Teksti Jussi Förbom
Kiinan suuri palomuuri, joka pyrkii suitsimaan maailman runsaslukuisimman internetinkäyttäjäkunnan pääsyä verkon sähköiseen rihmastoon, on jälleen vahvistumassa. Viimekesäisten Pekingin olympialaisten aikana sensuuria höllennettiin, mutta vain väliaikaisesti. Nyt Kiinasta kuuluu uutisia, joiden mukaan palomuuri on taas sulkeutumassa tiiviisti – ja yksi valvonnan välineistä on Linux.
Kiinan viranomaiset ovat julkaisseet listan 19 internetsivustosta, joita syytetään pornografian tai muun epäilyttävän materiaalin levittämisestä. Listalle ovat päässeet muun muassa Google ja Kiinan suosituin hakupalvelu Baidu, jotka eivät viranomaisten mukaan ole lukuisista varoituksista huolimatta sensuroineet sivujen sisältämää ”vulgaaria” materiaalia tai estäneet pääsyä sellaisen pariin.
Baidu tavoittaa Kiinan noin 250 miljoonasta verkonkäyttäjästä kaksi kolmasosaa ja Google vähintään yhden kolmasosan. Viranomaisten uusimman linjauksen mukaan pääsy listatuille sivuille, kuten suosituimpiin hakukoneisiin, estetään kokonaan, ellei arveluttavaa materiaalia poisteta näkyvistä.
New York Timesin haastatteleman, Kiinan internetvalvontaan erikoistuneen Hong Kongin yliopiston apulaisprofessorin Rebecca MacKinnonin mukaan kyse on vain uudesta luvusta siinä pitkässä tarinassa, jollaiseksi maan toimenpiteet verkon kahlitsemiseksi ovat muodostuneet. Hänen mukaansa minkäänlaista muutosta viralliseen politiikkaan ei ole näkyvissä.
Toisenlaisen näkökulman verkon kahlitsemisponnisteluihin tarjoaa riippumattoman Radio Free Asian (RFA) uutinen joulukuun alusta. Sen mukaan kaakkoiskiinalaisen Nanchangin kaupungin kulttuurivirasto on määrännyt kaupungin noin 600 internet-kahvilaa vaihtamaan koneidensa Windows XP -käyttöjärjestelmän kiinalaisvalmisteiseen Red Flag Linuxiin. Viranomaisten mukaan kyse on piratismin torjunnasta.
Kahviloiden on täytynyt maksaa uudesta käyttöjärjestelmästä 5 000 yuanin rekisteröintimaksu. Summan voi suhteuttaa siihen, että uusi, laillinen Windows XP -paketti maksaa Kiinassa noin 900 yuania. Maksu on RFA:n haastattelemien kahvilanomistajien mukaan kohtuuton, semminkin kun Linuxin voi kuka tahansa ladata verkosta käyttöönsä ilmaiseksi.
Aiemmin viime vuonna kiinalaiset internet-kahvilat määrättiin myös asentamaan koneisiinsa tunnistinlaite, joka mahdollistaa verkkoselailun ainoastaan kiinalaisen henkilökortin avulla.
RFA:n uutisessa on haastateltu Berkeleyn yliopiston China Internet Project -ohjelman johtajaa Xiao Qiangia, jonka mukaan kyseessä on ilman muuta yritys tiukentaa sensuuria ja verkon valvontaa. ”Se tarkoittaa pääasiassa sitä, että kommunikaatio on vastedes vähemmän turvallista ja vähemmän yksityistä internet-kahviloiden käyttäjille”, Xiao sanoo RFA:lle. ”Valtava osa Kiinan verkkokahviloista toimii lain suhteen harmaalla alueella, ja jos viranomaiset pakottavat ne vaihtamaan käyttöjärjestelmänsä [tällä tavoin], ne voidaan samalla rekisteröidä, ja kahviloihin voidaan asentaa kaikenlaisia sääntely- ja tarkkailuohjelmia.”
Avoimeen lähdekoodiin perustuva Linux-pohjainen järjestelmä tuntuu ensi kuulemalta erikoiselta valinnalta viranomaiselle, joka haluaa nimenomaan yhtenäistää ja valvoa käytettäviä järjestelmiä. Linux-asiantuntija Kai Puolamäen juuri avoimuus saattaa kuitenkin olla operaation avainsana.
”Windows on suljettu järjestelmä. Ehkäpä Kiinassa on ajateltu, että Linuxiin voi olla helpompi ujuttaa ikään kuin jotain ylimääräistä, jolla koneen ja verkon käyttöä voidaan tarkkailla.”
Puolamäen mukaan avoimeenkaan koodiin sisällytetty ylimääräinen aines ei välttämättä käy käyttäjälle ilmi, jos ohjelmisto jaetaan käyttäjille valmiina pakettina, ilman pääsyä varsinaiseen lähdekoodiin. ”Mikäli olen oikein ymmärtänyt, Red Flag Linux ei ole täysin avoin ohjelmisto, kuten Linuxin ideaan kuuluisi. Toisaalta, koska sen valmistaja on tiiviissä yhteydessä valtioon, en olisi yhtään yllättynyt, jos sen kohdalla ei noudatettaisi kaikkia vapaan lisensoinnin sääntöjä.”
Red Flag Linuxin on kehittänyt Kiinan Tiedeakatemian Software Research Institute 1999. Kehitysprojektin takasi taloudellisesti valtion omistama ShangHai NewMargin Venture Capital -yritys.
Puolamäen mielestä on johdonmukaista, että hallinto haluaa vaikuttaa siihen, mitä tietokonejärjestelmiä ihmiset käyttävät.
”Jos olisin salainen poliisi, tahtoisin itsekin, että kaikilla käyttäjillä on käytössään samanlainen ohjelmisto sen varalta, että siihen pitää päästä nopeasti käsiksi. Sikäli vaihto-operaatio kannattaa, vaikka mukana ei olisikaan erityisiä valvontavälineitä. Toisaalta tulee tietenkin mieleen, että valinnanvapaus on aina hyväksi, eikä valtion tulisi sanella, mitä ohjelmistoja ihmiset käyttävät. Yhtä ongelmallista on, että Suomessa keskeistä it-infrastruktuutia rakennetaan vain suljetun Windows-järjestelmän päälle”, Puolamäki pohdiskelee.
Suomessa avoimen lähdekoodin läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä on pidetty demokratian takeena ja muun muassa sähköistä äänestämistä on siksi vaadittu Linux-pohjaiseksi. Kiinassa jäljitettävyys näyttää olevan tärkeää ennen kaikkea verkon täydellistä valvontaa tavoitteleville viranomaisille. Verkon sensuroinnissa on kyse sananvapauden rajoittamisesta, ja siitä näkökulmasta ”sensitiivistä” ja siksi näkymättömiin taiottavaa informaatiota voidaan julkaista yhtä hyvin BBC:n uutisportaalissa kuin esimerkiksi oikeusoppineiden ylläpitämällä blogisivustolla.
Myös jopa 300 kiinalaisen toisinajattelijan ja aktivistin joulukuussa allekirjoittama, demokratiaa ja lakien noudattamista vaativa verkkovetoomus Charter 08 on epäilemättä keskeinen syy kiinalaisen internetin uusiin sensuuritoimiin.
Vetoomuksen tai sen aiheuttamien vastatoimien ajankohta ei myöskään ole sattuma, sillä alkaneena vuonna Kiinassa vietetään kolmea merkittävää vuosipäivää: 1949 perustettiin kommunistinen puolue, 1959 tiibetiläisten voimistunut vastarinta johti Dalai Lamaan maanpakoon, ja 1989 Taivaallisen rauhan aukiolle kokoontuneiden demokratia-aktivistien protesti tukahdutettiin väkivaltaisesti.