Lukuaika: 2 minuuttia

Veljekset trendintappajat

Mitä Teflon Brothersin tyypit oikein yrittävät?

Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin muodostaman rap-trion tapana on ollut jokaisella levyllään suututtaa joku. Teflon Brothersin ensimmäinen levy T vitsaili hiphop-puritaanien kustannuksella, ja C-levyllä kolmikko halusi tuoda muotiin bossa novan. Tällä hetkellä trio työstää syksyllä ilmestyvää kolmatta levyään, joka kantaa nimeä Valkoisten dyynien ratsastajat.

Vappuaattona julkaistiin tulevalta levyltä ensimmäinen single ja musiikkivideo Poimunopeus, jossa läträtään viinalla ja hätistellään rumiluksia. Bossa nova on vaihtunut radioystävälliseen jumputukseen. Jotkut ovat epäilleet, että parodiakortin takana piilottelevat kaupalliset tavoitteet. Palaute ei ole yllättänyt kolmikkoa.

Pyhimys: Teflonit aloittavat aina huonolla palautteella. Levyn ensimmäinen sinkku ei ole ikinä saanut hyvää palautetta.

Voli: Rap-artisti Cheekki sanoi, että se haluaa aiheuttaa musiikillaan hämmennystä. Me halutaan aiheuttaa vitutusta.

Muhonen: Onko Poimunopeus puhdasta parodiaa vai haetaanko sillä kaupallista menestystä?

Pyhimys: Ne eivät ole ristiriidassa, enkä lähtisi muutenkaan liikaa miettimään sitä parodia-aspektia. On kuitenkin sanottava, että tässä projektissa välitämme kaupallisesta menestyksestä tavallistakin vähemmän.

Muhonen: Miksi te sitten vaihdoitte levy-yhtiötä Monspilta Universal Musicin alaiseen Johanna Kustannukseen?

Kuula: Meillä meinasi olla vähän tylsää, kun ei koskaan olla oltu muualla. Ja me kuitenkin pyöritään Monspin tyyppien kanssa. Tää on vaan tällainen lisäjuttu. Tavallaan me ei edes koskaan lähdetty Monspilta.

Lindfors: Entä ovatko parodiakortin heittäjät sitten väärässä?

Pyhimys: He ovat tajunneet, että huumori on osa Tefloneita. Mutta ei tämä ole kuitenkaan vitsiversio mistään jutusta. Tässä on kyse ilmiöiden kuvaamisesta tiettyjen lasien läpi. Se ei tarkoita, että Teflon Brothers olisi pelkkä vitsi.

Muhonen: Haluatteko te sitten välttää parodialeimaa?

Pyhimys: Ei, mutta mun mielestä parodia kohdistuu aina johonkin. Kyllä mä myönnän, että Poimunopeus on osittain parodiaa, mutta ei siinä ole tarkoitus pilkata ketään.

Muhonen: Mutta Heikki Kuulahan on maskeerattu Cheekiksi…

Pyhimys: Nimenomaan ei ole…

Muhonen: Sehän on ihan ilmiselvää!

Pyhimys: No se johtuu siitä, että Suomessa on vain yksi Cheek, mutta se on se koko Cheek-suuntaus. Oli siinä Heikin tyylissä vähän myös jotain Spektiä, Tampere-räppiä ja sellaista. Se ei ole mikään yksi tietty tyyppi. Ei ole todellakaan kyse siitä, että tekisimme pilkkaa Cheekistä tai Spektistä. Emme me halua, että meistä pitäminen perustuu siihen, että haluaa nauraa Cheekille. Ei se ole se pointti.

Kuula: Poimunopeus on kuvaus koko skenestä.

Pyhimys: Se kuvaa sitä, kun koittaa hirveesti vakuuttaa itselleen, että tästä on vielä tie ylöspäin. Harva kelaa sitä, millaista on vetää satoja keikkoja vuodessa ja olla koko ajan kännissä. Juuri ne bändit, joiden parissa mä oon kasvanut, ovat eläneet sitä elämää. Siihen kuolee.

Vaikka trio ei suostukaan ottamaan parodiaviittaa harteilleen, he myöntävät, että Tefloneiden levyt ”niinku peilaavat ajan henkeä”. Se antaa odottaa, että tuleva albumi ei ole täynnä pelkkiä juomarallatuksia. Mitä kaikkea levyllä siis katsotaan Teflon-lasien läpi?

Pyhimys: Me kelattiin, että kun joistakin tulee sellaisia trendsettereitä, niin me halutaan olla trendintappajia. Poimunopeus tappoi kaikki Skrillex-tyylit, selvätpäivät ja muut dokausbiisit. Kesäkuussa julkaistaan kesäbiisi, jolla tapetaan balkan-soundi.

Kuula: Tästähän te saatte noston juttuun! Teflon Brothers on kuningas paska-Midas. Kaikki mihin me kosketaan, muuttuu paskaksi.

Haastattelun lopuksi emme ole vieläkään päässeet yhteisymmärrykseen siitä, mihin trio oikein tähtää. Kenties haastattelun lopputilanne kuvaa hyvin sitä, mistä Teflon Brotherseissa on kysymys: Voli tekstailee kavereilleen illan keikasta, filosofian opettaja Pyhimys jauhaa suu vaahdossa Tefloneiden musiikin lukemattomista syvyystasoista ja Heikki Kuula naureskelee letkeästi sohvan nurkassa.

Muhonen: Onks tää nyt niin, että toimittajia vain viedään tässä ja jäbä naureskelee tyytyväisenä?

Kuula: En mä teille naura. Meidän bändillä on vain niin hyvä meininki!

Sami Lindfors & Teemu Muhonen

  • 4.6.2012