Touchdown: osallisuustalous

Lukuaika: 2 minuuttia

Touchdown: osallisuustalous

Valmentaja käski jenkkifudispelaajaa lukemaan Chomskya.

Kolme vuotta sitten kalifornialainen Nick Garratt pelasi stipendin turvin Etelä-Kalifornian yliopiston huippumenestyneessä jenkkifudisjoukkueessa Trojansissa. Toukokuusta lähtien Garratt on juossut jaardeja oululaisessa Northern Lightsissa.

”Seuraan aktiivisesti kansainvälistä ZNet-sivustoa, ja siellä törmäsin osallisuustalousaktivistien ryhmään. Siellä oli tunnettuja nimiä, kuten Noam Chomskyn ja John Pilger. Mukana oli myös suomalaisia. Tutustuin järjestön artikkeleihin ja otin yhteyttä Parecon Finlandiin.”

Garrattin intohimo jalkapalloon ja yhteiskuntaan juontavat molemmat juurensa high school -aikojen harjoittelukentille.

”Valmentajamme ohjasi lukemaan Chomskya ja muita tunnettuja toisinajattelijoita. Muistan hyvin, kun hän siirsi vertauksessaan yhteiskunnan eriarvoiset lähtökohdat jalkapallokentälle: osa kansalaisista lähtee juoksemaan maalia kohti 30 jaardin viivalta, kun osa joutuu aloittamaan kilpajuoksun omalta maalilta ja vielä painot sidottuna nilkkoihin.”

Mutta myös Garrattin antama kuva yhdysvaltalaisesta college-jalkapallosta on karu. Pelaajat vaarantavat terveytensä käytännössä nollapalkalla, vaikka liigaa pyörittävät yritykset pyörittävät miljardiluokan bisnestä. South Parkin jaksossa tämä ristiriita tiivistettiin osuvasti.

”Cartman pyöritti kehitysvammaisten futisjoukkuetta ja hän meni kysymään college-jalkapallon pomoilta, mitä he maksavat orjilleen. Vastaus kuului: ‘Maksaa? Nehän on opiskelijaurheilijoita!’”

Suomi ei ollut nuoren Nickin haaveissa. Garratt halusi opintojensa jälkeen keskittyä jalkapalloon, ja etsi mitä tahansa töitä rahoittaakseen pelaamisensa.

”Hain mekaanikoksi, kokin apulaiseksi, tarjoilijaksi, kaikkea mahdollista. Töitä ei vain yksinkertaisesti ollut. Lopulta tutun avustuksella pääsin tekemään personal trainerin hommia. Näin, kuinka menestyminen edellyttää suhteita, perittyä omaisuutta tai yksinkertaisesti onnea.”

Seuraavaksi Garratt osallistuu Parecon Finlandissa yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Robin Hahnelin vierailun järjestelyihin Suomessa, sekä jatkaa lukiovalmentajan aloittamaa kirjallisuusprojektia.

”Tällä hetkellä luen David Graeberin tekstejä velan historiasta ja anarkismista, Norman Finkelsteinin teoksia Lähi-idästä, Michael Albertin ja Robin Hahnelin teoksia vaihtoehtoisista talousmalleista sekä Matthew Foxin kirjoja kristinuskon reformaatiosta.”

Maailman ongelmat eivät muserra Garrattia. Hän vertaa suhtautumista yhteiskunnallisiin epäkohtiin keittiön tiskivuoriin.

”Sen sijaan, että hoitaisi tiskit alta pois ja jatkaisi puhtaalta pöydältä, helposti lähdetään pikaruokaloihin ja jätetään tiskit mätänemään altaaseen. Tiskit on kuitenkin hoidettava – ennemmin tai myöhemmin”, Garratt hymyilee.

Jutun kirjoittaja on Parecon-aktivisti. Taloustieteilijä Robin Hahnel vierailee Helsingissä ja Joensuussa 11.-14.9. Tarkempi ohjelma www.parecon.fi

Joona-Hermanni Mäkinen

  • 6.9.2012