ElämäKirjoittanut jukka vuorio

Turvallista kauhua huvipuistoissa

Lukuaika: 3 minuuttia

Turvallista kauhua huvipuistoissa

Teksti Jukka Vuorio

Jukka Vuorio testasi Linnanmäen, Särkänniemen ja Tykkimäen. Oliko kivaa, jäikö hyvä omatunto? Testivoittaja ei kiusaa eläimiä tai tuhlaa sähköä – ja jonotkin ovat lyhyet.

Turvallista kauhua huvipuistoissa

Wikipedia kertoo, että huvipuisto on rentoutumiseen, vapaa-aikaan ja hurvitteluun suunniteltu paikka. Se on hyvä.

Huvipuistot ylipäätään eivät kuitenkaan ole oikein millään tasolla kovin ekologisia tai reiluja paikkoja. Kaikenmaailman laitteet, jotka heiluttelevat asiakkaita sinne sun tänne, kuluttavat tietysti aika paljon sähköä. Useat puistot ovat valjastaneet viihdekäyttöön erilaisia eläimiä, samaan aikaan kun lainsäädäntö etenee onneksi päinvastaiseen suuntaan. Lisäksi hinnoittelupolitiikka päivärannekkeiden ja ruokien osalta on sen suuntainen, ettei työtön parin lapsen perhe vaikka Keravalta tosiaan vietä kesälomapäivää Lintsillä.

Tästä kaikesta huolimatta kotimaan huvipuistot ovat toki mukana globaalissa yritysmaailman viherpesuohjelmassa. On lajitteluroskiksia ja reilun kaupan kahvia. Kasvissyöjillekin on tarjolla annos tai pari.

Voiman arvioinnissa huvipuistot pisteytettiin ympäristöohjelman, kasvisruokien, reilun kaupan tuotteiden, eläinten hyväksikäytön, lippuhinnan ja laitteiden mukaan.

Helsingin Linnanmäki on tietysti kotimaan huvipuistojen klassikko. Sinne lähdetään luokkaretkille maakuntia myöten. Esimerkiksi Turusta lähdetään Lintsille silloin, kun Suomen Joutsen ja Turun linna on tarpeeksi monta kertaa käyty läpi.

Laitteita on paljon, ja ne ovat kivoja. Kammokuja-sokkelossa pelottaa aikuistakin ihan oikeasti. Raketti on kuitenkin laitevoittaja. Se sinkoaa matkustajan 60 metrin korkeuteen 2,5 sekunnissa. Koko homma on ohi noin viidessätoista sekunnissa, mutta silti kokemuksen jännittävyys tyydyttää.

Sähkönkulutusta kauhistellessaan voi rauhoitella mieltään sillä, että ainakaan ydinvoimalla Lintsin laitteet eivät pörrää. Kuluvasta kesäkaudesta alkaen huvipuisto on siirtynyt käyttämään vesivoimalla tuotettua sähköä.

Kasvissyöjille on tarjolla ranskalaisten ja sämpylöiden lisäksi Sienestäjän kasvispihvit (11,90 euroa). Kahvi on reilua.

Linnanmäen yhteydessä toimii Sea Life -merimaailma, jonka akvaarioissa on satoja eri lajeja. Esillä muiden muassa haita, pirajoita ja merihevosia.

Aikuiset (yli 120cm) 35e, lapset (alle 120cm) 22e, alle 100cm 17e. Pisteet 3/5.

Tampere on mukana olevista huvipuistokaupungeista kivoin kesäkaupunki. Sen huvipuistoaluekin on monessa mielessä kiva, siellä kun on monipuolisesti muutakin kuin laitteita. Planetaariossa voi jopa oppia jotakin uutta avaruudesta – ja avaruus jos mikä on mielenkiintoinen juttu sekä lasten että aikuisten mielestä.

Särkänniemi saa tietenkin hulluna miinusta delfinaariosta. Tampereen ja samalla koko Suomenkin eläinaktivistit ovat protestoineet delfinaariota vastaan jo 90-luvulta lähtien. Aktivistien mielestä betoniallas ei riitä tarjoamaan delfiineille siedettäviä elinolosuhteita eikä ainakaan mahdollista lajityypillistä käyttäytymistä. Suomessa delfiinien maahantuonti on ollut kiellettyä vuodesta 1998 lähtien, joten vankeudessa huonosti lisääntyvät Tampereen nisäkkäät lienevät maamme viimeisiä.

Lapsille suunnatusta eläintarhasta löytyy vielä 30 lajia ja yli 200 yksilöä lisää. Mukana on esimerkiksi koiranpentuja, possuja ja erilaisia kanoja.

Erilaisia heiluttimia ja härveleitä on tosi paljon melko laajalla alueella. Tukkijoessa ja Koskiseikkailussa kastuu: lapset tykkäävät, aikuiset yleensä eivät. Tornado-vuoristoradassa saa vaikuttavan rajua kyytiä, ja syytä onkin, sillä rata on maksanut kahdeksan miljoonaa euroa. Kaikesta huolimatta huvipuiston tunnelma on jotenkin rauhoittavan hämäläisen verkkainen.

Kahviloita, ravintoloita ja kioskeja huvipuistossa on joka kulman takana. Särkkiksen pizzeriasta saa kasvispizzaa (10,20 euroa) ja Ravintola Näsinneulasta kesäkurpitsa-annoksen (26 euroa).

Aikuiset (yli 120cm) 32e, lapset (alle 120cm) 27e. Pisteet 2/5.

Kouvolan Tykkimäki voittaa testin.

Sielläkin laitteet pyörivät vihreällä sähköllä ja sen käyttöä pyritään minimoimaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana laitteet ovat Tykkimäellä lisääntyneet, mutta sähkönkulutus on silti vähentynyt kolmanneksella. Pakkohan sitä on arvostaa. Roskatkin lajitellaan tunnollisesti.

Järven vieressä ja metsän ympäröimänä Tykkimäellä on muutenkin kivan luonnonläheinen tunnelma.

Tykkimäellä käy vähemmän asiakkaita kuin kahdessa edellä mainitussa puistossa. Siksi jonotusajat ovat huomattavasti lyhyempiä, joten laitteesta toiseen pääsee kokemaan elämisen riemua nopeammin kuin muualla.

Laitteista hurjin on 70 metrin korkeuteen nouseva Star Flyer, jonka maisemista näkyy pitkälle joka suuntaan Suur-Kouvolan aluetta. Ketjujen varassa riippuvat keinut kiitävät parhaimmillaan 70 kilometrin tuntinopeudella, joka yhdistettynä korkeuteen tekee laitteesta melko hurjan.

Kasvissyöjät voivat tilata kasvispizzaa isompaan nälkään. Pienempään löytyy sitten samaa tarjontaa kuin muissakin huvipuistoissa: sämpylöitä ja ranskalaisia.

Täälläkin on eläimiä, totta kai. Kesäkuun puolessa välissä aukeavassa kotieläintarhassa ei kuitenkaan ole mitään kovin eksoottisia eläimiä, vaan niitä samoja joita vielä harvoin maaseudun talojen aitauksissakin saattaa nähdä, kuten lampaita ja vuohia. Terraario, jossa oli käärmeitä, hyönteisiä ja krokotiileja suljettiin onneksi lopullisesti 2006.

Tykkimäen vieressä on kauempaa tulleita hurvittelijoita varten leirintäalue, jonka palveluissa on erityisesti otettu huomioon lapsiperheet. On siis uimarantaa, pelejä ja leikkipaikkoja.

Kouvolan huvipuistoon pääsee kympin halvemmalla hurvittelemaan kuin Linnanmäelle.

Aikuiset (yli 120cm) 25e, lapset (alle 120cm) 20e. Pisteet 4/5.