Matti Waskilampi – valtakunnan pottuilija

Teksti Erkki Pirtola

Taiteilija Matti Waskilampi ei myönnä olevansa kuvaterroristi, vaikka hänen maalauksensa kuvaavat tämän päivän Auschwitzia, joissa sahatuiksi tulevat niin kulttuuri- kuin politiikan vaikuttajat. Erkki Pirtolan videolle tarttui taiteilija Matti Waskilammen teoksia, käsissä näkyvä kohtalo ja kultakello.

Taiteilija Matti Waskilampi on kuuluisa pottuilija. Pottuilun takia monet ovet piireihin onkin lyöty hänen edestään kiinni. Waskilampi parodioi joka kuvassaan apinalaumavaltaa, joka on samanlaista niin politiikassa kuin kulttuurissakin.

Svenska Kulturfondenin johtaja Berndt Arell on hänen mieliröykytettävänsä. Uusimmassa vinoilussa tämä punaposkinen työmyyrä sahaa Kiasma-sahalla Alpo Jaakolan näköistä Salvador Dalin omankuvan päätä. Elävälle Dalille tulee verihaava otsaan. Surrealismin kuningas joutuu täysin mielivaltaisen voodoon uhriksi.

Taustalla on Alvar Aallon rakennus ja vieressä kävelee keveään kesäasuun pukeutunut tyylikäs herra, jota ei innosta ainakaan taide.

Tämä sama muniaan kaiveleva heebo löytyy lähes jokaisesta Waskilammen taulusta Afganistanin kurjistuvilta kujilta Kiinan rahastaville muureille.

Herra on Waskilammen etsintäkuulutettu, vaarallinen irto-otus, joka on syypää maailman eripuraan: yhteiskunnan Ykkösmies, koko maapallon vihollinen nro 1, joka ei piittaa mistään muusta kuin omista voitoistaan.

Lue artikkeli Anarkisti, humoristi, zen-filosofi Voimasta 1/2011.

Kommentoi Facebookissa
Route Couture
Migration Comics