TaideKirjoittanut Hannele Huhtala

Ilta Ice Cube -turistina

Lukuaika: 2 minuuttia

Ilta Ice Cube -turistina

Teksti Hannele Huhtala

Noviisi tutustuu räppärilegendan keikkaan. Ice Cuben loputon uho on vetänyt Nosturin täyteen nuoria vihaisia miehiä. Yleisö käy kuumana ja hiki haisee. Voiko ulkopuolinen ymmärtää gangsta-tähden lumoa?

Kuumuus lyö heti kasvoille, kun nousen Nosturin yläkertaan. Lämpötila on vähintään 10 astetta korkeampi kuin millään indie- tai popkeikalla, jolla olen tässä rakennuksessa ollut. Yleisö heiluu ja hyppii; sali on täynnä miehistä energiaa ja hien hajua. Tällaista en ole nähnyt koskaan.

Kesäkuussa 40 vuotta täyttävä O’Shea Jackson eli Ice Cube vetää jo kovaa vauhtia hurjaa showtaan Helsingin Nosturissa tiistai-iltana. Raw Footage -Euroopan-kiertueelle Ice Cube on ottanut mukaan räppärikaveri WC:n ja dj Crazy Toonesin.

Ice Cube on legendaarinen räppäri, joka aloitti uransa gangstarap-yhtyeessä N.W.A. Minulle tämä kaikki on yhtä suurta mysteeriä. Olen paikalla poikaystäväni kanssa, kuten näyttäisivät olevan kaikki muutkin paikalle saapuneet noin parisenkymmentä naista.

Ice Cuben suoltaa räppiään todella sujuvasti ja taustabiitit on harkiten rakennettu. Eikä se kai ole mikään ihme, kun lavalla on kuin täydelliseksi koneeksi hioutunut tähti, joka on esiintynyt tuhansia kertoja. Ice Cube on myös elokuvanäyttelijä, tuottaja ja käsikirjoittaja. Köyhistä oloista kotoisin oleva räppäri on noussut korkealle.

Vaikka kuvittelen osaavani englantia hyvin, jää yli puolet sanoituksista täysin epäselviksi. En hallitse slangia. Kun sitten googlailen ukon räpäytyksiä, syy yleisön naiskatoon on ehkä selvinnyt: järjestelmällisesti Ice Cube kutsuu naispuolisia tuttaviaan termillä ho ja muilla alentavilla lausahduksilla. Vähän rasittavaa. Samoin kuin loputon uho, joka kai on ganstarapin syvin olemus. Ice Cube räppää olevansa kovin, paras, kuumin ja hurjin.

Rap on mustien CNN, sanoi jo Public Enemyn Chuck D. Ice Cube taitaa kuitenkin nykyään olla viihdepuolen edustaja, vaikka välillä suoltaakin mustien itsetuntoa nostattavaa tekstiä ja alku-uran levyjä on poliittisina pidettykin.

Artisti kuuluu kiisteltyyn Nation of Islam -järjestöön, jonka Malcolm X nosti kuuluisuuteen. Se pyrkii parantamaan mustien asemaa ja oloja. Kritiikkiä porukka on saanut rasismista ja antisemitismistä. Järjestö lietsoo vihaa ja pitää valkoisia kehittymättöminä.

Keskivälillä keikkaa Ice Cube ja WC huudattavat yleisömeren eri puolia: party over here / fuck you over there. Hikiset, adrenaliinin täyttämät miehet huitovat ja huutavat koko loppukeikan. Jossain on epäilemättä messevät jatkot.