Teksti Ville Matilainen
Reilu vuosi sitten Helsingin kaupungin opetusvirasto lopetti Kallion Kaikukadun teatterilavalla toimineen teatteriryhmän vuokrasopimuksen. Vanhan Elannon pääkonttorin tilat varattiin työväenopistolle siirtymätiloiksi. Nyt opetusvirasto lopettaa kaiken teatteriin liittyvän toiminnan yli 80 vuotta vanhalla esiintymislavalla. Tilat varataan jatkossa seminaari- ja opetuskäyttöön – jos varataan.
Yli 80 vuotta Elannon vanhassa päärakennuksessa toiminut Elannon Näyttämö joutui jättämään kotilavansa Kallion Kaikukadulla vuonna 2009. Katkeraksi siirtymisen teki se, että tiloja vuokraava Helsingin kaupungin opetusvirasto oli jo kertaalleen luvannut teatteriryhmän vuokrasopimukselle jatkoa.
Opetusviraston virallinen kanta päätökseen oli Helsingin työväenopiston tarve uusille tiloille. Päätöksestä liikkuu kuitenkin edelleen muita mielipiteitä. Yksi syy opetusviraston mukaan oli, että teatteritilojen lattia oli Elannon Näyttämön jäljiltä jätetty niin huonoon kuntoon, että tiloissa jouduttiin aloittamaan kalliit korjaustoimenpiteet.
”Se ei vain yksinkertaisesti sovellu tuollaiseen käyttöön. Kyseessä on kuitenkin suojelukohteena oleva tila. Lattia jouduttiin lakkaamaan uudestaan ja erityisesti lämpiön lattia oli pilattu”, kertoo opetusviraston palveluneuvoja Erja Peltola. ”Se ei sovellu huonekalujen siirtelyyn.”
Kummalliseksi tämän selityksen tekee teatterilaisten mielestä se, että opetusvirasto aikoo Peltolan mukaan järjestää tiloissa henkilökunnan kokouksia. Jokapäiväisesti. Huonekalujen siirtelyn tarvetta opetusviraston kokouksissa ei Peltola halunnut kommentoida.
<span class=”first_words”>Elannon Näyttämön paikan Kaikukadulla peri remonttievakkoon joutunut Helsingin työväenopisto vuonna 2009. Työväenopisto on nyt käyttänyt tiloja hieman yli vuoden ja teatterisalissa on toiminut muun muassa harrastelijateatteriryhmä Studionäyttämö. Nyt työväenopiston omat tilat ovat valmistumassa suurremontin jäljiltä ja näyttämötoiminta Kaikukadulla puhalletaan lopullisesti poikki.
Myös työväenopiston puolelta tapaus koetaan valitettavana. Opisto oli ensi alkuun kauhistellut opetusviraston päätöstä varata tilat kokonaan heille. Yleiseksi ymmärrykseksi oli nimittäin jäänyt, että myös Elannon Näyttämö voisi jatkaa toimintaa tiloissa opiston oman toiminnan rinnalla. Nyt kun teatteritoiminta loppuu kokonaan, ei ymmärrystä riitä työväenopistolta sitäkään vähää mitä tilapuutteessa vuotta aiemmin nieltiin.
”Tämä tila on aina ollut osa Helsingin kantakaupungin kulttuurielämää. Ennen tämä oli juuri se näyttämö, jossa kaikki lupaavat näyttelijät aloittivat uransa”, valitellaan työväenopiston Studionäyttämö -teatteriryhmästä.
Kaikukadun teatterilavalta on suuren kansan tietouteen ponnistanut muun muassa Vesa-Matti Loiri. Pojat-elokuvan koe-esiintymiset järjestettiin Kaikukadulla, kuten monet muutkin tuohon aikaan.
Työväenopisto lähtee Kaikukadulta takaisin omiin tiloihinsa, mutta Elannon Näyttämön väki ei näe tilannetta uutena mahdollisuutena. Viimeisin peitsenvääntö opetusviraston kanssa oli niin ikävä, ettei teatteriryhmän sisällä ole edes mietitty paluuta vanhalle kotilavalle. Ei ainakaan ennen kuin nyt.
”Meillä on ensi vuonna teatteriryhmän juhlavuosi, joten kyllähän aikataulullisesti tuo olisi meille enemmän kuin jättipotti”, vastaa Elannon Näyttämön tiedottaja Eija Kankare. ”Viime kerran jälkeen on kuitenkin parempi, että emme ole itse opetusvirastoon yhteydessä. Työväenopiston tuki saattaisi olla mahdollistava tekijä.”
Kysymykseen sopimuksen purkamisesta Kankareella on vahva mielipide.
”Opetusviraston opetustoimenjohtaja Rauno Jarnila ei edes tahtonut ymmärtää historia- tai kulttuuriaspektia. Sanalla sanoen tästä tuntui muodostuvan jonkinlainen henkilökohtainen välienselvittely. Anomukset eri kanavien kautta kaikuivat kuuroille korville.”
Opetusviraston tilapalvelupäällikkö Susanna Sarvanto ei suoraan tyrmää mahdollisuutta, että tiloissa nähtäisiin vielä tulevaisuudessakin teatteritaidetta. Kuitenkaan ulkopuolisilla ei tiloihin ole edelleenkään asiaa.
”Tilat otetaan pääasiassa opetusviraston seminaarikäyttöön, mutta teemme myös runsaasti yhteistyötä eri koulujen kanssa. Tällä hetkellä Kaikukadun tilat ovat käytettävissämme tilanteen sitä vaatiessa. Tietysti opetusvirasto ennemmin käyttää omia tilojaan kuin vuokraa niitä turhaan muualta.”
Opetusviraston aiemmasta ilmoituksesta, jonka mukaan tilalle olisi jokapäiväistä käyttöä, ei Sarvanton mukaan ole vielä mitään sanottavaa.
”Nämä ovat niin tilanteesta ja tapauksesta kiinni. Emme voi sanoa tarkalleen miten ja milloin tiloja käytetään. On kuitenkin hyvä, että virastolta löytyy omasta takaa tiloja tarpeen niin vaatiessa.”
Selvää tässä vaiheessa on kuitenkin se, että työväenopiston lähdön jälkeen ei uutta teatteriryhmää olla ottamassa opetusviraston siipien alle.