Kirjoittanut pertti laesmaa

Vika setti

Lukuaika: < 1 minuutti

Vika setti

Bill Evans soitti viimeisellä keikallaan erinomaisesti.

Bill Evans esiintyi trioineen Keystone Kornerissa, San Franciscossa reilun viikon verran, elo–syyskuun vaihteessa vuonna 1980. Keikkasarjasta löytyy komea kahdeksan CD:n boksi (The Last Waltz, Milestone 2000).

Seuraavaksi trion oli tarkoitus soittaa viitenä iltana Fat Tuesdayssa, New Yorkissa. Syyskuun 10. päivän iltana trio ehti soittaa kaksi settiä. Sitten huonovointiseksi itsensä tunteva Evans ilmoitti, että soitto päättyy.

Seuraavana iltana Evans ei enää jaksanut lähteä Fat Tuesdayhin. Hän oli muutaman päivän kotonaan. Syyskuun 15. päivänä hänet vietiin autolla sairaalaan. Sieltä hän ei enää palannut, vaan kuoli samana päivänä.

Joku paikalla ollut nauhoitti Evansin viimeisen illan. Äänen laatu on hyvä. Myös soitto on erinomaista. Todennäköisesti ja melko varmastikin Evans soitti pianoa viimeistä kertaa elämässään.

Viimeiseksi jääneenä iltana ohjelmassa on muun muassa biisi Turn Out The Stars. Evans sävelsi kappaleen isälleen heti tämän kuoleman jälkeen vuonna 1966.

Letter to Evanin Evans oli säveltänyt sillä hetkellä 5-vuotiaalle pojalleen. Yet Neér Broken -biisi sekoitettiin jo Keystone Kornerissa Laurieen. Laurien Evans oli säveltänyt uudelle rakkaudelleen, Laurie Verchominille. Erehdyksen syntyyn vaikutti osaltaan se, että 23-vuotias Laurie istui yleensä yleisössä.

Yet Neér Broken tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että maailman pisin itsemurha jatkui. Evans ei ollut vieläkään päässyt eroon huumeista.

Helmikuussa 1965 Evans sanoi Jazz Magazinen haastattelussa: ”Vanheneminen ei pelota. Ainoa asia, mitä pelkään on kuolema. Kun olin kahdeksantoista-yhdeksäntoistavuotias olisin voinut kuolla. Olin valmis kuolemaan. Enää en ole valmis. Olen kuluttanut elämääni liian paljon aikaa.”

Bill Evans Trio: The Very Last Performance At Fat Tuesday´s, September 10, 1980. Domino Records 2010.

Pertti Laesmaa