Kirjoittanut Jari Tamminen

Yhteistä hyvää

Lukuaika: < 1 minuutti

Yhteistä hyvää

Yleisradion arkistoihin on vuosikymmenien mittaan kertynyt loputon määrä musiikkitallenteita, joista useat olisivat mielenkiintoista kuultavaa.

Yleisradion arkistoihin on vuosikymmenien mittaan kertynyt loputon määrä musiikkitallenteita, joista useat olisivat mielenkiintoista kuultavaa. Yle ei niitä kuitenkaan julkaise.

”Yleisradio ei ole tuottanut äänilevyjä. Meillä on tässä maassa kaupalliset toimijat, joiden toimialaan se kuuluu. Jos joku muu on aineistoa kiinnostunut julkaisemaan, niin me lisensoimme sen. Suuri osa suomalaista musiikki-dvd-julkaisuista sisältää meidän materiaalia”, Ylen arkistomateriaalien lisenssisopimuksia neuvotteleva Riku Tanninen selittää.

Arkistojen aarteita päätyy levyille tasaisesti. Uusin kotimainen julkaisija on UMO, jonka uudelta levyltä löytyy ennen julkaisematonta materiaalia bassovirtuoosi Pekka Pohjolalta. Big band -sovituksina tietty. Vuosina 1977–2004 äänitetty materiaali on peräisin livetaltioinneista sekä studiosessioista.

Viime vuonna kotimaisen uuden jazzin pioneeri Ricky-Tick Records puolestaan julkaisi Olli Ojajärvi Trion Out of Mind -levyn. Teos oli nauhoitettu vain radiokäyttöä varten, mutta se päätyi onneksi helsinkiläisyhtiön julkaisulistalle.

Jari Tamminen