ElämäKirjoittanut Hannele Huhtala

Satokartta paljastaa Stadin herkut

Lukuaika: < 1 minuutti

Satokartta paljastaa Stadin herkut

Teksti Hannele Huhtala

Tyrniä, pähkinöitä, karviaisia, päärynöitä. Helsingin joutomailla ja puistoissa kasvaa herkkukeitaita. Joel Rosenberg keräsi Google Mapsiin avoimen kartan, jossa vinkataan hyvistä satopaikoista.

Satokartta – internetkartta Helsingin julkisista ruokapuista ja -pensaista – on Joel Rosenbergin elokuussa julkaisema projekti. Rosenberg on kerännyt karttaan sijaintitietoja Helsingin puistoissa, joutomailla ja metsiköissä kasvavasta ruoasta.

”Olin kerännyt mielessäni hedelmäpuiden karttaa. Korvien välistä loppui kapasiteetti ja muistamani paikat oli saatava ylös”, Rosenberg kertoo. Hän on aktiivinen kaupunkiviljelijä ja mukana ympäristöjärjestö Dodon puuhissa, mutta kartta on hänen oma ideansa. Avoimeen karttaan saa kuka tahansa ehdottaa vinkkejä uusista paikoista.

Mutta miksi kukaan raaskisi luopua herkkupaikkojensa tiedoista?

”En ajattele, että nämä olisivat ’minun herkkujani’. Kuulun sen verran omistavaan luokkaan, että minulla on pihalla omia hedelmäpuita. Ajatus syntyi kaupunkiviljelyaktivismin kautta, aloimme miettiä, että mitä täällä jo kasvaa kaikkien saatavilla”, Rosenberg selventää.

Jokamiehenoikeudet ulottuvat kaupunkiinkin ja niiden ulottuvilla ovat puistojen luumut, tyrnit, omenat, pähkinät ja muiden ruokapuiden ja -pensaiden sato. Satokartta-sivulla muistutetaan, ettei kenenkään omakotitalojen tai siirtolapuutarhojen pihoista saa mennä poimimaan mitään.

Sadonkorjuukauden 2011 alkaessa kartalta löytyy jo toistasataa kohdetta, lisää tulee viikottain. Listalla löytyy nyt tyrnejä, omenapuita, kriikunoita, luumuja, viinimarjoja, karhunvatukkaa, aronia- ja pähkinäpensaita.

Satokartta.net puhuu myös lähiruokatrendin ja superfoodien puolesta: ”Satokartan lähiruoka-superfoodit kannustavat kaupunkilaisia ikiaikaiseen keräilykulttuuriin ja omavaraisuuden tavoitteluun.”

Rosenberg arvelee, että kaupunkikeräilyn suosion kasvaa ja kun ruuanhinta jatkuvasti nousee, myös kysyntä puistojen antimia kohtaan kasvaa. Hän onkin sitä mieltä, että Rakennusviraston tulisi lisätä tarjontaa istuttamalla lisää marjapensaita ja hedelmäpuita Helsingin puistoihin.

Kaupunkiviljelijät ovatkin olleet yhteydessä Rakennusvirastoon: Annalaan istutettiin tänä kesänä Rakennusviraston kanssa yhteistyössä kymmenen hedelmäpuuta.

”Paikalliset asukkaat lupautuivat puiden kummeiksi ja pitämään niistä huolta. Näin Rakennusvirastolle ei tullut lisää töitä. Kävin juuri katsomassa puita ja hyvin ne ovat nämä ensimmäiset kaksi kuukautta siellä pärjänneet. Jokunen omenakin oli jo kypsymässä!” Rosenberg iloitsee.

Satokartta

Satokartan kohteisiin järjestetään opastettuja Urbaaneja Sadonkorjuupyöräilyjä syyskuussa 2011.