Lukuaika: < 1 minuutti

Trane tulee Espooseen

Kun John Coltrane kävi aikoinaan Stadissa, Kulttiksella, en ollut paikalla, koska olin kiinnostuneempi ­tytöistä.

Jan Garbarekia on sanottu Norjan Traneksi. Nyt hän saapuu April Jazziin Espooseen. Tällä kertaa en missaa. Kait vieläkin olen kiinnostunut tytöistä, mutta he eivät enää niinkään minusta. Onhan tässä välillä ehtinyt hujahtaa 50 vuotta.

Garbarek syntyi Mysenissa vuonna 1947 entisen puolalaisen sotavangin ja norjalaisen maanviljelijän tyttären ainoaksi lapseksi. Tuolloin parikymppinen Coltrane oli juuri tehnyt ensimmäisen Hot House -levynsä neljän muun Melody Mastersin riveistä poimitun muusikon kanssa.

Coltranen kuoleman (1967) aikoihin Garbarek alkoi lyödä itseään läpi eurooppalaisissa jazzpiireissä. Vielä laajempaa tunnettuutta hän sai soittaessaan Keith Jarrettin Euroopan-kvartetissa 1974 alkaen ja esiintyessään solistina kahdessa Jarrettin orkesteriteoksessa.

Kummallakin Tranella on ollut yhteisenä piirteenä tinkimättömän harjoittelun kautta löytää oma äänensä – itsensä. Yhteistä on myöskin laaja kiinnostus erilaisiin musiikin alueisiin ja uskontoihin.

John Coltranen tavaramerkki oli ”sheets of sounds”, ääniviipaleita – raivokkaan nopeita sointujen vastakkainasetteluja, joista luotiin saumaton musiikkikudos.

Jan Garbarek taas haluaa osoittaa, että yksikin sielukas ääni voi olla paljon vaikuttavampi kuin näppärin täyteen ahdettu soolo.

Yhtä kaikki. Samaa päämäärää tavoitellaan.

Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu. Espoon Tapiolasalissa 26.4. kello 19.30. Jan Garberek (s), Rainer Brüninghaus (p), Yuri Daniel (b), Trilok Gurtu (per).

Pertti Laesmaa