Vallankumouksen soundtrack

Lukuaika: 2 minuuttia

Vallankumouksen soundtrack

Hip hop ei ole kuollut, se on vankilassa, sanoo Test Their Logik.

Suuret firmat ovat kaapanneet hip hopin ja muuttaneet sen uhkasta tuottoisaksi teollisuudeksi. Nykyinen bitches&bling -räppi on myrkkyä, jolla on ollut äärimmäisen negatiivinen vaikutus hiphopkulttuuriin ja sosiaalisiin suhteisiin yhteiskunnassa yleisesti”, tykittää kanadalainen räppäri Testament.
Suorasanainen Testament ja hänen ystävänsä Illogik muodostavat yhdessä Test Their Logikin, Kanadan kenties pahamaineisimman hiphopduon. Pitkään musiikkia tehneille anarkisteille ei ole olemassa hiphopia ilman politiikkaa: heille lyriikat ovat tiiliskiviä, joilla särjetään apatia.

”En voi kuvitella vallankumousta ilman sountrackia. Sosiaaliset taistelut tarvitsevat taidetta antamaan kipinää tulelle. Musiikin tulee olla kumouksellista, tai se on vain merkityksetöntä äänimassaa.” Testamentin mielestä meidän pitää varastaa hip hopin sielu takaisin korporaatioilta ja elvyttää se antiautoritaarinen ruohonjuuritason energia, joka sillä ennen oli.

”Hip hop ei ole kuollut, se on vain vankilassa, ja on vankilapaon aika!”

Vuodesta 2007 alkaen yhteistyötä tehneet Testament ja Illogik ovat vasta julkaisseet ensimmäisen albuminsa, mutta jo nyt heidän riiminsä uhkaavat yhteiskuntajärjestystä. Räppäreiden toimenkuvaan kuuluu toki joutua toisinaan hankaluuksiin poliisin kanssa, mutta Test Their Logik tekee senkin tyylilleen uskollisena. Driveby-ampumisten sijaan nämä valtion viholliset päätyivät putkaan vuosi sitten epäiltyinä osallisuudesta G20-kokousta vastustaneisiin mellakoihin.

Oikeussaliin johtanut tarina alkoi, kun Toronton G20-kokouksen vastaista mobilisaatiota järjestäneet tutut pyysivät Test Their Logikilta biisiä avuksi. Testamentin mukaan se oli hyödyllisin panos, jonka he paikallisina artisteina saattoivat antaa kokousta vastaan, ja he suotuivatkin pyyntöön välittömästi. Alle viikossa tehty biisi sai nimekseen Crash The Meeting.

YouTubessa julkaistu video on katsottu jo 51?000 kertaa, ja kappaleen koukuista muodostui koko vastamobilisaation pääiskulauseet. Useat valtavirran tiedotusvälineet raportoivat vihaisesta ja voimakkaasta kappaleesta, eikä se jäänyt huomaamatta poliisiltakaan.

Kokouksen vastamielenosoituksesta kehkeytyi mellakka, ja sekä Testament että Illogik pidätettiin seuraavana aamuna. Illogikin pidätys vankilan edessä solidaarisuusmielenosoituksen aikana näytettiin livenä televisiossa, Testament puolestaan sai tuijottaa automaattikiväärin piippuun. Yhteensä G20-kokouksen aikana pidätettiin yli 1000 ihmistä, ja satoja vastaan nostettiin syytteet.

Testament kertoo, että pidätysmääräyksissä käytettiin heidän taiteilijanimiään, ja kuvatkin oli kopioitu MySpacesta. Pidätyksen syynä oli selvästi sekä räppäreiden että heidän biisinsä suorapuheisuus ja järkkymätön poliittisuus.

”Eräs vanginvartija sanoi, että minut ja Illogik nähtiin mustan blokin johtajina biisimme ja medianäkyvyytemme takia. Olimme haastatteluissa puolustaneet
taktiikoiden monimuotoisuutta sekä militanttia vastarintaa.”

Testamentia ja Illogia syytettiin rikokseen yllyttämisestä, osallisuudesta rikokseen sekä naamioitumisesta rikoksentekotarkoituksessa. Kolmen päivän putkareissun jälkeen he pääsivät vapaalle takuita vastaan, mutta vapauttamisen ehdot olivat kovat: oikeus määräsi, että he eivät saaneet olla missään tekemisissä toistensa kanssa.

Ehdot estivät työn alla olleiden nauhoitusten jatkumisen, mutta CrimethInc koosti siihen asti nauhoitetusta materiaalista tukialbumin, jonka kaikki tuotot varattiin oikeuskuluihin. Jutun syyttäjä oli ilmoittanut alunperin hakevansa räppäreille vankilatuomiota, mutta viisi kuukautta pidätysten jälkeen syytteiden nostamista lykättiin.

Nyt näyttää siltä, ettei heitä vastaan löydy minkäänlaisia todisteita, ja yhä saatavilla olevan tukialbumin tuotot ohjataan muiden vastamielenosoituksesta syytettyjen oikeuskuluihin.

Oikeusfarssin jälkeen Test Their Logik keskittyi viimeistelemään huhtikuun puolivälissä CrimethIncin kautta julkaistua albumiaan. Myös Euroopan kiertue on suunnitteilla. Uudet biisit ovat vähintään yhtä tulikivenkatkuisia kuin aiemmatkin, ja pidätykset saivat heidät vain vakuuttumaan siitä, että heidän valitsemansa tie on oikea.

Testament on usein painottanut, ettei ole räppäri, vaan vallankumouksellinen joka räppää hyvin. Hip hop onkin Test Their Logikin valittu ase taistelussa paremman maailman puolesta.

”Kapasiteettimme artisteina kasvaessa se ase voimistuu ja muuttuu uhkaavammaksi status quoa kohtaan, kuten pidätyksemme G20-aikana todistivat. Mutta älä ymmärrä minua väärin – tässä ei ole kyse vain musiikista. It’s bigger than hip hop to me.”

www.testtheirlogik.com

Oona Juutilainen

  • 2.5.2011