Taide

Bingoa, kaakkureita & neidonkorentoja

Lukuaika: < 1 minuutti

Bingoa, kaakkureita & neidonkorentoja

Teksti Oliver Warelius

Fotofinlandia-näyttelyssä etsitään parhaillaan kuvaamisen kultaharkkoa.

Millainen on bingopelin henki? Fotofinlandia-näyttelyn teoksista jää mieleen Maija Tammen Bingo-sarjasta kuva Ismo ja Marianne, Finnbingo, Turku 4.4.2010. Kuvassa kaksi keski-ikäistä bingoamassa, ja se vangitsee hyvin osallistujien keskittymisen rumbaan. Kiehtovia ovat myös muut Tammen kuvat tässä sarjassa. Sen teema kuvastaa hyvin iäkkäämpien ihmisten aktiviteetteja vapaa-ajalla, ja muun muassa pelaamisen iloja.

Eräs huomioitava oli myös Markus Varesvuon luontokuvasarjasta Saalis kuva kaakkurista. Siinä nähdään, kuten kaikissa Varesvuon teoksissa, lintu saalistamassa, mutta tämä tilannekuva on niitä, joita ani harvoin saa tallennettua muuhun kuin hyvään ihmismuistiin.

Näiden lisäksi värikästä neidonkorentojen yhteenottoja seuraava Sami Karjalaisen sarja saattaa kaikesta huolimatta olla henkilökohtainen suosikkini. Nimeämättömät teokset sarjassa Tanssivat taistelevat neidonkorennot kuvastavat ja kertovat paljon jonkinlaisesta valtataistelusta hyönteisten välillä.

Mainitut ehdokkaat ovat kuitenkin vain muutama esimerkki tämänvuotisen Fotofinlandia-kilpailun kokonaisuudesta.

Nämä teokset ynnä muut Fotofinlandia-ehdokkaat vuodelle 2011 ovat esillä Helsingin Mediatorilla. Fotofinlandia-kilpailun järjestää Suomen valokuvajärjestön keskusliitto. Teokset ovat esillä laajempaa yleisöä varten, sillä kisassa on myös yleisöäänestysosuus.

Kilpailuun osallistuminen vaatii Finnfoto-yhdistyksen jäsenyyden, ja ehdokkaat valitaan jäsenjärjestöjen yhteispäätöksestä. Tällä kertaa ehdokkaita on yhteensä kymmenen, joista tuomaristo valitsee kolme parasta. Kilpailun pääpalkinto 20 000 euroa rahoitetaan Kopioston valokopiointikorvauksista kerätyillä varoilla.

Tarkastellessa kuvaajien eri teoksia ei ihmetytä, että näistä valitaan Suomen parhaimpia. Vaikka valokuva on maalaukseen verrattuna hyvin uusi taidemuoto, niin nämä kilpailijat ovat ottaneet kuvaamisvapaudesta mahdollisimman paljon irti. Teoksina nähdään niin synkkiä todellisuudentuntuisia että hilpeän värikkäitä kuvia – kaikki teokset yhtälailla taidokkaita ja mielikuvituksellisia.

Suurin osa kuvista olivat jonkinmuotoista suomalaiseen luontoon ja eläimiin keskittyvää perinteistä kategoriaa, mutta mukana on myös vaihtoehtoisempia teoksia.

Voittaja julkistetaan 30. marraskuuta, ja näyttelyn perusteella vaikuttaa lähes mahdottomalta valita kandidaateista parasta.

Fotofinlandia-ehdokkaat 4.12. asti esillä Helsingin Sanomatalon Mediatorilla, arkisin 7–22, la–su 9–22. Yleisöäänestys 29.11. asti osoitteessa www.fotofinlandia.fi

Kirjoittaja on tutustumassa työelämään Voimassa & Fifissä.

  • 28.11.2011