Lukuaika: < 1 minuutti

Toimii kuin tanssitunti

Moninkertainen Grammy-voittaja Chucho Valdés konsertoi Suomessa.

En ole koskaan ymmärtänyt jazzia. Jotenkin ihmeellistä hifistelyä. Paritanssit ovat pelottaneet minua. Kömpelöä ja tuhruisesti intiimiä.

Sitten sattui seuraava tapahtumaketju: Rakastuin mieheen, joka rakastaa salsaa. Menin salsatunneille ja sisälleni syttyi aurinko keskellä pimeintä kaamosta. Kuulin Chucho Valdésin musiikkia, joka on jazzia, mutta sillä tavalla kuubalaisin maustein, että se toimii vähän kuin salsatanssitunti.

Alkoi hymyilyttää.

Valdésin iskä on kuuluisa pianisti ja orkesterinjohtaja Ramon ”Bebo” Valdés, kuubalaisen musiikin kulta-aikojen merkkihahmo sekä Chuchon itsensä suurin esikuva.

Lokakuussa 70 vuotta täyttävä Chucho perusti vuonna 1972 Irakere-yhtyeen, josta tuli myöhemmin yksi Kuuban tunnetuimmista jazzbändeistä. Lisäksi Valdés on toiminut vuonna 1997 perustetussa Crisolissa ja 2009 perustetussa The Afro-Cuban Messengersissä sekä kahminut Grammy-palkintoja.

Nyt kädessäni on liput Valdésin keikalle ja olen suorastaan lieskoissa. Ukko on nero. Pakko silti tarkastaa kuubalaisilta ystäviltä, että kutsutaanko miestä oikeasti Kuubassa kansallisaarteeksi, kuten Suomen keikkojen järjestäjä hehkuttaa? Jo vain.

”Chucho Valdésin musiikista pitävät Kuubassa kaikki vauvasta vaariin. Valdés on loistava”, vakuuttelee yksimielinen joukko kuubalaisia Valdés-faneja. Jazzkeikalla tavataan!

Chucho Valdés 28.10. Turun Logomossa & 30.10. Helsingin Finlandia-talossa. valdeschucho.com

Laura Rantanen

Kommentoi Facebookissa