Lukuaika: < 1 minuutti

Topatut ikonit

Ulla-Maija Svärdin työt ovat kankaalle kirjailtuja naistenlehtien kansia. Taiteilija työsti ommellessaan omia työmuistojaan valokuvaajana.

Pidin työstäni naistenlehden valokuvaajana. Omat projektit ovat silti olleet minulle tärkeitä. Ne ovat vapautta, jossa kahleet ovat omasta takaa. Ajattelun sameus, sovinnaisuus ja itsenäisen rohkeuden puute ovat mahtavia vastustajia.

Kuvasin ensimmäiset kansikuvat Me Naisiin vuonna 1993. Kymmenen vuotta myöhemmin työni oli loputonta tavarataivaan kuvaamista palstoille. Olin väsynyt ja turhautunut. Kaikki tieto minun ja työtovereitteni osaamisesta ja työhistoriasta näytti kadonneen lehtitalossamme puhaltaneiden muutostuulien vieminä ja jouduimme markkinoimaan itseämme entisille lehdillemme. Selvitäkseni ja pysyäkseni hengissä päätin aloittaa uuden projektin.

Alusta alkaen oli selvää, että siitä tulisi pitkä ja suuritöinen: toppaisin ja kirjailisin kuvaamaani julkkiskannet. Ompelisin ne tikki tikiltä avautumaan uudelleen, kommunikoimaan keskenään ja katsojan kanssa, joka tietää niitä enemmän nähtyään monta kantta pidemmälle tulevaisuuteen…

Näyttelyn jokainen kuva olisi paitsi oma teos, myös osa hervottoman työmäärän vaatinutta kokonaisuutta. Jokainen ommeltu tikki kulkisi työmuistojeni läpi neulan vetäessä erivärisiä lankoja perässään johdattaen katsojan hilpeälle matkalle läpi kansien vinhasti pyörivään julkkiskaruselliin.

Nyt, urakkani ollessa valmis, huomaan, että langat ovat lähteneet keriytymään jo kauan sitten, 1960-luvun puolivälissä, jolloin näin syntymäkaupunkini tavaratalossa amerikkalaisten, nyt suurten pop-taiteen nimien töitä. Kuvat tekivät vaikutuksen salaa taiteesta haaveilevaan pikkutyttöön.

Paljon myöhemmin katselin pieniä, epätarkkoja mustavalkokuvia tikkukirjaimin täytetyistä liinoista mielisairaiden kuvataidetta käsittelevässä kirjassa. Pystyisinkö koskaan lähellekään niiden ilmaisuvoimaa ja salaisuuksia, jotka kätkeytyivät täyteen kirjottujen kuvapintojen koukeroihin ja kirjaimiin?

Topatut ikonit, kansitarinoita tosielämästä -näyttely 3.–30.3. Helsingin taidesalonki Piirrossa, Uudenmaankatu 7, ti–pe 11–18, la 11–16, su 12–16.

Ulla-Maija Svärd

  • 2.3.2011