TaideKirjoittanut Hannele Huhtala

Pehmolelujen turvapaikka

Lukuaika: < 1 minuutti

Pehmolelujen turvapaikka

Teksti Hannele Huhtala

Pehmolelut joutuvat ihmisten ahdistusten sijaiskärsijöiksi. Rankka saksalainen verkkopeli tökkii syyllisyydentuntoja: minkälaisia traumoja ihmisen raivo jättää viattomaan nalleen? Joskus niistä selviää vain sähkösokeilla.

Melkein aina on niin, että jos on paha mieli, sen purkaa johonkin. Äärimmillään puhutaan perheväkivallasta, mutta normaalisti sijaiskärsijäksi joutuu nyrkkeilysäkki, tyyny tai käsillä oleva pehmolelu.

Oletko koskaan ajatellut, minkälaisia traumoja jää pehmolelulle, joka joutuu mielivallan kohteeksi? En minäkään.

Siksi saksalainen Paraplüsch-peli tuntuu riemastuttavalta idealta. Se on peli, jossa voit toimia psykiatrina ja pyrkiä auttamaan hyväksikäytön uhreiksi joutuneita pehmoleluja. Hoitopaikka pakko-oireista kärsiville pehmoleluille! Voinko nyt hyvittää sen, että muinainen pandanalleni joutui pesukoneeseen?

Sairaala vastaa mielikuvaani laitoksesta. Se ei ole mikään mukava paikka, vaikka potilailla on viihdykkeenä joulukuusi. Pelaaja on psykiatrin roolissa. Valittavana on kullekin hahmolle on tutkimuksia ja hoitoja. Hoidon edistymistä voi seurata pehmolelun käytöksestä ja valotaulusta.

Hoito tai peli ei ole äärimmäisen monimutkainen, valintoja on aika vähän. Silti pehmoeläinten parantaminen ei käy muutamalla klikkauksella. Googlaamalla löytää vinkin erään potilaan hoidoksi: hoito täytyy aloittaa rivakasti sähkösokeilla.

Erityisen vaihtoehtoiselta tai humaaneilta hoitokeinot eivät vaikuta. Lääkkeet annetaan isolla ruiskulla, ja jokaisen lelun lääketokkura ja unianalyysit on animoitu enemmän tai vähemmän ahdistavaksi.

Pelistä tulee hieman turhautunut olo, kun oikeaa reseptiä pakko-oireista pääsemiseksi ei tahdo löytyä. Sähkösokkien antaminen ei tunnu kivalta, vaikka sen tekee virtuaalisesti. En haluaisi nähdä pandanalleanikaan siinä tokkurassa, jonka sokki aiheuttaa. Peli ei olekaan söpö, vaan rankka.

Peliä voi pelata saksaksi, englanniksi, ranskaksi, italiaksi tai espanjaksi. Sivuston hahmot voi myös ostaa kotiin, hoidettavaksi tai hakattavaksi. Jostain syystä sivustolla on vain yksi sponsori ja mainosbanneri: The Whisky Store -viskikauppa.

Psykiatrin rankka työ vaatinee rankat huvit.

Verkkopeli Paraplüsch.