Yhden miehen maahanmuuttokonferenssi

Lukuaika: 2 minuuttia

Yhden miehen maahanmuuttokonferenssi

Ohjaaja Alexander Komlosi yrittää ymmärtää Jussi Halla-ahoa.

”Kun haastattelin Jussi Halla-ahoa, hän kysyi ensimmäiseksi, mitä ennakko-oletuksia minulla on hänestä.”

”Vastasin, että tiedän jotain ajatuksistasi ja kirjoituksistasi. En tiedä, olenko samaa mieltä kanssasi, mutta yritän ymmärtää näkökulmaasi.”

Alexander Komlosi juo teetä kalliolaisessa kahvilassa. Hän on ohjaaja, näyttelijä ja teatterinopettaja. Hän on myös maahanmuuttaja Suomessa. Komlosin pian helsinkiläisessä teatteri Takomossa ensi-iltansa saava It Could Be Worse on yritys ymmärtää maahanmuuttoa. Mitä maahanmuutto Suomeen oikeastaan tarkoittaa ja miksi se koetaan täällä niin suureksi asiaksi?

”Minulla on ehkä Suomessa suhteellisen helppoa taustani takia”, Komlosi myöntää. Hän on korkeakoulutettu, valkoinen amerikkalainen. Kyselytutkimuksissa hän on siis malliesimerkki sellaisesta maahanmuuttajasta, johon suomalaiset suhtautuvat kaikista positiivisimmin.

”Asuin viisitoista vuotta sitten Tšekkoslovakiassa – sukuni on sieltä – ja olin siellä amerikkalainen. Puhun tšekkiä aksentilla. Tšekit suhtautuivat yleisesti amerikkalaisiin negatiivisemmin kuin suomalaiset, ja minua kutsuttiin toisinaan imperialistiksi. On aina ongelmallista, kun ihmiset suhtautuvat ennakkoluuloisesti taustan takia.”

It Could Be Worse on esitys, jossa Alexander Komlosin esittämä hahmo, Felix Kuullppaa, saapuu Suomeen. Hän yrittää paitsi rakentaa itselleen elämän täällä myös ymmärtää maahanmuuton kysymyksiä. Felix päätyy järjestämään konferenssin, jossa esittelee katsojille löydöksiään. Kuullaan haastatteluja eri-ihmisiltä: muun muassa Li Anderssonilta, Veikko Hurstilta, Ben Zyskowiczilta, ja kyllä, myös Jussi Halla-aholta. On myös kadunmiehiä, kirjaimellisesti.

”Mukana on tunnettuja ihmisiä, joita katsoja ehkä kunnioittaa tai joiden kanssa hän on eri mieltä. On tärkeää myös tuoda esille ihmisiä, joista emme ole koskaan kuulletkaan, jotka elävät vain elämäänsä.”

Projektissa käytiin niin Eduskunnan käytävillä kuin Tallinnanaukiolla.

”Haastattelimme ihmisiä muun muassa Itäkeskuksen kaduilla. Keskusteluissa kävi ilmi esimerkiksi se, että ihmisillä on erilaisia ajatuksia suomalaisuudesta: puhuimme muun muassa miehen kanssa, joka kertoi olevansa Ahvenanmaalla syntynyt ja kasvanut somalialainen. Toisaalta joku Somaliassa syntynyt voi kertoa olevansa suomalainen.”

Näkemyksiään kertoivat kaikenlaiset ihmiset, niin maahanmuuttajat kuin niin sanotut kantasuomalaiset.

”En voi puhua kenenkään puolesta. Voin samaistua muihin maahanmuuttajiin ja erilaisuuden kokemukseen, mutta voin vain antaa heille tilaa esityksessä.”

Komlosin mielestä perussuomalaisilla on Suomessa monopoli maahanmuuttokysymykseen. Se on ongelmallista.

”Perussuomalaiset sanovat, ettei maahanmuutolla ole linjaa. Minusta se on totta. Linja tarkoittaa sitä, että on filosofia, visio ja konsensus siitä, mitä tehdään.”

Tarvittaisiin pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta yksittäisten päätösten sijaan.

”Muut puolueet ovat varovaisia maahanmuuttokysymyksissä. Perussuomalaiset antavat yksinkertaisen vastauksen.”

It Could Be Worse on yritys monimutkaistaa keskustelua.

”Minusta ei ole hyödyllistä esittää ketään pahana. Sen sijaan esityksessä tarkastellaan sitä, mitä henkilö sanoo. Onko tämä hyvä tapa puhua tästä aiheesta, onko tämä totta? Onko niin yksinkertaista, että maahanmuuttajat vievät tuet ja työpaikat eivätkä kotoudu? Kaikessa voi olla vähän totuutta, mutta miksi yksinkertaistaa asioita ja tehdä niistä suuria totuuksia?”

Kuten Alexander Komlosilla, myös tämän hahmolla Felixillä on oma näkökulmansa asiaan, mutta myös tahtoa päästää toisenlaisetkin näkemykset ääneen.

Komlosilla on toive, johon usea teatterintekijä voi samaistua: saada katsomoon monenlaisia ihmisiä.

mainos
Amanda Pasanen hymyilee. Teksti: "Äänestä luonnon ja inhimillisen yhteiskunnan puolesta. 232."

”Minusta olisi kiinnostavaa saada yleisöön paitsi niitä, joita maahanmuutto koskettaa henkilökohtaisesti, vaikka oman taustan tai ihmissuhteiden kautta, myös niitä, joiden mielestä maahanmuutto on ongelma. Ehkä he voivat ajatella, että no, jos Jussi Halla-aho ja Simon Elo ovat mukana, tässä voi tulla esiin erilaisia näkökulmia.”

Ehkäpä katsojan onkin hyvä kysyä itseltään samaa kuin Jussi Halla-aho kysyi esityksen ohjaajalta: mitä ennakko-odotuksia minulla on?

It Could Be Worse, Helsingin teatteri Takomossa 5.–21.5. Esityskieli 80-prosenttisesti englanti.

Tiina Vanhanen

  • 2.5.2014