Teksti Jari Tamminen
Viidakkoon kätkettyyn kameraan osui ensin uhanalainen tiikeri, sitten puskutraktori. Eläimet, ihmiset ja maapallo kärsivät, kun Indonesiassa hakataan sademetsää öljyplantaasien alta. Myös suomalaiset autoilijat ovat osavastuussa.
Maailman luonnonsäätiö WWF pyrki hahmottamaan uhanalaisten sumatrantiikerien liikkeitä sijoittamalla lämpösensorilla varustettuja automaattikameroita Indonesian sademetsiin. Kamerat asennettiin kahden suojellun metsävyöhykkeen väliin, toiveenaan kuvata sukupuuton partaalla eläviä kissapetoja. Riau-provinssiin sijoitettu kamera tallensikin tiikerin, mutta myös metsätuhon.
Toukokuussa 2010 utelias kissaeläin kävi tutkimassa kameraa yön hämärässä. Viikkoa myöhemmin kamera aktivoitui jälleen, mutta tällä kertaa objektiivin eteen ei sattunut tiikeri, vaan puskutraktori. Oletettavasti laitonta öljypalmuplantaasia varten metsää raivannut työkone ei kuitenkaan onnistunut säikyttämään tiikeriä reviiriltään, vaan tämä kävi vielä myöhemminkin nuuhkimassa kameraa raiskatun maaston huojuessa taustalla.
Kyseessä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta kun WWF:n kamera tallensi tiikereitä samalla alueella. Järjestö julkisti jo heinäkuussa videopätkän, jossa uteliaat pennut tutustuvat kameraan.
Suomalainen Neste Oil hankkii ison siivun NExBTL-dieselin tuotantoon tarvitsemasta palmuöljystä Indonesiasta. Neste Oilin uusi, jättimäinen Singaporen tuotantolaitos vihitään käyttöön vielä tämän vuoden aikana ja toinen, yhtä massiivinen tuotantolaitos aloittaa toimintansa Rotterdamissa ensi vuoden alussa. Näiden sekä Porvoon tuotantolaitoksen kanssa Neste Oilista on tulossa eniten palmuöljyä käyttävä yhtiö maailmassa. Yhtiön arvioitu vuotuinen palmuöljytarve ylittää kaksi miljoonaa tonnia, joka on noin viisi prosenttia maailman palmuöljytuotannosta.
Viiden prosentin osuus maailman eniten tuotetusta ruokaöljystä ei ole vähäinen saavutus. Greenpeace arvioi sen tuottamisen vaativan jopa miljoonan hehtaarin maa-alan pirstaloimisen. Se, että Suomi on tähän saakka ollut hieman sivussa sademetsien tuhoamisesta tulee korjaantumaan. Metsäteollisuuden tekemiset eivät ole mitään biodieselteollisuuden tavoitteiden rinnalla.
Neste Oil tosin ilmoittaa käyttävänsä ainoastaan vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. Samoin ilmoittavat kaikki muutkin palmuöljyn suurkuluttajat. Yhtälö on mahdoton. Kestävästi tuotettua palmuöljyä ei tuollaisia määriä ole, eikä kukaan esitä, miten sitä voisikaan olla. Suurin osa uusista palmuöljyplantaaseista raivataan sademetsiin ja YK:n mukaan jo nykyinen tuotanto on yksi suurimmista Kaakkois-Aasian metsäkadon syistä.
Sumatrantiikereitä esiintyy vain läntisessä Indonesiassa, Sumatran saarella. Kannan vahvuudeksi arvioidaan noin 200-400 yksilöä. Öljy- ja sellutuotantoa varten raivatut plantaasit sekä laillinen ja laiton metsänkaato heikentävät entisestään tiikerikannan selviytymismahdollisuuksia.
Asiantuntijoiden mukaan kaikkia tiikereitä uhkaa sukupuutto 15-20 vuoden kuluessa, mikäli niiden suojeluun ei kiinnitetä huomiota. Sata vuotta sitten tiikereitä arvioidaan eläneen noin 100 000 ja nykyään reilu 3000 yksilöä. Yksistään viimeisen kymmenen vuoden aikana tiikerikanta on huvennut 40 prosentilla metsänraivauksen seurauksena.
Myös ihmiset kärsivät öljytuotannon aiheuttamista metsätuhoista. Pari vuotta sitten uutisoitiin palmuöljyä tuottavan yhtiön ja poliisien tuhonneen napalmilla noin 700 ihmisen kodit ja viljelykset samaisessa Riaun-provinssissa. Kuolonuhreilta ei vältytty ja operaatioon liittyi mittavat pidätykset. Syynä hyökkäykselle oli plantaasin raivaaminen.
Plantaasiksi kaavaillun alueen asukkaiden poistaminen väkivalloin on Indonesiassa tavallista. Tätäkään Neste Oil ei välitä yritysviestinnässään kuluttajille ja investoijille kertoa.
Nesteen viherkampanjan haitat eivät suinkaan rajoitu Indonesiaan. Yhtiö hankkii raaka-ainetta myös Malesiasta, eikä siellä mene yhtään sen paremmin. Sosiaalisia ongelmia on Malesiasta raportoitu vielä Indonesiaa enemmän – tosin tämä saattaa johtua ainoastaan paremmasta tiedonkulusta.
Kannattaako tämä? Ylen MOT-ohjelman mukaan ei. Ohjelmassa kerrotaan, että ”on todennäköistä. että keskimäärin palmuöljyn tuotanto aiheuttaa fossiilista polttoainetta suuremmat päästöt”.
Metaania ei prosessissa kerätä talteen. EU:n biopolttoaineiden tuotannolle asettamat standardit eivät näinollen edes täyty.
Palmuöljy-MOT on katsottavissa Yle Areenalla vielä tänään 25.10.