Taide

Turun Pervo-Petteri julkaisee sarjakuvia asenteella

Lukuaika: 2 minuuttia

Turun Pervo-Petteri julkaisee sarjakuvia asenteella

Teksti Eva-Liisa Raekallio

Zum Teufel -kustantamon Petteri Oja ei julkaise mitään, mistä ei itse tykkää. Jälki on miehistä ja tylyä: Auttajahaita ja Kapteeni Kankea. Tänä viikonloppuna Turussa juhlitaan sarjakuvaa.

Turussa Linnankadulla, Dynamon vieressä, katse osuu näyteikkunaan täynnä sarjakuvia. Sisällä tapaan Underground Ullakon omistajan Petteri Ojan. Hän on mies Zum Teufel -kustantamon takana.

”Puoti on ollut pystyssä vuodesta 2007, kustannusalalla aloitin pian neljä vuotta sitten levyillä”, Oja kertoo. Yksi julkaisuista on Pertti ”Veltto” Virtasen Tahdon vuodelta 2006. Pääasiassa Zum Teufel (suomennettuna ”piruuttani”) kuitenkin julkaisee sarjakuvia.

Oja kertoo toimineensa Velton eduskunta-avustajana vuoden. ”Poliittinen agenda ei ollut peruste avustajantyölle, tunsin Velton entuudestaan ja hän on hyvä tyyppi”, Oja korostaa. Oja oli fanittanut monitoimimiestä jo tämän muusikkoajoilta asti.

Sarjakuvat veivät Ojan mennessään jo nuorena poikana Kemissä. Avustajantyö jättikin liian vähän aikaa Ojan pääharrastukselle ja leipätyölle, sarjakuvien kustantamiselle ja myynnille. Tämän syyskuun alusta aikaa ideoinnille jäi entistä enemmän, kun sarjakuva-albumit alettiin julkaista yhteistyössä Arktisen Banaanin kanssa. ”Julkaisupäätökset teen edelleen minä”, Oja toteaa.

Zum Teufel -kustantamon tuotteita ei vaivaa turha kainous. Esimerkiksi Jyrki Nissisen jo mainetta niittänyt Auttajahai ei kuvia kumarra.

Ojan lempinimi on Pervo-Petteri. Nimen syntyhistoriaa ei tarvitse kauan arpoa kun tutustuu Kari Sihvosen Kapteeni Kanki – Jäykkää menoa -albumiin. Taipumaton Kanki hoitaa parit suhteensa samalla estottomalla jurpoudellaan kuin muutkin herooiset tekonsa. Sarja on jo nyt sovinistisen undergroundsarjakuvan klassikko.

Ojalta kysyttäessä mies toteaakin, ettei kustantamolta kertakaikkiaan ilmesty tavaraa mitä hän itse ei allekirjoita.

”En julkaise mitään mistä en itse tykkää”, Oja täräyttää.

Oja toimii varapuheenjohtajana Turun Sarjakuvakerhossa, joka järjestää tänä viikonloppuna jo perinteeksi muodostuneen Necrocomicon-ilmaistapahtuman. Kunniavieraiksi on kutsuttu Johanna ”Jupu” Kallio, Milla Paloniemi sekä Mari Ahokoivu. Kaikkien tyyli poikkeaa Nissisen ja Sihvosen jäljestä: esimerkiksi Kallion Baarien nainen on kerännyt runsaasti faneja terävällä analyysillään kolmikymppisen naisen elämästä.

Kerhon suunnitelmat Turun kulttuuripääkaupunkivuodelle 2011 ovat Ojan mukaan pitkällä. Tarkoituksena olisi näkyä katukuvassa monin eri tavoin. Ojan mielestä kulttuuripääkaupunki vaikuttaa antavan tilaa muullekin kuin korkeakulttuurille.

Turun Sarjakuvakerhon Necrocomicon-ilmaistapahtuma Klubin Kolossa 14.11. klo 12 alkaen.

  • 8.5.2011