Vaikuttavaa kirjallisuutta

Lukuaika: < 1 minuutti

Vaikuttavaa kirjallisuutta

Kirja joka muutti elämäni -tekstikokoelma sisältää viisikymmentäkahdeksan henkilökohtaista kuvausta siitä, miten jokin tietty kirja on lukijaansa vaikuttanut.

Valtaosa kirjoituksista on Lukukeskuksen keväällä 2012 järjestämän kirjoitushankkeen satoa. Lisäksi muutamaa suomalaista kirjailijaa pyydettiin kirjoittamaan aiheesta. Mukana ovat muun muassa Edith Södergranin runoista kirjoittava Juha Itkonen, Virsikirjan vaikutusta pohtiva Sinikka Nopola sekä Seitsemää veljestä turvakirjanaan pitävä Miina Supinen.

Kirjoitukset on järjestetty kirjailijan mukaan aakkosittain alkaen Myrskyluoto-sarjan luojasta Anni Blomqvistista ja päättyen vaihtoehtoisista hoitomuodoista kirjoittaneeseen Andrew Weiliin. Ennen lukukokemuksesta kertovaa tekstiä jokainen kirja on esitelty lyhyesti.

Kirjoituksista selviää, että kirja voi muuttaa ja vaikuttaa todella paljon. Se saattaa antaa sytykkeen elämänuralle, asuinpaikalle tai elämänfilosofialle. Kirja voi myös lohduttaa tai olla jopa todellinen pelastusrengas. Äärimmäisin esimerkki tästä on itsemurhaa hautoneen naisen kirjoitus siitä, miten Antonella Gambotton kirja Pimennys: itsemurhamuistelmat on saanut hänet toistuvasti perumaan epätoivoisen suunnitelmansa.

Elämää vavisuttaneet kirjat ovat kiinnostavan erilaisia. Kirjoittajat eivät suinkaan asetu pönöttämään vain kaanoniin kuuluvien klassikkoteosten rinnalle, vaan tärkeinä lukukokemuksina mainitaan myös tietokirjoja, viihdettä ja nuortenkirjoja.

Yllättävän monet kirjoittavat myös kirjojen huomiota herättävistä ulkoasuista. Jokin kirjassa on kutsunut luokseen: väri, kaunis fontti, ohuus tai paksuus. Visuaaliset muistikuvat ovat painuneet mieleen ja muodostuneet tärkeäksi osaksi elämystä.

Kokoelman tekstit ovat mukavan napakoita, eikä kirjoittajista kukaan sorru löysään tunnelmointiin. Lyhyt määrämitta harmittaa oikeastaan vain joidenkin kirjailijapuheenvuorojen yhteydessä.

Omaan lukulistaankin kertyi merkintöjä. Tilaisuuden tullen täytyy tutustua ainakin A. S. Byattin Riivaus-romaaniin sekä nautiskella jälleen kerran läpi Aila Meriluodon päiväkirjateos Vaarallista kokea.

Anu Laitila & Silja Koivisto (toim.): Kirja joka muutti elämäni. WSOY 2013. 175 s. Neljä tähteä.

Marjo Jääskä

  • 29.5.2013