Vanhat pierut paineen alla

Lukuaika: 3 minuuttia

Vanhat pierut paineen alla

Kuusikymppiset venäläiset rocktähdet ovat esittäneet Youtubessa & Facebookissa Ukrainan-sodan vastaisia kannanottoja, joiden takia heitä vainotaan nettiadresseissa & mielenosoituksissa.

Yksi Vladimir Putinin vaietuista voitoista on se, että Venäjän kulttuuriväki on jakautunut kahdeksi toisiaan vihaavaksi rintamaksi, vaikka vielä puoli vuotta sitten he olivat yhteisessä oppositiossa. Ongelmiin ovat joutuneet esimerkiksi pitkän linjan rockmuusikot, jotka ovat nousseet julkisesti vastustamaan Putinin hallinnon toimia Ukrainassa.

Neuvostoaikana tunnetuiksi tulleet rocktähdet ovat Putinin maaliskuisessa puheessaan esiinnostamia vieraan vallan kätyreitä pahimmasta päästä, ja juuri rockmuusikot kommentoivat kulttuuriväestä ensimmäisinä Krimin uhkaavaa tilannetta.

Juri Ševtšuk ja vielä kymmenen vuotta sitten Putinia tukenut Andrei Makarevitš on julistettu kansallispettureiksi, ja heidän musiikkinsa on pannassa.

Zemfira Ramazanova on tavattoman suosittu niin Venäjällä kuin Ukrainassa. Maaliskuun alussa hän julkaisi kotisivuillaan ukrainaksi laulamansa laulun, jonka on tehnyt Venäjällä keikkailemasta kielletty Okean Elzy -yhtye. Kannanotto aiheutti Venäjällä skandaalin.

1970-luvulla uransa aloittaneet Ševtšuk, Makarevitš ja Boris Grebenštšikov vetosivat hekin päättäjiin sotatilanteen rauhoittamiseksi. Artistien kansansuosio ulottuu koko entisen Neuvostoliiton alueelle, ja he keikkailevat ahkerasti myös Ukrainassa.

Propagandasota alkoi rokkareiden osalta jo helmikuun lopussa. Valtionkanava Rossijalla näytettiin otteita Grebenštšikovin vanhasta laulusta Juna on tulessa. Videolla nostettiin esiin Krimin palautukseen sopivat säkeet:

Tämä maa oli meidän, / kunnes juutuimme taisteluun. / Ei-kenenkään-maana se kuolee, / on aika lunastaa se omilleen.

Samalla unohtuivat muut säkeistöt, joissa lauletaan muun muassa, että ”olen nähnyt kenraalit, jotka syövät ja juovat meidän kuolemaa”.

Grebenštšikov lähetti vihaisen kirjeen kanavan toimitukselle. Sitten Venäjä esitti uhkavaatimuksen Ukrainalle, ja Grebenštšikov julkaisi Youtubessa uuden vihaisen sodanvastaisen laulun. Venäjän ja Ukrainan johdolle hän lähetti Facebookissa kehotuksen olemaan valehtelematta kansalle.

Andrei Makarevitš puolestaan sanoi maaliskuisella Moskovan rauhanmarssilla nyky-Venäjän tapahtumien muistuttavan natsi-Saksaa. Kansan kestosuosikki leimautui petturiksi. Krimillä nuoriso rikkoi hänen levyjään julkisesti, nettiin ilmestyi vetoomuksia Makarevitšin kunniamerkkien epäämiseksi. Yksi niistä keräsi parissa viikossa 20 000 allekirjoitusta.

Juri Ševtšuk käski omassa vetoomuksessaan sotahulluja johtajia olemaan janoamatta väkivallan viagraa ja viittasi hyvin tuntemiinsa Tšetšenian tapahtumiin. Maaliskuun 17. päivänä mielenosoitusväki Donetskissa mainitsi Ševtšukin nimen niiden pettureiden joukossa, jotka ovat syyllisiä Ukrainan venäjänkielisten ongelmiin.

Ševtšuk kirjoitti nettikirjeen Donetskin asukkaille: ”Enpä olisi uskonut, että Donetskin tuho lähtee Ševtšukista ja Makarevitšista! Eikö teistäkin tunnu, että tällainen viha valtionpolitiikkaa vastustavia kirjailijoita, runoilijoita, muusikoita kohtaan muistuttaa jo Hitlerin Saksan kirjarovioita?”

Elävien rokkareiden vainoaminen ei näytä riittävän. Yhtenäisen Venäjän duuman edustaja Jevgeni Fjodorov väittää, että edesmennyt rocklegenda Viktor Tsoi oli CIA:n agentti ja että hänen protestilaulunsa tehtailtiin Hollywoodissa. Tsoin poika on vienyt jutun oikeuteen.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori.

________________

Vainotut starat:

Andrei Makarevitš (s. 1953), muusikko, laulaja, runoilija. Moskovalaisen vuonna 1969 perustetun Mašina vremenin solisti. Yhtye on Neuvostoliiton ensimmäisiä venäjäksi laulaneita rockbändejä. 2000-luvulla Makarevitš oli Yhtenäinen Venäjä -puolueen tukija ja osa presidentti Medvedevin hovia. Viime vuosien tapahtumat ovat saaneet hänet kääntymään Putinin politiikkaa vastaan.

Boris Grebenštšikov (s. 1953), muusikko, laulaja, runoilija. Leningradin kuuluisan Akvarium-yhtyeen solisti. Grebenštšikov oli suosionsa huipulla 1980-luvulla, mutta ei ota itse koskaan suoraa kantaa politiikkaan. Hän tekee harvoin protestilauluja, mutta Juna on tulessa tulkittiin perestroikan symboliksi vuonna 1986. Vuonna 2003 Grebenštšikov sai Putinilta korkean arvomerkin, ja hän vietti 50- ja 60-vuotispäivänsä konsertoiden Kremlissä.

Juri Ševtšuk (s. 1957), ukrainalaistaustainen muusikko, laulaja-runoilija. DDT-yhtyeen solisti. On vastustanut Venäjän kulloisiakin vallanpitäjiä. Kirjoitti perestroikan aikaan kapinalauluja ja tuli tunnetuksi tinkimättömänä radikaalina, joka oli Tšetšenian sodissa soittamassa rintaman molemmin puolin. Hän haastoi Putinin 2010 kutsuvierastilaisuudessa korruptiosta ja ihmisoikeuksien rikkomisesta. Esiintyi joulukuussa Euromaidanilla, ja vastustaa äänekkäästi sotaa sekä Ukrainan-vastaisia aggressioita.

mainos

Zemfira Ramazanova (s. 1976), tataaritaustainen muusikko, laulaja ja runoilija. Venäjän tämän päivän suosituimpia artisteja. Hänen levynsä ovat myyneet yli kolme miljoonaa kappaletta. Zemfira-yhtye perustettiin 1990-luvun lopussa ja saavutti oitis suuren suosion. Viktor Tsoin ja 1980-luvun punkkarin Janka Djagilevan tuotanto on vaikuttanut Zemfiran musiikkiin.

Viktor Tsoi (1962–1990), muusikko, laulaja, runoilija. Kino-yhtyeen solisti Tsoi oli neuvostorockin legendaarisin tähti, josta tuli perestroikan ajan kumouksellisen liikkeen symboli ja keulahahmo laulunsa Haluan muutosta! (1986) ansiosta. Tsoi kuoli suosionsa huipulla auto-onnettomuudessa Latvian Jurmalassa. Tsoi on ollut palvottu tähti läpi 1990- ja 2000-luvun, ja erilaiset poliittiset liikkeet ovat yrittäneet hyötyä hänen perinnöstään.

Tomi Huttunen

  • 2.5.2014