Taide

Sarjakuvaa normielämästä

Lukuaika: 2 minuuttia

Sarjakuvaa normielämästä

Teksti Noora Tuovinen

Pauli Kallion ja Kati Kovácsin sarjakuva Onnen lahjat kertoo kaupunkielämästä, jossa on enemmän Tamperetta kuin Helsinkiä.

Pauli Kallion ja Kati Kovácsin Onnen lahjat -sarjakuvan ensimmäisen osan hahmojen kielenkäyttö oli liian ronskia aamupuuron painikkeeksi Helsingin Sanomien lukijoille, kehuu sarjakuvakustantaja Suuri kurpitsa nettisivuillaan.

Luen harvoin sarjakuvia, eikä Hesaria järkyttänyt ensimmäinen osa ole tuttu. En tiedä, onko kakkososan sanankäyttöä muokattu kiltimpään suuntaan, mutta ei se erityisen ronskia ole.

Käsikirjoittaja Kallion ja piirtäjä Kovácsin Onnen lahjat 2 ? Tappele kuin mies! seuraa filosofisen kaljanystävä Maurin, hänen kirjallisuustiedettä opiskelevan sisarentyttären Piitun ja tämän leppoisan poikaystävän Nikon arjen kiemuroita.

Sarjan henkilöt ovat viihdyttäviä ja yhteiskunnalliset aiheet ovat ajankohtaisia, mutta ”se jokin” jää kuitenkin puuttumaan. Mikään ei sävähdytä suuremmin. Samastuminen nuorenparin sanaharkkoihin huvittaa toki välillä.

Kirjan takakannessa vihaiseksi nuoreksi naiseksi tituleerattu Piitu on vihaisimmillaan raivotessaan pää punaisena miesten ja naisten palkkaeroista. Yhdessä kuvasarjassa Mauri-eno kommentoi tähän kehaisten ylpeänä omaa panostaan palkkaerojen kaventamiseksi: hän kun on ollut säännöllisen työelämän ulkopuolella jo vuodesta 1995.

Saavutuksistaan ylpeä Mauri kokee tulleensa sorretuksi. Mauri ajattelee, että hänen kaltaistensa ikuisessa puutteessa elävien keski-ikäisten heteromiesten oikeudet ovat huonomassa jamassa kuin muiden vähemmistöjen. Esimerkiksi homoseksuaaleilla on Maurin mielestä nykyään väljemmät oltavat, kun taas puutteessa kituvien olot eivät kohene koskaan.

Tasa-arvokysymysten lisäksi sarjojen muita aiheita ovat muun muassa työttömyys, uskonto, asunnottomuus, eettinen kuluttaminen, Elvis Presley. Yleisradion mediamaksu ei Mauria juuri kuohuta.

”Että viitsii iso yhtiö kitistä”, Mauri toteaa. ”Meikäläiseltä jää päivittäin miljoonia saamatta eikä tunnu missään!”

Sarjakuvan tapahtumat sijoittuvat Kovácsin piirtämään suomalaiseen kaupunkiin, joka kirjan takakannen mukaan ”muistuttaa hieman enemmän Tamperetta kuin Helsinkiä”. Rennon oloiselta vaikuttavissa piirroksissa vilahtelee elokuvateatteri Orsonia ja mustaa makkaraa.

Maurin, Piitun ja Nikon lisäksi sivuhahmoja ovat Piitun entinen yliopiston tutor ja nykyinen hyvä ystävä Tanja, Maurin musikaalinen pubikaveri Risto ja heidän kantabaarinsa Pub Kuohun kiukkuinen työntekijä Helmi.

Sarjakuvapläjäys jää tasapaksuksi. Parasta antia ovat kevyitä ”housuhumalia” vetelevän Maurin yksinpuhelut.

Pauli Kallio & Kati Kovács. Onnen lahjat 2 – Tappele kuin mies! Suuri Kurpitsa 2009. s. 68.

Sarjakuva ilmestyy joka kuukausi Kumppanissa.

  • 8.5.2011