TaideKirjoittanut Jari Tamminen

Tiukka ei Hitler-kierrätykselle

Lukuaika: 2 minuuttia

Tiukka ei Hitler-kierrätykselle

Teksti Jari Tamminen

Elokuvayhtiöt kammoavat materiaalinsa uusiokäyttöä, vaikka tarjolla on hauskuutta ja ilmaista mainosta. Tuntuu, että tuotantoyhtiöt keskittyvät fanien kampittamiseen.

Halpa tekniikka ja internet ovat mahdollistaneet videotaiteelle uusia muotoja. Video scratching -nimellä joskus mennyt harrastus on kokenut uuden tulemisen erityisesti Youtuben ansiosta.

Videokollaaseja kasataan esimerkiksi elokuvakohtausten pohjalta ja päälle. Parodialliset videot kuitenkin koettelevat toisinaan tekijänoikeuksien rajoja ja niiden omistajien pinnaa.

Kuin todistaakseen typeryytensä osa elokuva-alasta syöksyy päätä pahkaa samaan tekijänoikeussuohon, johon isot levy-yhtiöt sukelsivat 10–15 vuotta sitten.

Sen sijaan, että tuotantoyhtiöt iloitsisivat ilmaisesta näkyvyydestä, ne keskittyvät fanien kampittamiseen.

Videokollaasit ovat läheistä sukua erityisesti hiphop-musiikiin kuuluvalle samplejen eli lyhyiden musiikkipätkien käytölle. Otetaan jotain vanhaa ja luodaan siitä jotain täysin uutta.

Musiikkiteollisuus ja tekijänoikeuskeskustelu on ollut solmussa jo vuosikausia vaadittavien korvausten ja lupakäytäntöjen suhteen. Miten korvaukset jaetaan, kun uusi kappale tehdään yhdistämällä elementtejä kymmenestä vanhasta?

Välillä tuntuu, että rahakirstun vartijat pyrkivät tietoisesti tappamaan mahdolliset lisätienistit vaatimalla absurdeja korvauksia: sampleja hyödyntävän kappaleen tuotoista pitäisi äkkiä maksaa satojen prosenttien rojaltit.

Youtube-käyttäjä whoiseyevan on onnistunut luomaan vanhasta uutta ja välttämään silti oikeussalit. Whoiseyevan on leikannut ja liimannut 1950-luvun mustavalkoelokuvien palasista kuvitteellisia elokuvatrailereita.

Trailereissa esiteltävät elokuvat ovat kuitenkin kaikille tuttuja: Imperiumin vastaisku, Kadonneen aarteen metsästäjät, Haamujengi, Forest Gump. Listalle päätyi viimeksi jännityksellä ensi-iltaan odotettu The Avengers.

Juristit eivät ole toistaiseksi puuttuneet whoiseyevanin töihin. Ehkä lähdemateriaali on niin vanhaa, ettei videoartistin omapäisyydestä närkästytä. Tämä ei kuitenkaan ole vallitseva käytäntö.

Kadonneen aarteen metsästäjät

Imperiumin vastaisku

Surullisin esimerkki viimeaikaisesta tekijänoikeushysteriasta on saksalaisen Constantin Film -tuotantoyhtiön päätös poistaa Youtubesta lukematon määrä elokuvan Perikato pohjalta tehtyjä parodioita.

Viimeistään näiden meemien kautta koko maailma on oppinut tuntemaan kohtauksen, jossa Führer riehuu esikunnalleen bunkkerissa liittoutuneiden joukkojen lähestyessä Berliiniä.

Tätä häkellyttävän vahvaa kerrontaa ja tunteiden kirjoa käytetään hyväksi videoissa, joihin liimatut kuvatekstit elävät omaa elämäänsä Hitlerin puheista välittämättä.

Hitler riehuu adjutanteilleen muun muassa siksi, että Michael Jacksonin kuoleman takia tämän esiintymisen peruuntuu Johtajan synttäreillä. Vihan kohteeksi joutuvat myös konsolipelit, uusi Windows-käyttöjärjestelmä ja vuvuzelat.

Se, että tuotantoyhtiö vaati videoiden poistamista, osoittaa totaalista ymmärtämättömyyttä paitsi nykykulttuurista myös sen kaupallisesta potentiaalista.

Saksankieliset elokuvat eivät englanninkielisillä markkinoilla juhli, mutta nyt Perikato on yhtäkkiä saanut rajattoman määrän näkyvyyttä. Ilmaiseksi.

Ymmärtämättömyyttä huolestuttavampaa on kuitenkin se, mitä tapaus kertoo yritysmaailman suhtautumisesta ruohonjuuritason taiteeseen.

Youtube antoi tuotantofirmalle vapaat kädet poistaa palvelustaan videoita, jotka saattoivat rikkoa tekijänoikeuksia. Parodiavideot menivät tosiasiassa laillisen niin sanotun fair use -käytännön piiriin, mutta tämä ei deletointia hidastanut.

Toiminnan järjettömyyttä kuvaa myös se, että videoiden poistuttua ei kestänyt kauaa, kun ne pullahtivat katsottaviksi uudestaan. Yritys kontrolloida yksityishenkilöiden huumorintajua epäonnistui surkeasti.

Hitler reagoi Hitler-parodioiden poistamiseen Youtubesta

Hitler huutaa kilpaa vuvuzelan kanssa

Taideteos alkaa elää omaa elämäänsä julkistamisen jälkeen. Yritykset tämän elämän rajoittamiseksi ovat toivotonta resurssien hukkaamista.

Tämä ei tarkoita piratismin hyväksymistä, mutta eiväthän nämä videot sitä edustakaan. Kukaan ei niillä (ainakaan paljoa) ansaitse, eivätkä ne kilpaile alkuperäisen teoksen kanssa. Pikemminkin osoittavat sille kunnioitusta.