Viis siitä

Lukuaika: 2 minuuttia

Viis siitä

LEVYT viis siitä

Solen albumi Selling Live Water on samaan aikaan melankolisen lohduton, mutta silti uskomattoman kaunis räplevy. Sanoitukset porautuvat menestymiseen, selviytymiseen ja ihmisenä olon mielettömyyteen. Solen maailmassa jopa supersankarit pelkäävät pimeää. Vieraantuminen, köyhyys sekä sukupolvien ja rotujen väliset jännitteet kertovat turvattomasta maailmasta, mutteivät silti jätä täysin vaille toivoa. Biisien melodiat ja sämplet luovat turvapaikan, mutta vain hetkeksi. Solen sanat eivät rimmaa, mutta flou on enemmän kuin kohdallaan. Jos olet herkällä tuulella tai haluat vain huolettomasti nauttia kesästäsi, olisi ehkä parempi jättää albumi odottamaan syksyn pimeitä sadeiltoja. Kynttilöitä ja kyynel silmäkulmassa.

Sole

Selling Live Water

Anticon

Viisi tähteä.

_______________

Uusin Cinematicin platta on saundträkki Dziga Vertovin vuonna 1929 ohjaamaan klassikkoelokuvaan Man With a Movie Camera. Levy on parin vuoden aikana syntynyt herkullinen jatsteos jonka satumainen äänimaisema vie kuuntelijan tunnin pituiselle leppoisalle muttei kuitenkaan yllätyksettömälle mielikuvitusmatkalle. Reissulta ei haluaisi palata. Cinematic Orchestra jatkaa tuttua ja turvallista hyväksi havaittua konseptiaan soitetun jatsin ja tunnelmallisten sämple-elementtien yhdistelyllä. Harmoniset melodiat ja huolella hiotut rytmit kuljettavat kuuntelijaa eteenpäin hitaasti mutta ponnekkaasti. Man With a Movie Camera toimii aurinkoisena aamuna, sateisena iltana, kauniissa kesässä ja synkässä syksyssä. Punaviinillä tai ilman.

The Cinematic Orchestra

Man With a Movie Camera

Ninja Tune

Viisi tähteä.

_______________

2000-luvun sakilaisen Petoksen lyriikat ovat taas täynnä valitettavii totuuksii, yleistä pahennusta ja tiukkaa kritiikkii, joka pistää kaiken maailman lökäpöksyjen, kanirotsien, pellepellejen sun muiden purkkaräppärien puntit tutisemaan. Osansa saavat myös Totti Karpela, FPS, Virkamäki ja muut täysin järjenvastaiset nykyajan kaupunki-ilmiöt. Biitit on raskaita ja väkivaltaisia, saundit suhtkoht ghettoja. Huorakadun vierailijakaarti on tälläkin kertaa laaja, helminä joukosta nousevat esiin ainakin Jontti, Raimo (kaikki mikä on väärin se on oikein), Memmy Posse ja Notkea Rotta. Petoksen debyyttiin verrattuna mikää ei oo siis muuttunu. Mut mitä vittuu, miks pitäis. Jos diggaat oikeita asiota, etkä oo niin hiessä kaikesta, Rappiotaide on sun levy. Ei sun mutsis.

Petos

Rappiotaide

Kallio Underground tuotanto

Viisi tähteä.

_______________

Vanhan sitruunapään Evan Dandon suuresta homosydämestä riitää jaettavaa uudella vuosituhannellakin. Tuoreen levyn musiikki seuraa Lemonheadsien tunteellisempaa ja chillimpää linjaa varsin onnistuneesti. Kitara soi ja pillihousut hytkyvät tällä kertaa folksävyisellä tunnelmoinnilla maustettuna. Dandon sanoitukset puhuvat popmusiikille ominaisella kielellä hänen oman elämänsä aallonpohjista nyt jo positiiviseen sävyyn. ”Koko elämäni luulin tarvitsevani asioita, joita en tarvitse”, tilitetään biisissä ”All my life”. Vanhat diggarit eivät varmasti tule uutukaiseen pettymään, päinvastoin, se nostaa pintaan hyvinkin lämpimiä muistoja teinivuosien tiimellyksestä. Cd:llä ei harmita muu kuin kopiosuojaus, ja siksi sitä ei kannatakaan ostaa. Osta mielummin vinyyli.

mainos

Evan Dando

Baby I’m Bored

Clearspot

Viisi tähteä.

_______________

Eipä vaivannut stressi pientä päätäni tätä levyä kuunnellessani. Hintin esikoisalbumi Portakabin Fever tuntuu juuri sopivan huolettomalta ja keveältä setiltä. Levyä kuunnellessa suupielet nousevat väkisinkin tyytyväiseen hymyyn. Levyn biisit ovat valtaosin vahvasti rumpukompin ja basson hallinnassa, mutta useimmissa kappaleissa erityisesti akustiset kitarariffit saavat merkittävän roolin. Kitaroinnin taustalla harppu-, piano- ja ksylofoniluupit punovat miellyttävän hypnoottisia melodioita, ne tuudittavat kuuntelijan mukaville päiväunille. Väliin mahtuu myös jats-sävyisempiä rallatuksia. Gruuvi rytmi viekottelee koko levyn ajan saundimaailmaa määrätietoisesti syvälle rämeikköön, jossa ajalla ei ole merkitystä. Vähäeleistä, mutta silti iskevää. Quite Spectacular.

Hint

Portakabin Fever

Ninja Tune

Viisi tähteä.

_______________

Antti ja Matti

  • 9.9.2009