Toilettitaidetta

Lukuaika: 2 minuuttia

Toilettitaidetta

Oletko koskaan miettinyt, mitä vastakkaisen sukupuolen saniteettitiloissa tapahtuu?

FLUSH! – Taidetta käymälätiloissa on yritys rikkoa vessojen sukupuoliset rajat. Näyttelyesitteessä kehotetaankin vierasta huuhtelemaan ”alas pöntöstä sukupuolittavat rajat” ja astumaan vastakkaisen sukupuolen saniteettitiloihin.

Miesten saniteettitilojen aulassa on hiljaista. Seinällä pyörii Juhani Moisanderin videoteos Siivooja. Teoksessa yksinäinen nainen pyyhkii huolellisesti kuvitteellista pölyä pois seinältä. Pölyhuiskan ja naisen rentoa liikehdintää on rauhoittava katsella. Kun naisen pyyhkimistä on seurannut hetken, herää ajatus siitä, että hän pyyhkii pois sukupuolisia rajoja käymälöistä.

Käymäläkoppien ja pisoaarien puolella tulee vastaan Heidi Lunabban Drawing in snow -videoteos. Rauhallisen klassisen musiikin säestämänä ruutuun ilmestyy balettipukuun sonnustautunut ihminen. Tämä sukupuoleltaan määrittelemätön henkilö astelee hangessa kuin mies, joka on menossa pisoaarille. Hetken päästä alkaa virtsaaminen ja tanssia muistuttava poukkoilu. Humoristinen teos sanoo katsojalle, että nyt olet tullut oikeaan paikkaan tekemään tarpeesi.

Klassisen pianonsoiton lomassa on mukavaa käydä tarpeillaan ja rauhoittua Petri Ala-Maunuksen maalauksen äärellä. Teos WC Paradise on maalattu kaakelinpalasille ja sitten siroteltu joka toisen pisoaarin yläpuolelle.

Näyttelyesitteessä Ala-Maunus kertoo maiseman kuvaavan kaipuuta myyttiseen paratiisiin. Teos onkin kuin suora kuvaus tutusta Raamatun Eedenin puutarhasta. Rauhoittavan vaikutuksensa ansiosta maalaus voi tuoda helpotusta vaikka virtsaamisvaikeuksiin.

Suuremmilla tarpeilla käydessä on mahdollista lukea yhden käymäläkopin seiniltä pieniä lauseita suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kopin seinät on tapetoitu mustavalkoisella paperilla, jossa eri sukupuolta edustavat ihmiset kertovat jotain feminismiin tai tasa-arvoon liittyvää.

Esimerkiksi yhdessä kohdassa nainen seisoo lapsi sylissään ja toteaa, että ”nainen, tuo yhteiskunnan pilari” ja rock-henkinen motoristimies kertoo puolestaan, että ”vaimot on jees”.

Miesten hoitohuoneen puolella taas on mahdollista perehtyä vanhoihin itsehoitomenetelmiin. Sasha Huber ja Petri Saarikko esittelevät Remedies-teoksessa 20 erilaista hoitokeinoa ihmisten yleisiin vaivoihin. Esimerkiksi niska-, hartia- ja selkäkipuihin voi käyttää kikherneitä ja kanan­munaa.

Kourallinen kikherneitä ja kananmuna mortteliin – murskaa, sekoita, levitä mössö kipeisiin kohtiin ja anna vaikuttaa. Hammaskipuun ehdotetaan valkosipulia. Aseta valkosipulinkynsi kipeälle hampaalle, puraise ja anna vaikuttaa. Voilá, kivut kaikkoavat!

Naistenhuoneen lavuaarien yläpuolella pyörii Minna Suoniemen videoteos Lullaby. Teoksessa lapsi tutkii äidin kasvoja, ja hetken päästä äidin suuhun ilmestyy torahampaita. Äiti päästää hurjan muraisun ja puraisee lasta kaulaan. Lapsi jatkaa pelotta leikkimistään äidin kasvoilla. Teos voi herättää ajatuksen lapsen tietämättömyydestä maailman pahuutta kohtaan­.

Naisten hoitohuoneen puolella tunnelma on kuin keskustan lihatiskeillä. Petri Saarikko on luonut hoitohuoneeseen klubimaisen Pierudiskon. Siniset kattovalot loistavat himmeinä, ja paperiroskiksista sinkoaa eri värejä. Pierudiskossa kuulee molempia sukupuolia yhdistäviä ääniä – ja vielä basson tahdittamana. Jos vessassa on tapana viihtyä ja tanssijalkaa vipattaa, täältä ei pääse koskaan pois.

FLUSH! – Taidetta käymälätiloissa 30.9. asti Helsingin kaupungintalon Virka-gallerian käymälöissä.

Henric Rönnberg

  • 4.4.2012