Politiikka

Korkeajännitystä Bushin maailmasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Korkeajännitystä Bushin maailmasta

Teksti Valtteri Närhi

Terrorisminvastainen sota on jatkunut niin pitkään, että sitä edeltänyttä aikaa on vaikea muistaa. On tilinteon aika: mitä maailmassa oikein on tapahtunutkaan sitten syksyn 2001? Sid Jacobson ja Ernie Colon tekivät sodasta sarjakuvan.

Maasturin tuulilasi pirstoutuu kommandopipoon naamioituneen miehen tulittaessa konekiväärillä. Valkoiseen kaapuun pukeutunut hedelmäkauppias jähmettyy kojunsa ääreen seuraamaan tapausta.

Kuvassa murhataan Afganistanin varapresidentti ja tämän autonkuljettaja. Sid Jacobsonin ja Ernie Colonin sarjakuvakirja After 9/11: America’s War On Terror kertoo terrorismin vastaisesta sodasta. Se näyttää tutuista uutistapahtumista puolen, johon emme ole tottuneet: sotilaiden, terroristien ja poliitikkojen lisäksi kuvissa on sodan todellinen ympäristö, kuten esimerkiksi Kabulin hedelmäkojut ja -kauppiaat.

Muistan, kun olin kaksitoistavuotias ja törmäsin luokkakaveriini matkalla kauppaan. ”Arvaa mitä? Lentokone on törmännyt vahingossa Empire State Buildingiin”, hän ilmoitti hämillään. Kotiin päästyäni äitini oikaisi, että kyseessä olikin World Trade Center, eikä törmääminenkään aivan vahinko ollut. Loppupäivän äitini tuijotti telkkarista lasittunein silmin lukuisia uutislähetyksiä.

En tietenkään silloin osannut aavistaa, että tämä tapahtuma tulisi laukaisemaan pitkän ja epämääräisen sodan, joka on jatkunut jo yli seitsemän vuotta. Sarjakuvajournalismi kuvaa uutisia kokonaisvaltaisemmin kuin muut journalismin muodot. Se ei vain kuvaile tai vihjaa, vaan näyttää suljettujen ovien takana käydyt neuvottelut ja antaa kasvot monelle mediassa näkymättömälle henkilölle. Se näyttää läheltä mitä sodankäynti on taistelurintamalla ja miten se vaikuttaa paikallisten ihmisten elämään.

Irakin tapahtumista kerrotaan uutisissa yhä vähemmän, Afganistanista ei sitäkään. Yleisö on sodan venyessä väsynyt lukemaan itseään toistavista tapahtumista. Jacobsonin ja Colonin kirja herättää lukijan mielenkiinnon sotaa kohtaan uudelleen: se palauttaa mieleen aikaisemmat tapahtumat ja antaa kasvot sotien lukemattomille uhreille. Se saattaa lukijan ajan tasalle tämänhetkisestä tilanteesta ja muistuttaa ratkaisemattomista ongelmista.

Jos sotaa seuraa jokapäiväisistä uutisista, kuva pitkäksi venyneen sodan syy-seuraussuhteista voi jäädä hämäräksi. Uutisten puitteissa on vaikea nähdä, miten sota on esimerkiksi Irakissa lisännyt terroristijärjestöjen toimintaa. Jacobsonin ja Colonin sarjakuvajournalismi auttaa hahmottamaan, millä tolalla asiat ovat ja miten tähän päädyttiin.

  • 8.5.2011