Teksti Oksana Tšelyševa
Tänään Venäjällä tapahtuu. Kokoontumisvapautta puolustava Strategia 31 -kampanja kerää ihmisiä osallistumaan rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen aina kuun 31. päivänä. Yksi syy kokoontua tänään on Lev Ponomarjovin, Ihmisoikeuksien puolesta -liikkeen 68-vuotiaan johtajan, laiton pidätys.
Lev Ponomarjov, Ihmisoikeuksien puolesta -liikkeen 68-vuotias johtaja, tuomittiin kolmeksi päiväksi tutkintavankeuteen 25. elokuuta. Tuomari Pronjakinin mukaan Ponomarjov oli kieltäytynyt noudattamasta poliisin määräyksiä ja yrittänyt järjestää luvattoman mielenosoitusmarssin Venäjän lippua kantaen. Jäi täsmentämättä, millaisia määräyksiä Ponomarjov oli rikkonut.
Silminnäkijöiden mukaan Ponomarjov oli ainoastaan seissyt toisen oppositioaktivistin Boris Nemtsovin, rinnalla yrittäen sovitella asioita poliisiviranomaisen kanssa. Tämä tapahtui Moskovassa 22. elokuuta, joka on virallinen Venäjän lipun päivä.
Boris Nemtsov ja Lev Ponomarjov olivat mukana järjestämässä tukitapahtumaa Himkin metsän puolustajien tukemiseksi. Aiemmin samana päivänä he osallistuivat kansallisen lipun päivän mielenosoitukseen.
Liberaalisti suuntautuneet Kremlin arvostelijat kerääntyivät yhteen osoittaakseen kunnioitustaan lipulle. Tapahtumalla oli virallinen lupa. Sekä Nemtsov että Ponomarjov pidätettiin siitä huolimatta. Pidätys tapahtui virallisen mielenosoituksen jälkeen heidän yrittäessään kuljettaa Venäjän kansallista symbolia Uutta Arbatin valtakatua pitkin. Nemtsov ja Ponomarjov kuuluivat ryhmään, joka oli matkalla konserttiin protestoimaan Himkin metsän kaatamista.
Tässä siis haetaan ennakkotapausta sellaisten tapausten kriminalisoimiseksi, joissa Kremlille epälojaalit kantavat kansallisia symboleja.
Nemtsov ja Ponomarjov joutuivat oikeuteen 25. elokuuta. Tapahtumien samat silminnäkijät antoivat todistuksensa tuomari Pronjakinille. Silti Pronjakin hylkäsi syytteet Nemtsovia vastaan mutta piti ne voimassa Ponomarjovin kohdalla.
Ponomarjovin asianajajalla oli aikomus valittaa tuomiosta, mutta Pronjakin päätti että hän antaa tuomionsa kirjallisena vasta kolmen päivän kuluttua eli Ponomarjovin vapauttamisen jälkeen. Ponomarjovin asianajaja on kaikesta huolimatta jättänyt valituksensa Moskovan Tverskoin aluetuomioistuimeen.
Lev Ponomarjov oli toista kertaa vangittuna. Syyskuun 26. päivänä vuonna 2006 hänet niinikään tuomittiin kolmeksi päiväksi tutkintavankeuteen hänen osoitettuaan mieltä Beslanin koulun panttivankidraaman uhrien muistolle. Uhreista suurin osa kuoli 3. syyskuuta 2004 rynnäkössä Beslanin koululle. Amnesty International otti Ponomarjovin mielipidevangikseen. Tuomioistuin julisti marraskuussa 2006 laittomaksi Moskovan viranomaisten päätöksen olla myöntämättä mielenosoitukselle lupaa.
Lev Ponomarjovin ystävät ja kollegat pitävät iäkkään ja fyysisesti heikon ihmisoikeuspuolustajan vangitsemista kostona hänen osallistumisestaan vastalausemielenosoituksiin.
13. elokuuta 2010 Ponomarjov pidätettiin vihan päivä -mielensoituksessa, jossa vaadittiin Moskovan pormestarin Juri Luzhkovin eroa. Vihan päivä -mielenosoituksia järjestää tietty aktivistiryhmä, johon kuuluu esimerkiksi Kremlin-vastainen vasemmistoryhmä AKM (Avant-Garde of the Red Youth) ja muita ryhmittymiä. Mielenosoituksia on pidetty eri paikoissa, eri syistä ja päivinä. Pidätyksen jälkeen Ponomarjov sai korkeasta verenpaineesta johtuvia vakavia oireita ja hänet vietiin sairaalaan. Häntä hoidettiin siellä viiden päivän ajan.
Yksi Ponomarjovin lakimiehistä, Jelena Lipzer, kertoi että 25. elokuuta poliisi suostui kutsumaan paikalle ambulanssin, koska Ponomarjovin vointi oli heikko. Lääkärit kuitenkin kieltäytyivät viemästä häntä sairaalaan syistä, jotka jäivät epäselviksi.
Vankilan viranomaiset ovat yrittäneet estää lääkäriä tapaamasta tätä merkittävää ihmisoikeusaktivistia, mutta miehen asianajajan onnistui vakuuttaa heidät siitä että vangitun terveydentila tulee katsastaa. Viime tietojen mukaan Ponomarjov voi paremmin.
Lakimiehet ovat pyytäneet, että Lev Ponomarjovin tilanne saatettaisiin kansainvälisten ryhmien ja ihmisoikeusjärjestöjen tietoon ja vaadittaisiin, että hänet vapautetaan ja hän saisi tarvitsemansa lääkärinhoidon.
Maineikas ihmisoikeusasianajaja Karinna Moskalenko lausui: ”Kuten aiemminkin, oikeus on Ponomarjovin tapauksessa rikkonut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin perusoikeuksia, kuten kieltäytynyt kuulemasta todistajia ja antamasta tuomiota määräajan puitteissa. Tässä nimenomaisessa tapauksessa oikeusistuin on mennyt vielä pidemmälle ylittäessään valtuutensa ja määrätessään kovemman rangaistuksen kuin mitä rike edellyttäisi.”
Solidaarisuusliike järjestää yhden miehen mielenosoituksia Simferopolin bulevardilla Moskovassa sen rangaistuslaitoksen ulkopuolella, jossa Lev Ponomarjovia pidetään.
Himkin metsästä on Fifiin kirjoittanut blogisti Veli Itäläinen, katso tekstit Metsää & mellakoita, Voitto tulee vaivihkaa & Planeetan viileimmät.
Oksana Tšelyševa on venäläinen toimittaja ja PEN-järjestön turvakaupunkikirjailija, joka on työskennellyt muun muassa Novaja Gazeta -lehdessä.
Suomennos: Anu Harju.
_______________
Kokoontumisvapauden artikla 31
Strategia 31 -kampanja vastustaa viranomaisten väkivaltaisia otteita aktivisteja vastaan.
Kampanja sai alkunsa Venäjän perustuslain artikla 31:sta, joka takaa Venäjän kansalaisille kokoontumisvapauden. Kielletyn NBP-puolueen johtaja Eduard Limonovin seuraajat Toinen Venäjä -liikkeen sisällä ehdottivat uutta taktiikkaa väkivallattomaan protestiin. Ihmisiä kutsutaan osallistumaan rauhanomaiseen kansalaistottelemattomuuteen aina kuun 31. päivänä, kun kuukaudessa sellainen on. Mielenosoitus on järjestetty kolmetoista kertaa.
Elokuussa 2010 Moskovan kaupunginhallitus päätti, että kokoontuminen on kielletty kampanjan tavanomaisessa mielenosoituspaikassa Triumfalnaya-aukiolla. Syyksi sanottiin rakennustyöt, aukion alle kaavaillaan parkkihallia. Strategia 31:n edustajat sanovat, että mielenosoitus järjestetään aukiolla silti.
Viimeksi järjestetyssä heinäkuun 31. päivän mielenosoituksessa tuhannesta osallistujasta sata otettiin kiinni, useita osallistujia hakattiin. Heinäkuun mielenosoituksen seuraamukset saivat useat eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset poliitikot kritisoimaan Venäjän hallitusta asiasta.
Oksana Tšelyševa kirjoitti Fifissä Strategia 31 -kampanjasta blogiteksteissä 31. päivä & Oikeus hajaantua.
_______________
Katso videoita menneistä 31. päivän mielenosoituksista
Gostinyi Dvor, Pietari, 31.07.2010, 1
Gostinyi Dvor, Pietari, 31.07.2010, 2
Voiton aukio, Moskova, 31.07.2010, 1 (Musiikki: Televizor – Istu kotona, jos hirvittää)
Voiton aukio, Moskova, 31.07.2010, 2
Voiton aukio, Moskova, 31.07.2010, 3
Voiton aukio, Moskova, 31.07.2010, 4
_______________