Kirjoittanut Jari Tamminen

Valtiottomien laulu

Lukuaika: < 1 minuutti

Valtiottomien laulu

Arvostelussa Tamikrestin levy Toumastin.

Valtioton nomadikansa Saharasta, tuaregit, on saanut asiaansa framille Suomessakin musiikin kautta. Terakaft-yhtye on vieraillut Maailma kylässä -festivaalilla ja Palefacen levyllä Helsinki Shangri-La. Yhtyeen aavikkoblues yhdistää kotiseuduilleen ominaisen musiikin länsimaisiin blueselementteihin. Vaikutteiden sekamelska sopii mainiosti useiden valtioiden alueella asuvan kansan ääneksi.

Samoilla musiikillisilla linjoilla on myös toinen Saharan-lähettiläs, Tamikrest. Perinteisiä aineksia länkkärivaikutteisiin yhdistävä yhtye panostaa kansansa ahdingosta kertomiseen, ja levyn mukana tulevan vihkosen ranskan- ja englanninkieliset käännökset mahdollistavat viestin laajemman leviämisen.

Terrorisminvastaisen sodan ja siirtomaavallan aikaisten ja jälkeisten rajanvetojen puristuksiin jäänyt kansakunta jatkaa kärvistelyään ja tekee mitä on tehnyt jo tuhansia vuosia. Selviytyy.

Hypnoottisen monotoniset rytmit yhdistettyinä sähkökitaroihin luovat rauhoittavan äänimaiseman, joka tuntuu ajattomalta. Se on alati muuttuva ja samalla pysyvä, kuin autiomaa.

Tamikrest:
Toumastin
Glitterhouse
Records 2011. Neljä tähteä.

Jari Tamminen