Kirjoittanut Jari Tamminen

Tervetullut muukalainen

Lukuaika: < 1 minuutti

Tervetullut muukalainen

Helsinkiläistynyt britti Rebecca Clamp kertoo piano- ja lauluvetoisesta levystään Key to the City.

”Levyn sanoitukset kertovat elämästäni Suomessa. Kuluneista kuudesta vuodesta, joista valtaosan olen viettänyt näillä nurkilla, Kalliossa”, helsinkiläistynyt britti Rebecca Clamp kertoo piano- ja lauluvetoisesta levystään Key to the City.

Entinen työläiskaupunginosa mielletään Helsingin likasaaviksi, juoppojen, nistien ja työnvieroksujien kodiksi. Alueen maine ei vähennä Clampin kiintymystä.

”Kallio on rikki monella tavalla, mutta se on myös kaunis ja eloisa kaupunginosa. Erilaisuus hyväksytään. Olen vain huolissani siitä, että Kallio uhkaa muuttua liian trendikkääksi.”

Salliva ilmapiiri tuskin on ainakaan hidastanut muusikon sopeutumista suomalaiseen elämänmuotoon. Muutenkin maahanmuuttajien hierarkiassa Clamp on huipulla.

”Totta. Olen oikean värinen ja puhun somaa brittienglantia. Tämä on auttanut minua monin tavoin. Pääsen varmasti helpommalla kuin useimmat tulijat ja minut toivotetaan tervetulleeksi.”

”Koen tilanteeni kuitenkin kovin ironiseksi”, toteaa Camp, jonka suku on kotoisin Espanjasta ja Puolasta.

”Isoäitini meni Englantiin muutettuaan puhelintehtaaseen töihin ja oppi kielen siellä. Hän puhuu omituista duunarienglannin ja espanjan hybridiä. Hänen kautta olen oppinut, mitä on olla ei-toivottu maahanmuuttaja. Ymmärrän olla ottamatta asioita itsestäänselvyyksinä.”

Rebecca Clamp: Key to the City. Folkwit Records, 2011. Levy julkistetaan 11.2. klo 7.00 KokoTeatterissa Helsingissä.

Jari Tamminen