Yhteiskunta

Hotelli Ruanda -tähteä syytetään valtionviholliseksi

Lukuaika: 2 minuuttia

Hotelli Ruanda -tähteä syytetään valtionviholliseksi

Teksti Eeva Suhonen

Ruanda syyttää kuuluisinta pakolaistaan Paul Rusesabaginaa kapinallisten tukemisesta. Hotelli Ruanda -elokuvan myötä tunnetuksi tullut entinen hotellinjohtaja uskoo syytösten johtuvan kritiikistä, jota hän on esittänyt maan nykyhallitusta kohtaan. Pari viikkoa sitten Rusesabaginan Brysselin-kotiin murtauduttiin.

Ruandan pääsyyttäjä Martin Ngoga syyttää Belgiassa asuvaa Paul Rusesabaginaa terroristiksi, joka tukee kapinallisliike FDLR:ää (Forces Démocratiques pour la Libération du Rwanda). Virallista syytettä ei kuitenkaan ole vielä nostettu.

Rusesabiginasta tuli tähti vuonna 2004 valmistuneen Hotelli Ruanda -elokuvan myötä. Elokuva kuvasi Rusesabaginan toimintaa belgialaisomisteisen hotellin johtajana. Vuoden 1994 kansanmurhan aikana hotelliin pelastettiin tutseja ja maltillisia hutuja. Sittemmin Rusesabagina, joka itse on hutu mutta on naimisissa tutsin kanssa, on saanut Yhdysvaltain presidentti Bushilta maan suurimman siviileille myönnettävän kunniamerkin, vapauden mitalin.

Pari viikkoa sitten sairaalasta palannut Rusesabigina, 56, löysi Brysselin kotiinsa murrettuna ja asiakirjoja kadonneen. Hän sanoo olevansa syytön.

”Ruandan hallituksen viimeiset ottamukset kampanjoida minua vastaan ovat loukkauksia, valheita ja fyysistä kiusaamista”, kertoo Paul Rusesabigina.

”Hyväntekeväisyyssäätiöni puhuu totuus-, oikeus- ja sovitteluprosesseista, jotta Ruandaan kehittyisi voimakkaampi ja pysyvä rauha. Mutta kaikki, jotka vastustavat Kagamea Ruandassa tai sen ulkopuolella, joutuvat häirityiksi tällä tavoin.”

Vuoden 1994 kansanmurhan aikana tapettiin noin 800 000 ihmistä, joista suurin osa oli tutseja. Etnisen konfliktin pani alulle hutupresidentti Habyarimanan lentokoneen alas ampuminen.

Nykyisin Ruandaa johtaa tutsipresidentti Paul Kagame, joka valittiin kuluvan vuoden elokuun presidentinvaaleissa jatkokaudelle yli 90 prosentin ääniosuudella, vaikka pääpuolueet vastustivat hänen valintaansa. Kagamen valtaa on kehuttu kansainvälisestikin tehokkaaksi, mutta se on muuttumassa entistä autoritaarisemmaksi. Epäillään, että osa äänestäjistä ei uskaltanut ilmaista todellista mielipidettään, koska vaaliuurnilla tuli iskeä sormenjälki äänestyslapun ehdokkaan kuvan kohdalle.

Presidentti Kagame on yrittänyt vaientaa keskustelua etnisyydestä Ruandassa. Nykyisin maassa asuvat eivät juuri julkisesti puhu etnisestä taustastaan – sen korostamisesta voi joutua oikeuteen.

Kagamen lähipiiri kutsuu Paul Rusesabaginaa ”tehtailluksi tähdeksi”. Tähti itse kieltää lähettäneensä rahaa FDLR:lle. Uutistoimisto AP:n mukaan hän sanoo, ettei ole lähettänyt lainkaan rahaa Ruandaan vuosien 2002 ja 2003 jälkeen. Tuolloinkin kyse on ollut hänen mukaansa vain tuhannesta eurosta.

Valtionviholliseksi syytetty Rusesabina sanoo tukevansa oppositiokandidaatteja maan johtoon, jotta Ruandaan saataisiin vapaat ja avoimet vaalit ilman väkivaltaa ja ihmisoikeuksien polkemista.

Elokuussa pidetyt presidentinvaalit olivat rauhalliset ja tarkkailijoiden mukaan menivät sääntöjen mukaan. Vaaleja on kuitenkin kritisoitu siitä, että muun muassa osa oppositionjohtajista oli kotiarestissa tai katosi mystisesti ennen vaaleja.

Hanna Nikkanen haastatteli Paul Rusesabaginaa Voiman 10/2007 jutussa Neljän tunnin sankari.

  • 8.5.2011