Ylistys kotimaalle

Lukuaika: < 1 minuutti

Ylistys kotimaalle

Arvostelussa Habib Koitén albumi Soô.

Habib Koité ottaa uutta suuntaa. Instrumentistoon on tehty make-over: rummut pois, kalebassi ja djemba tilalle; banjo ja uusi metallikielinen kitara mukaan myös.

Banjo kun antoi lisämakua yhteistyöhön amerikkalaisen bluesartistin Eric Bibbin kanssa vuoden 2012 albumilla Brothers in Bamako.

Koité jalostaa musiikkiaan poimimalla vaikutteita ulkopuolelta, mutta myös miksaten kotimaisia tyylejä ja rytmejä. Albumi Soô (koti) heijastaa Koitén rakkautta kotimaahansa Maliin.

Parempaa paikkaa ei löydy. Köyhää, mutta elämänlaatua vaikka muille jakaa, ihmiset välittävät toisistaan. Ylistys on tarpeen, vaikka tilanne maassa on rauhoittunut.

Hyvin kaunista musiikkia: akustisen alastonta ja melodista, rauhallista pohdiskelua. Taustakuoro harmonisoituu erityisesti kauneimmilla ja surullisimmilla raidoilla Need You (kertoo pakkoavioliitosta) ja Khafole (kertoo ympärileikkauksista).

Raidalla Balon tan (”jalkapallo”) kiehahtaa, kun malilainen Master Soumi vetää sähäkän räpin kansallisesta urheilusta. Hieno levy.

Habib Koité:
Soô.
Contre-Jour
2014. 5 tähteä.

Maria-Kaisa Jurva

  • 4.6.2014