa sen sijaan, että kehitettäisiin täysin uusia lähestymistapoja.”

MOPDK-bändin musiikista sanotaan, että se läpäisee koko jazzkentän dixielandista swingiin, bluesiin, boogaloon, post-bopiin ja smooth jazziin. Mikään tyyli ei jää kokeilematta.

”En haluaisi määritellä musiikkiamme, mutta on se jazzia – vilpitöntä musiikkia joka istuu persooniimme ja kuvaa paikkaamme tässä monimutkaisessa, kaoottisessa ja oudon kauniissa maailmassa.”

”Musiikki voi ja sen pitää olla samaan aikaan hauskaa, kiinnostavaa, haastavaa ja palkitsevaa – nautinnollista sekä tehdä että kuunnella.”

Mutta mistä bändin synkkä nimi tulee?

”Venäläisen keksijä-muusikko Léon Theremin sitaatti viittaa Josef Staliniin. Tykkään nimistä jotka merkitsevät jotakin ja heijastavat bändin musiikkia – toisin kuin esimerkiksi The Moppa Elliott Quartet”, Elliott näpäyttää – itseään.

Mostly Other People Do the Killing esiintyy Tampere Jazz Happeningissä lauantaina 6.11. klo 17.